Translate

zondag 11 augustus 2024

They Cloned Tyrone

They Cloned Tyrone (2023) staat nu op netflix en ik heb hem laatst gekeken met Sander, toen alle kinderen naar de Vierdaagse Feesten waren (of op bed lagen).  

Deze film is van Juel Taylor en met John Boyega (The Woman King) in de hoofdrol. Verder zien we Jamie Foxx (Baby Driver, Django Unchained), Teyonah Parris en Kiefer Sutherland

Spoilers

Als de film begint volgen we Tyrone Fontaine (Boyega). Hij is een drugdealer in zwarte achterstandswijk The Glen. Hij verkoopt drugs, hij perst mensen af en hij valt mensen aan, die hem niet kunnen betalen. Alle vrienden en buren draaien ook mee in dit min of meer criminele, uitzichtloze wereldje. Maar dan valt Fontaine de verkeerde man aan, deze schakelt Isaac (Nicholson) in om wraak te nemen. Nadat Fontaine in de avond pooier Slick Charles (Foxx) en prostituée YoYo (Parris) afperst, wordt hij gevonden door Isaac en neergeschoten.

De volgende morgen wordt Fontaine wakker in zijn eigen bed en draait zijn routine van drugs dealen en afpersen weer af. Wanneer hij aan het einde van de dag weer terecht komt bij Slick Charles en YoYo, zijn deze de enige twee die zich realiseren dat hier iets heel raars aan de hand is. Gedrieën gaan zij op onderzoek uit in The Glen en al snel vinden zij een verlaten woning, met daaronder een laboratorium, waar vreemde experimenten worden uitgevoerd. 

Zeer verontrust trekken Fontaine, Slick Charles en YoYo zich terug in een lokale snackbar. Al snel realiseren zij zich dat er een samenzwering gaande is, waarbij mensen gekloond worden. Hoe ver gaat deze samenzwering en wie zit hierachter? Wat willen zij bereiken met het klonen van zwarte mensen in een achterstandswijk?

Conclusie

Dit is een hele leuke film en zeker de moeite van het kijken waard. Boyega, Foxx en Parris zijn prima acteurs. Met name Parris als YoYo kwam over als een intelligente en daadkrachtige vrouw. Een zwaar leven had haar in de prostitutie laten belanden, maar in geval van nood hield zij haar hoofd koel, stelde de juiste vragen en handelde verstandig. Altijd fijn om dat in een film te zien. 
Het verhaal zit ingenieus in elkaar. Langzaam wordt duidelijk dat er een heuse samenzwering gaande is, dat niemand te vertrouwen is en dat de samenzwering misschien dieper en verder gaat dan veel mensen willen geloven. 
En verder wordt er nog interessant commentaar gegeven op verhoudingen tussen bevolkingsgroepen en de krachten die achterstandswijken op achterstand houden. In die zin doet de film erg denken aan Us of Get Out!. Ook die films gingen over Zwarte families in de Verenigde Staten, die er achter komen dat er een onaangename samenzwering gaande is, met naargeestige racistische plannen. 

Zeker de moeite van het kijken waard.    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten