Translate

vrijdag 29 december 2023

The Others

 In de kringloopwinkel tikte ik weer een goede film op de kop, The Others (2001) van Alejandro Amenábar. De hoofdrol is voor Nicole Kidman (The Northman). Verder zien we ook nog Christopher Eccleston (Thor: The Dark World) en Fionnula Flanagan (The Guard, American Gods). De film is alweer uit 2001 en dat is verdorie alweer bijna 23 jaar geleden. Ik kan me nog herinneren dat deze film heet van de naald was. 



Spoilers

De film opent met Grace Stewart (Kidman), die wakker wordt uit een nachtmerrie. Zij woont met haar twee kinderen Anne (Mann) en Nicholas (Bentley) in een groot landhuis op het eiland Jersey. De Tweede Wereldoorlog is net voorbij, maar Grace's man Charles is niet teruggekeerd uit de oorlog en het leven als weduwe valt haar zwaar. Daar komt nog bij dat haar kinderen gevoelig zijn voor licht en dat zij dus krampachtig alle daglicht bij hen weghoudt met zware gordijnen en het sluiten van deuren. Tot overmaat van ramp hebben de bedienden ook nog ontslag genomen.  Alleen haar Katholieke geloof geeft Grace nog enige steun. 

Gelukkig staan op een dag Mevrouw Mills (Flanagan), Meneer Tuttle (Sykes) en Lydia (Cassidy)op de stoep. Zij waren vroeger huishoudster, tuinman en kamermeisje en zijn op zoek naar werk. Grace is blij met hun komst, om zo het huis beter te kunnen onderhouden. Maar met de komst van de nieuwe bedienden, beginnen er ook allerlei spookachtige problemen. Grace hoort geluiden in huis op momenten dat er niemand kan zijn. Anne zegt dat zij praat met de jongen Victor, die niemand anders kan zien. Op het terrein van het huis bevinden zich ook verschillende graven. Grace vindt dit allemaal maar niets en wil naar het dorp om steun en advies te vragen van de lokale pastoor. 

Eenmaal onderweg verdwaalt Grace in de dichte mist die steeds rond het huis en op het hele eiland hangt. dan hoort zij voetstappen en tot haar stomme verbazing blijkt het haar man Charles (Eccleston) te zijn, die nu pas weer zijn weg naar huis heeft gevonden. Grace en haar gezin zijn heel blij met de terugkeer van hun man en vader. Maar Charles doet raar. Hij lijkt zich niet helemaal te realiseren dat de oorlog voorbij is. En hij lijkt ontevreden over het gedrag van Grace tijdens zijn afwezigheid.   
Uiteindelijk vertrekt Charles ook weer. Hij wil zijn maten uit het leger bijstaan. Na zijn vertrek worden de problemen in huis alleen maar groter. Grace laat het er niet bij zitten en gaat op zoek naar antwoorden. Maar de antwoorden zullen haar wereld op zijn kop zetten. 


Conclusie

Geen wonder dat deze film een klassieker in het horror genre is geworden. De situatie is beklemmend met de eindeloze mist en isolatie en de beperkte mogelijkheden van een weduwe met zieke kinderen. En dan wordt Grace ook nog afhankelijk van een stel bedienden die duidelijk een hun eigen plannen hebben. En uiteindelijk blijkt alles anders te zitten dan je dacht, maar niet minder gruwelijk. 

Verder is ook duidelijk dat ook zonder de spookachtige activiteiten de situatie tot problemen had moeten leiden. Grace staat er als weduwe alleen voor, haar kinderen zijn ernstig en chronisch ziek. Er is geen duidelijk bron van inkomsten, er is geen netwerk, geen medische zorg. Moeder en kinderen zullen elkaar in de toekomst steeds meer in een wurggreep houden. Dat moet wel leiden tot problemen. De relatie met dochter Anne gaat al achteruit. Bovendien hint Anne de hele tijd op een of andere crisis in het recente verleden, die Nicholas niet onder ogen wil zien. 

En het acteerwerk van Nicole Kidman en de kind-acteurs is ook heel erg goed gedaan. Je gelooft echt in de eenzaamheid en isolatie die langzaam zullen leiden tot depressie en andere ongezonde manieren van omgaan met stress. En ook Christopher Eccleston is heel goed als vader en veteraan met PTSS die niet meer kan aarden in het vredige leven van burgers. 

Met recht een klassieker en kijk hem vooral als je de kans krijgt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten