Translate

zaterdag 28 mei 2022

De Blauwe Engel

Laatst was het weer tijd om film te kijken via Jitsi, Der Blaue Engel (1930) van Josef von Sternberg met natuurlijk de hoofdrol door Marlene Dietrich (Around the World in 80 Days, The Garden of Allah) en Emil Jannings. De film is naar een boek van Heinrich Mann

Der Blaue Engel


Spoilers

De film is uit 1930, dus inmiddels 92 jaar oud. En het boek waar het op gebaseerd is nog veel ouder (uit 1905), dus een waarschuwing zou eigenlijk niet meer hoeven, toch?

De film begint met een slaperig stadje, dat langzaam aan de dag begint. Overal hangen posters voor danseres Lola Lola (Dietrich), die in het lokale cabaret Der Blaue Engel een spannende dans- en zangshow verzorgt. Dan komen we aan bij Professor Rath (Jannings), een oudere, alleenstaande man, die een zeer ordentelijk leven leidt tussen zijn boeken. Hij geeft les op het lokale Gymnasium, waar hij moeite heeft om zijn (mannelijke) leerlingen in de hand te houden. 
Zijn leerlingen laten pikante foto's van Lola Lola rondgaan, waar Professor Jannings natuurlijk paal en perk aan wil stellen. Hij neemt de foto's in en gaat die avond naar Der Blaue Engel om de zedeloze mensen aldaar eens goed te vertellen wat hij van hen denkt. 

In Der Blaue Engel wordt Professor Rath al snel in de war gebracht. Het is een drukke bedoening, overal lopen spelers rond, waaronder een zeer tragische clown. Uiteindelijk belandt hij backstage, waar hij Lola Lola ziet, terwijl zij zich omkleedt. Zijn studenten zijn er ook en hij probeert hen op te sporen, zodat zij hun gepaste straf kunnen krijgen. Terwijl Professor Rath heibel schopt in het Cabaret, stoppen zijn studenten ongezien het ondergoed van Lola Lola in zijn jaszak. 

De volgende morgen treft Professor Rath het ondergoed van Lola Lola aan. Hij grijpt dat aan als reden om weer terug te keren naar Der Blaue Engel om het terug te geven aan Lola Lola. Dit keer brengt hij de nacht met haar door. Dit heeft meteen effect op zijn werk als leraar. Hij komt te laat op het werk, en zijn leerlingen respecteren hem nu helemaal niet meer. Hij wordt ontslagen. 

Maar Professor Rath heeft een nieuw doel in het leven, zijn Lola Lola. Als snel vindt er een huwelijk plaats. Maar zodra de roze wolken zijn opgetrokken, is het leven met een danseres en zangeres in een Cabaret toch niet zo makkelijk. Lola Lola blijft zingen en dansen in uitdagende kledij. Bovendien moet Rath nu ook de pikante foto's van zijn vrouw aan de man brengen, als ze tenminste willen eten. 
En hun situatie verslechterd verder. Rath moet ook optreden, als hij deel wil blijven uitmaken van de troupe van zijn vrouw. Hij kan echter niets, dus wordt hij een soort kop van jut in de show van een goochelaar. En uiteindelijk keren ze terug in de stad waar Rath vandaan komt. Voor het oog van zijn voormalige collega's een leerlingen worden er eieren achter zijn oren vandaan getoverd en kakelt hij als een haan. Ondertussen heeft zijn vrouw zich gestort in de arme van de aantrekkelijke Sterke Man (Albers)van het Cabaret. 

Professor Rath keert terug naar zijn klaslokaal en sterft daar, een gebroken man. 

Conclusie 


Der Blaue Engel is zo oud, hij is op Youtube te vinden. Kijk hem vooral eens. 

Dit is (een van) de eerste Duitse film met volledig geluid. En er wordt meteen leuk mee gespeeld. De liedjes van Lola Lola worden natuurlijk breed uitgemeten en spelen een rol in de film. Maar er wordt ook gebruik gemaakt van Diëgetische muziek en geluid. De spelers in het verhaal openen en sluiten steeds deuren en ramen. En daarmee komt geluid de scene in (of er juist uit). Zo worden de geluiden van de stad buitengesloten wanneer Professor Rath de ramen van het klaslokaal sluit en horen we de geluiden van het podium van Der Blaue Engel komen, wanneer mensen de kleedkamer van Lola Lola in- en uitlopen. 
Verder is deze film ook een (laat) voorbeeld van Expressionisme in de film. De woning van Professor Rath staat vol met boeken en zijn ontbijtje is voorspelbaar en ordentelijk, net als de rest van zijn leven. Zijn tocht door de stad naar Der Blaue Engel is voorzien van allerlei scheefstaande huizen, en laat zo zien hoe hij afdaalt in chaos (en uiteindelijk waanzin) als hij naar Lola gaat. En Der Blaue Engel is een chaotische verzameling van mensen, kleding en rekwisieten. Ook loopt daar steeds een tragische clown door het beeld, die verder vrij weinig doet, maar binnen de kortste keren heeft Professor Rath die rol overgenomen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten