Translate

zaterdag 7 mei 2022

Weekeindje 's-Hertogenbosch

Voor het eerst in twee jaar zijn Sander en ik weer een weekeindje weg geweest! En het was heerlijk. Sinds we kinderen hebben gaan we ieder jaar een weekeindje weg, terwijl we de kinderen onderbrengen bij deze en gene grootouder (2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 20172018 en 2019). Maar in 2020 en 2021 gooide Corona roet in het eten! Dat was een beetje afzien natuurlijk, maar dit jaar hebben we dat allemaal ingehaald. 

St Jans Kathedraal

Ons oog viel dit keer op 's-Hertogenbosch, daar heb ik jaren geleden natuurlijk gewerkt en ik heb veel goede herinneringen aan de leuke binnenstad. Verder had ons oudste kind besloten dat het nu te oud is om nog bij opa en oma te logeren. De oudste zou veel liever thuisblijven. Dus wij wilden ook wel enigszins in de buurt blijven, als ons kind ons nodig mocht hebben. 

Vrijdag 

We kieperden de jongste kinderen in de auto en drukten de oudste op het hart om voorzichtig te zijn en toen vertrokken we. We reden eerst naar mijn ouders, waar we de jongste kinderen achterlieten, die veel zin hadden in een logeerpartijtje (wat door Corona ook vaak niet gebeurd is). En daarna gingen we door naar 's-Hertogenbosch. We verbleven in het Golden Tulip Central Hotel, aan het marktplein van 's-Hertogenbosch. En toen konden we de stad in. 

Enorme lunch

Het was inmiddels al laat op de middag en tijd voor lunch! Die konden we krijgen bij restaurant Gusto. Die middag hebben we nog was gewandeld door 's-Hertogenbosch en herinneringen opgehaald. Ook zijn we nog even naar de fantastische boekwinkel Adr. Heinen gegaan. In de avond wandelden we nog door naar de Jongens van de Wit, waar we nog een lekker biertje hebben gedronken. En toen zat de avond er wel weer een beetje op voor ons. 

Zaterdag

De eerste  echte dag helemaal voor ons in de stad. We begonnen met een heerlijk ontbijtje in Bitterzoet (wat mij betreft mogen wentelteefjes een comeback maken!). En daarna gingen we door voor een rondvaart over de Dieze. Dat kan ik echt iedereen aanraden. De rivierloop van de Dieze is de reden dat 's-Hertogenbosch is ontstaan. En in tegenstelling tot veel andere steden met een rivier, heeft men veel over deze rivier heen gebouwd en stroomt een groot deel van de Dieze dus onder de huizen. 


Later volgenden we nog een historische rondwandeling door de binnenstad, die ons natuurlijk langs de mooiste plekjes nam. Zo ook de St Jans Kathedraal. Ik heb hem natuurlijk al vaker gezien, maar hij blijft indrukwekkend. Het is een mooi staaltje van Brabantse Gothiek, waarbij mensen echt voluit zijn gegaan met allerlei tierelantijntjes in het beeldhouwwerk. 

Orgel van de St. Jan
 

Zondag

Zondag was een dag voor wat meer fysieke inspanning en we zijn naar de Loonse en Drunense Duinen gegaan, een overmatig begraasd heidelandschap dat helemaal verzand is, met enorme stuifzandvlaktes. Wij hebben er een prachtige wandeling kunnen maken, door naaldbos en over de stuifzandvlakte. 

Op het stuifzand

In de middag zijn we nog naar het Jheronimus Bosch Center gegaan in de oude St. Jacobskerk. Jaren geleden was er in het Noord Brabants Museum een waanzinnig populaire tentoonstelling over het werk van Jeroen Bosch. Dat vonden we toen zoo mooi, dat we zijn werk graag nog eens wilden zien. Het Jheronimus Bosch Center is ingericht met allemaal replica's van zijn belangrijkste werken. 
Dat mochten wij niet missen natuurlijk, dus de middag hebben we doorgebracht in de St. Jacobskerk, waar het Jheronimus Bosch Center gevestigd is. Alle belangrijke werken van Jeroen Bosch zijn daar als replica's te vinden. Het was natuurlijk fantastisch om alles te kunnen zien in alle rust. En omdat het om replica's gaat, mochten we ook zelf de triptieken openen en sluiten, zoals Jeroen Bosch het indertijd ook bedoeld heeft. 

Tuin der Lusten 

verder zijn er ook heel veel voorbereidende tekeningen van Jeroen Bosch bewaard gebleven en die waren (als replica's) ook allemaal te zien. Erg mooi om te zien hoe hij met een aantal pennestreekjes een klein monstertje of lelijk mannetje kon maken. 
Verder was de St. Jacobskerk ook prachtig om te zien. Het is ontworpen door de architect Jan Stuyt, die ook de Cenakelkerk van de Heilig Land Stichting heeft ontworpen. 

Maandag

Maandag was het alweer tijd om naar huis te gaan. We hebben nog ontbeten in de stad en een mooie rondwandeling gemaakt door het Bossche Broek. Daarna hebben we nog even een cadeautje gekocht voor mijn ouders die zo lief op de jongste kinderen hebben gepast. En toen was het tijd om de auto weer tevoorschijn te halen en op huis aan te gaan. 

Lekker wandelen. 

De kinderen vonden het enig om weer bij opa en oma geweest te zijn. En thuis bleek dat onze oudste een weekeindje alleen ook heel goed heeft afgerond. 

Ik verheug me al op volgend jaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten