Translate

zondag 18 augustus 2024

The Beguiled

Terwijl we op vakantie waren, keken we nog The Beguiled (2017) van Sofia Coppola (Dochter van Francis Ford). In deze wat dromerige film zien we Nicole Kidman (The Others, The Northman), Kirsten Dunst (Interview with the Vampire), Elle Fanning en Colin Farrell in de belangrijkste rollen. 



De films is gebaseerd op een boek, A Painted Devil (maar inmiddels ook bekend als The Beguiled) van Thomas P. Cullinan. En het is al eens eerder verfilmd (onder dezelfde naam), in 1971, met Clint Eastwood in de hoofdrol. 

Spoilers

De film begint met een jong meisje, Amy (Laurence) dat door een woud loopt, terwijl in de verte geweervuur te horen is. Dit zijn de gevechten van de Amerikaanse burgeroorlog. Zij zoekt paddestoelen. Plotseling vindt zij een gewonde soldaat, met het uniform van de Unie. Dat zijn de noordelijke vijanden! Maar Amy is een braaf meisje en neemt de gewonde soldaat John McBurney (Farrell) mee naar het huis waar zij woont. 
Het is de Martha Farnsworth School for Girls, geleid door Martha Farnsworth (Kidman). Vanwege de oorlog zijn de meeste leerlingen, leraressen en slaven vertrokken. Alleen Edwina (Dunst) is achtergebleven als lerares en verder zijn er nog maar vijf leerlingen over. In bijna volledige isolatie probeert Martha Farnsworth vast te houden aan de idealen van christelijkheid en beschaving en de school verkeert in een soort dromerige wereld, waar de oorlog en het gevaar nauwelijks lijkt door te dringen. Maar nu wordt er een knappe, viriele (maar gewonde) man geïntroduceerd en alle verhoudingen tussen de vrouwen staan meteen op hun kop. 

John is ernstig gewond en heeft flink wat verzorging nodig. Ook is hij dan wel lid van de Unie, maar ook dat leger heeft hij verlaten. Hij wil de rest van de oorlog wel in deze school bij de aardige vrouwtjes blijven. En hij gaat dan ook meteen aan de slag om ze allemaal te verleiden. Bij de oudere Martha Farnsworth probeert hij een wereldwijze partner te zijn, bij de eenzame Edwina een mogelijke minnaar, bij oudste leerlinge Alicia (Fanning) het foute vriendje en voor de jongsten Jane (Rice), Marie (Riecke), Emily (Howard) en Amy kan hij een interessante oudere broer zijn.
En de dames trappen er (bijna) allemaal in. Binnen de kortste keren staan ze allemaal klaar om de arme John te verzorgen, lekkere hapjes voor hem te maken en trekken ze hun mooiste kleren voor hem aan. Alleen Martha heeft door dat de mooie praatjes van John altijd precies passen in het straatje van de luisteraar. Bovendien wil zij weer ongestoord les kunnen geven. En soldaten van de Confederatie komen met regelmaat langs de school. Het is tijd dat John een krijgsgevangene wordt. 

John wil zijn comfortabele positie natuurlijk niet opgeven. En hij wil al helemaal geen krijgsgevangene worden. Dus hij probeert meteen om alle dames naar zijn hand te zetten. Hoe zal dat aflopen, wanneer alle opgelopen spanningen in een keer tot uitbarsting komen?

Conclusie

Dit is een hele mooie film. De actrices zijn prima natuurlijk en Colin Farrell is perfect als ruige, aantrekkelijke macho (met een klein hartje?), die iedereen om zijn vinger windt. Verder is de setting ook prachtig. Het verhaal speelt zich af in het vochtige en warme klimaat van Virginia, wat zorgt voor enorme wouden en veel groen. Zeker in tijden van oorlog zijn de vrouwen niet in staat om de natuur in de hand te houden, en de plantage waarop zij wonen is enorm in verval. 

En de vrouwen die zijn achterbleven in de school zijn dat eigenlijk ook. Ze vullen hun dagen met zinloze lessen, terwijl zij in de verte kunnen horen dat de wereld waarin ze die lessen zullen toepassen aan gort geschoten wordt. Ze hebben geen contact meer met hun families en vrienden, die zijn allemaal gevlucht voor de oorlog. De enige andere mensen die zij af en toe zien, zijn de soldaten van de Confederatie, wanneer die voorbij komen. Maar ook dat is niet zonder gevaar. De introductie van John McBurney in het leven van de vrouwen, brengt in ieder geval weer wat leven in de brouwerij, maar dat ontaard ook al snel in jaloezie en competitie tussen de vrouwen.  

Al met al een hele spannende en mooie film. Het begint misschien wat traag met de dromerige dagen in een geïsoleerde plantage, maar uiteindelijk is de climax buitengewoon spannend. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten