Translate

zaterdag 5 mei 2018

Weekeindje weg - Mestreech

Het was weer tijd voor ons jaarlijkse weekeindje weg zonder kinderen! Na onze tripjes naar Haarlem, Domburg, Texel, L'eau d'Heure, Brugge, Drenthe, Burgh-Haamstede, Ardennen, weer Texel en Brussel, was het nu tijd voor Maastricht! We hadden een appartementje op Kasteeldomein de Cauberg in het nabije Valkenburg en vanuit daar maakten we tripjes naar Maastricht en naar de Sint Pietersberg.

Bij de Haselderhof

Vrijdag

Vrijdag pakten we eerst alle spullen in. Toen zetten we onze meisjes af bij de ouders van Sander en even later onze zoon bij mijn ouders. En toen waren we klaar om te vertrekken naar Valkenburg, waar we zouden verblijven in Kasteeldomein de Cauberg van Landal. Daar hadden we een klein appartementje gehuurd. 
Die middag was het heerlijk weer en nadat we ons hadden geïnstalleerd in ons appartementje, zijn we Valkenburg ingegaan. Daar genoten we met prachtig uitzicht van een kopje koffie bij restaurant De Haselderhof, bij de ruïne van Valkenburg. Daarna nog even een wandelingetje gemaakt en toen gegeten bij een Thais restaurant. Dat was wel weer genoeg inspanning voor een dag en die avond sliepen we als roosjes.


Zaterdag

Bisschopsmolen

We stonden heel rustig op en na het ontbijt gingen we met de bus naar Maastricht, een ritje van een 20 minuten. In Maastricht hebben we lekker gewandeld en gewinkeld. We gingen naar Boekhandel Dominicanen, die in een oude kerk zitten. We hebben gelunched met lekkere taart bij de Bisschopsmolen, een milieubewuste bakkerij die nog steeds maalt met een van de oudste molens van Nederland.

St. Janskerk (rood) en St. Servaaskerk
We maakten nog een wandelingetje langs de stadmuren en we aten een vroeg avondmaal in Biercafé de Zwaan. 


Zondag 

Zondag hebben we traditiegetrouw besteed aan een lekkere lange wandeling. We hadden hiervoor de St. Pietersberg uitgezocht. We volgden de bordjes voor een wandeling van 10 km. En die leidde ons rond de St Pietersberg, met mooie uitzichten over Maastricht. We kwamen nog langs de enorme ENCI fabriek, waar mergel wordt gewonnen voor de cementindustrie. En we liepen zelfs nog een klein stukje België in en weer terug.
ENCI Fabriek


Na afloop van de wandeling hebben we nog genoten van een stevige lunch, waar we wel aan toe waren.
Een doline, een soort verzakking in het landschap. 
Die avond hebben we weer lekker rustig een spelletje gespeeld, terwijl in de rest van Nederland het noodweer losbarstte.

Maandag

Eerst ruimden we al onze spullen op en leverden we de sleutel in. Daarna maakten we nog een wandeling door de Fluweelgrot onder de Ruïne van Kasteel Valkenburg en daarna liepen we nog rond in de Kasteelruïne zelf. 
het drama van Waleram en Alix
 Daar kwamen we nog in aanraking met de legende van Kasteel Valkenburg. Eens woonden er twee broers in het kasteel, Reginald en Waleram (of Walram). En beiden werden verliefd op prinses Alix (of Alex) van Kleve (dat natuurlijk vlakbij ons ligt) of Gulik. Maar Alix was natuurlijk maar verliefd op een broer, de jongste van de twee. Dus in de huwelijksnacht worden de jonge geliefden gedood door de jaloerse broer Reginald, die daarna wegvlucht. Tot in de eeuwigheid dobbelen een duivel en een engel om zijn ziel. Dit verhaal kende ik al uit het Boek Nederlandse Sagen van Cor Bruijn.

De grotten dienden ook als schuilkerk

De grotten, of eigenlijk groeve (want de grot is ontstaan door het uitgraven van mergel), hebben een lange tijd ook gediend als schuilplaats. Eerst als schuilkerk, toen Katholicisme wat minder populair was in Nederland. Maar later hebben er ook mensen geschuild tegen het oorlogsgeweld van WOII.

De ruïne van Valkenburg
De kasteelruïne heeft ook een roerige geschiedenis gekend. De ruïnes zijn meerdere keren opgebouwd en uitgebreid. En het fort is ook meerdere keren van eigenaar gewisseld in het roerige grensgebied. Maar uiteindelijk werd alles definitief verwoest door Stadhouder Willem III, die niet wilde dat het nog een keer in Franse handen kon vallen.

En toen was het alweer tijd om naar huis te gaan en de kinderen te halen. Die hadden een heerlijke tijd gehad bij hun grootouders. En ze waren alweer druk plannen aan het maken voor de volgende logeerpartij. 

De Kleine Geul op Vrijdag
Oh, en het noodweer van zondagavond was in Limburg echt heel heftig. Wij merkten er weinig van. Maar toen we maandag nog even door Valkenburg liepen, zagen we dat de Kleine Geul was veranderd van een schattig beekje in een kolkende modderstroom. Indrukwekkend!
De Kleine Geul op maandag

Al met al weer een heerlijke weekeindje gehad. En ik denk dat het niet lang meer duurt voor de kinderen niet meer naar opa en oma hoeven.
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten