Translate

zondag 15 mei 2022

Nightmare Alley

Onlangs keken Sander en ik ook de film Nightmare Alley (2021) van Guillermo del Toro (The Shape of Water, Crimson Peak, Pacific Rim). Deze nachtmerrie-achtige film zat vol met beroemde mensen als Bradley Cooper (The A Team, The Guardians of the Galaxy), Cate Blanchett (The Gift, Thor: Ragnarok), Toni Collette (I'm Thinking of Ending Things, Knives Out), Willem Dafoe (The Northman, What Happened to Monday?), Richard Jenkins (The Shape of Water), Rooney Mara, Ron Perlman (Pacific Rim, Prince Valiant, Drive) en David Strathairn (L.A. Confidential). 


Het verhaal is naar een boek van dezelfde naam van William Lindsey Gresham uit 1946. Het boek is al eens eerder verfilmd, in 1947. 

Spoilers

Het verhaal opent in 1939 met Stan Carlisle (Cooper), die na de dood van zijn vader zijn huis in brand steekt en vertrekt, de wijde wereld in. Hij komt terecht bij een rondreizend circus/ kermis onder leiding van Clem Hoatley (Dafoe). Daar ziet hij hoe een Geek het hoofd van een kip afbijt. Verder maakt hij kennis met Zeena (Collette) en Pete (Strathairn), die samen de toekomst voorspellen. Ook treft hij Molly Cahill (Mara), die een act met electriciteit heeft. Als snel beginnen die twee te flirten.  
Stan weet een baantje te ritselen als manusje van alles bij het circus. Verder heeft hij ook flair voor dramatiek en weet verschillende acts te verbeteren. Ook haakt hij aan bij Zeena en Pete en leert van hen hoe hun act in elkaar zit met verschillende technieken voor 'cold reading' en geheime gebaren en codes. Zij waarschuwen hem voor "spook shows" waarbij de mentalist doet of hij contact kan leggen met de doden. 
Maar het leven in het circus heeft ook zijn duistere kanten. Zo is de Geek uit de Geek Show, die de hoofden van de kippen afbijt, een alcoholist, die zijn act doet in ruil voor alcohol. Verder leeft hij in een kooi en wordt veracht door iedereen. Stan hoort van Clem hoe Geeks tot hun bestaan komen. Clem pikt alcoholisten op, geeft ze een tijdelijke baantje, tot er een echte "Geek" geworven kan worden. En dan houdt hij ze niet alleen verslaafd aan alcohol, maar ook aan laudanum. En als ze dan eenmaal goed verslaafd zijn, dreig je met ontslag, tenzij zij echt de hoofden van kippen gaan afbijten!
Ook Pete is zwaar verslaafd aan alcohol en krijgt deze van Clem, ondanks dat Zeena wil dat hij stopt met drinken, omdat het de show niet ten goede komt. 

Wanneer Pete sterft, trekt Stan weer verder, samen met Molly. Ze eindigen in Buffalo, waar ze een zeer succesvolle act hebben als Medium in een nachtclub. Dan ontmoeten ze Dr. Lillith Ritter (Blanchett), die niet gelooft in mentalisme. Zij probeert Stan en Molly te ontmaskeren, maar Stan is haar te slim af. Die avond ontmoet Stan ook rechter Kimball (MacNeill), die ook erg onder de indruk is een een privé sessie met Stan en Molly wil. 
Stan heeft ook een extra ontmoeting met Dr. Lillith Ritter. Zij wil meer weten over Stan en in ruil daarvoor kan zij hem informatie geven over rechter Kimball, om zo de privé sessie tot een succes te maken. Ze kunnen de opbrengsten delen. Stan hapt toe. Maar Dr. Ritter is een psycholoog en te zien aan haar kantoor, een hele goede. Zij weet ook veel informatie los te krijgen uit Stan, misschien meer dan hij zelf doorheeft. 

Nadat Stan Kimball vakkundig heeft uitgekleed, maakt hij kennis met Ezra Grindle (Jenkins), een andere vooraanstaande man uit Buffalo. Met hulp van Dr. Ritter weet hij ook Ezra Grindle steeds meer in te pakken. Maar deze man is misschien iets kiener dan de meesten en hij heeft door dat hij opgelicht wordt. Wanneer Stan op de vlucht slaat en zijn geld wil halen bij Dr. Ritter, blijkt dat deze hem ook heeft opgelicht. 

Uiteindelijk eindigt Stan weer in een circus, waar hij zijn mentalisme - act weer wil opvoeren. De directeur heeft daar geen zin in. Maar hij is wel op zoek naar een Geek, tijdelijk natuurlijk, tot ze een echte Geek kunnen vinden...

Conclusie

Guillermo del Toro doet het weer. Dit is echt een prachtige film om te zien met een beklemmend verhaal. Maar tjee wat zitten er een nare mensen en een nare rotscenes in. Damn!

Van het begin af aan is Stan Carlisle al een beetje shady. Hij probeert net iets te krampachtig om zichzelf te verkopen als een geschikte kerel, maar eigenlijk is het een gebruiker die zich overal naar binnen weet te werken. Zo weet hij zich tussen Zeena en Pete te wurmen, de geheimen van hun act te ontfutselen. Ook weet hij de act van Molly te verbeteren, maar wel weer een wig te drijven tussen haar en haar partners. Ook de geheimen van Clem weet hij zo te krijgen. 
Maar de andere mensen die hij tegenkomt zijn ook niet echt fris. Dr. Lillith Ritter houdt er duidelijk een dubbele agenda op na, alleen de arrogantie van Stan voorkomt dat hij dat niet doorziet. En de mensen die wanhopig contact met de doden willen, dragen ook allemaal hun bagage met zich mee. 
En verder is er natuurlijk wat kortdurend, maar zeer naargeestig en explosief geweld. Is dat nou nodig. 

Maar de film ziet er oogstrelend uit, de muziek is prachtig en de aankleding fantastisch. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten