Translate

maandag 31 januari 2022

I'm Thinking of Ending Things

De lockdown houdt me binnen en dan zijn er maar twee dingen om te doen, boeken lezen en film kijken. En wat is het leuk als je die twee dingen kan combineren! Zo heb ik laatst I'm thinking of ending things gelezen en gekeken. Het boek was te krijgen in de bieb en de film stond op netflix.  

Het boek

I'm thinking of ending things is de debuutroman van Iain Reid (hij heeft eerder al ander werk geschreven) uit 2016. Het boek is in 2020 verfilmd, waardoor het nog meer aandacht kreeg. 

Spoilers

Het boek begint met een vrouw (zonder naam), die samen met haar vriendje Jake een lange autorit maken naar de afgelegen boerderij van de ouders van Jake. Zij zal ze voor het eerst ontmoeten. Tijdens de autorit overdenkt de vrouw haar relatie met Jake, ze staat op het punt om het uit te maken. Ze denkt terug aan hoe ze Jake heeft ontmoet, hoe hun relatie zich ontwikkeld heeft en af en toe heeft ze ook gesprekken met Jake. 

Maar toch lijkt er iets niet in orde. De vrouw kan zich niet goed herinneren hoe lang haar relatie geduurd heeft. Ook weet ze niet goed wat ze doet met haar leven wanneer Jake er niet is, of wat zij denkt van dingen zonder dat ze eerst de mening van Jake heeft gehoord. Wel weet ze dat zal jarenlang gestalkt wordt door iemand, die haar ook opbelt, maar dan staat steeds haar eigen telefoonnummer in het telefoonscherm. 

Tussen de verschillende hoofdstukken door zijn er steeds hele korte hoofdstukjes van twee mensen die iets ergs gevonden hebben, waarschijnlijk de plaats van een misdrijf. En ze bespreken de waarschijnlijke dader en dat je van de buitenkant nooit kan weten met wie het niet goed gaat. 

Eenmaal aangekomen bij de boerderij van de ouders van Jake wordt het er niet veel beter op. Het huis is vervallen, de ouders zijn raar, Jake vertelt onaangename verhalen over zijn jeugd en lijkt niet door te hebben dat die niet goed vallen. En er gebeuren rare dingen in het huis. De vrouw herkent een jeugdfoto van Jake als een jeugdfoto van haarzelf. Er zijn sloten op vreemde plaatsen. En het weer wordt steeds slechter. De vrouw wil vertrekken. 

Op de terugweg stelt Jake voor om langs een Dairy Queen te gaan voor een snackje en even later te stoppen bij een middelbare school, die momenteel natuurlijk gesloten is. Daar verlaat Jake de auto. En wanneer de vrouw hem in het verlaten schoolgebouw gaat zoeken, wordt het allemaal pas echt eng. 

Spoilers - film  

Het boek is in 2020 verfilmd tot een film met dezelfde naam, door Charlie Kaufman. De belangrijkste rollen zijn voor Jesse Plemons, Jessie Buckley, Toni Collette (Knives Out) en David Thewlis (Wonder Woman). 


De film volgt het boek vrij trouw. De gesprekken in de tussen hoofdstukjes tussen de twee onbekende mensen, zijn hier vervangen door shots van een eenzame conciërge (Boyd), die een schoolgebouw schoonmaakt. Verder wordt er in de film het een en ander toegevoegd, zoals veel shots van leerlingen die zingen en dansen voor een schoolmusical en een toespraak van Jake als oude man, die de vrouw dankt voor al haar steun. 

Conclusie

Zowel het boek als de film zijn er heel goed in om een beklemmende sfeer op te roepen. Als je goed kijkt heb je al vrij snel door dat er iets gruwelijk mis is in de relatie tussen de onbekende vrouw en Jake. In het boek wordt er veel gespeeld met wie er aan het woord is en hoe de meningen van Jake en de vrouw steeds lijken te wisselen. In de film wordt er meer gespeeld met shots die niet kloppen, kleding die plots verandert, eten dat nooit wordt gegeten.  
Aan de andere kant, ik vond beiden te lang. Als eenmaal duidelijk is, dat er iets goed mis is, hoef ik daar niet nog vele hoofdstukken over te lezen. Zeker de filosofische discussies tussen de vrouw en Jake in de auto hadden zowel in de film als in het boek echt heel wat korter gekund, het werd wat navelstaarderig allemaal. 
Desondanks, voor een frisse nieuwe horror schrijver, haal zeker het boek eens uit de bieb. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten