Translate

dinsdag 4 januari 2022

Pendragon XCIX - Toernooi van Surluse

Ook in december hadden we moeite om een datum te prikken. En toen we uiteindelijk bij elkaar kwamen was het helaas niet voltallig. Maar met Sir Benno en Vrouwe Edna hebben we toch besloten door te spelen.  

Pendragon paginaGeschiedenis van Logres
Benno van Steeple Langford
Brent van Dinton (afwezig)
Edna van Burcombe
Romulus Livius van Broughton (afwezig)

Zomer 552, Surluse

Deze zomer heeft Hertog Galehaut van de Verre Eilanden een toernooi georganiseerd en al zijn vrienden uitgenodigd. En zij komen ook allemaal. Sir Benno besluit er ook heen te gaan en Vrouwe Edna is altijd geïnteresseerd in nieuwe ridders. En Hertog Galehaut wil een naam maken voor zichzelf, dus het prijzengeld is niet te versmaden. Zo stelt Hertog Galehaut een witte Destrier met alle uitrusting beschikbaar voor de winnaar. Bovendien kan deze ook nog een mooi paviljoen met meubels krijgen. 

Galehaut
Hertog van de Verre Eilanden

De reis naar Surluse is ver, maar verschillende vooraanstaande ridders maken deze reis toch. Zelfs Hoge Koning Arthur wil aanwezig zijn. Waarschijnlijk om de aandacht af te leiden van de beschuldigingen (en bevestiging) van incest van vorig jaar

Bademagu, Koning van Somerset komt ook naar het toernooi. Sir Benno vindt dit wat vreemd. Hij weet nog dat zijn naamgever, Sir Benno senior (zijn oud - oudoom) en Sir Eliot de Wispelturige (grootvader van Vrouwe Edna) betrokken waren bij het organiseren van een huwelijk tussen Bademagu van Somerset en Vrouwe Jenne van Salisbury (in 498) en nog later was hij betrokken bij de redding van Hoge Koningin Ysolde van Meliagrance van Somerset, de zoon van deze Bademagu (in 539). Hoe oud is deze Bademagu? Of heeft hij tijd doorgebracht in Faerie? (Bagdemagus is een wat verwarrend figuur in the Arthuriaanse mythen. Hij heeft meerdere namen, is soms koning van Somerset, soms van Gorre)

Bademagu
Koning van Somerset
Palomides
de Saraceen

















Sir Palomides is ook aanwezig. Sir Benno had niet anders verwacht van zijn schoonzoon. Verder zijn ook Sir Dinadan en Sir Lamorak van Norgales aanwezig. Sir Benno vraagt zich af of dat nog voor problemen zal zorgen. Er zijn ook veel ridders uit Lothian aanwezig en om de een of andere duistere reden zijn er erg veel spanningen tussen de families van Norgales en de Lothian. 

Sir Dinadan
Sir Lamorak
van Norgales 
















Het toernooi van Surluse zal zeven dagen duren. In morgen wordt er alleen een melee georganiseerd. In de middag is er ruimte voor persoonlijke duels. Maar er zal geen strijd met de lans plaatsvinden. De Hoge Koning Arthur, Sir Lancelot en Sir Gawain zijn ook aanwezig. Maar zij besluiten om alleen toe te kijken bij het toernooi, zodat de andere ridders ook de kans hebben om te schitteren. Sir Benno besluit om aan de melee mee te doen aan de kant van de ridders van Lothian, net als zijn halfbroer Griogair, die ook aanwezig is. 

De avond voor het toernooi organiseert Hertog Galehaut nog een groot feest, waar alle ridders aan deelnemen. Vrouwe Edna wordt geplaatst naast een knappe, jonge ridder en hij weet haar gedachten wel af te houden van haar beëindigde romance met Sir Irvin. Maar tijdens het diner stikt de jongeman ineens in zijn ganzenboutje! Vrouwe Edna aarzelt geen moment (reckless succes) en voert meteen een magische handeling uit (De Heimlichgreep, natuurlijk). 
Sir Johan blijft leven en is Vrouwe Edna erg dankbaar voor haar vlotte ingrijpen. Hij vertelt Vrouwe Edna een geheimpje. Hertog Galehaut, die het toernooi organiseert, hoopt dat de spanningen tussen de ridders uit Lothian en alle andere ridders, zoals Sir Lamorak en Sir Arnold hoog oplopen en wat extra sensatie meegeven aan de melee de komende dagen. 

Hoge Koning Arthur roept om een dans en vooraanstaande ridders kunnen dan niet blijven zitten. Maar Sir Benno is geen goed danser en hij raakt ineens bevroren van angst (Passion Love Lord fail). Maar Vrouwe Edna red hem met een magische spreuk. Iedereen ziet hoe een glamour van Sir Benno Vrouwe Edna naar de dansvloer leidt. Ondertussen blijft de echte Sir Benno zitten op zijn plek. De glamour - Benno doet een Fred Astaire - achtige act. 

Dag 1 van het toernooi
De volgende dag is het dan tijd voor de eerste dag van de Melee. Sir Benno besluit om mee te doen met het team van Lothian, samen met Sir Agravaine, Sir Gaheris, Sir Gareth, Sir Mordred, Sir Griogair en Sir Palomides. In het team van Hertog Galehaut zitten dan Sir Dinadan, Sir Bademagu, Sir Arnold en Sir Johan, Sir Tirre van Astolat, Sir Brandiles van  Escavalon en Sir Galehaut. 
Vrouwe Edna is bang dat Sir Arnold, enige erfgenaam van Hoge Koning Arthur zal sneuvelen op dit veld. Zij betovert zijn zwaard, zodat het meer schade doet. En geeft hem extra magische bescherming. 

Sir Tirre
van Astolat

Sir Benno doet de eerste dag mee aan de melee. Hij komt tegenover Sir Tirre van Astolet te staan. Deze ridder is dan wel van goede komaf, maar hij is nog erg jong. Het is een zware strijd, waarbij beide ridders elkaar steeds een klein beetje schade doen, tot hij Sir Tirre dan eindelijk bewusteloos weet te slaan. Het team uit Lothian weet deze dag een klinkende overwinning te te behalen. 
Die avond bespreekt Team Lothian hun strategie voor de volgende dag. Zij willen allemaal op Sir Lamorak inhakken. Sir Benno vindt dit een weinig ridderlijke aanpak. Via zijn schildknaap Galahad wil hij Sir Lamorak en Team Surluse informeren. 

Dag 2 van het toernooi
De volgende morgen blijkt dat Sir Agravain en Sir Mordred zich inderdaad aan het vuige plan van gisteravond houden. Zij vallen beiden Sir Lamorak aan. Sir Benno kan dit niet aanzien en doet niet meer. Hij maakt handig gebruik van het terrein om een goede positie in te nemen en valt Sir Dinadan aan. Ook dit wordt weer een hevig gevecht. Sir Benno raakt flink gewond, maar Vrouwe Edna kijkt toe vanuit de bankjes voor de toeschouwers toe. Zij besluit dat Benno zo niet mag verliezen en zij geneest hem van zijn verwondingen, maar neemt daarmee wel al zijn verwondingen op zich. Zij valt flauw tussen de toeschouwers. 
Uiteindelijk weet ook deze dag Team Lothian te winnen. Maar na afloop maakt Sir Benno wel ruzie met Sir Gawaine over het oneervolle verloop van deze strijd. Hij trekt zich terug uit team Lothian en Sir Gawaine neemt zijn plaats in. 

In de middag wordt Sir Palomides uitgedaagd door een ridder, maar daar maakt Sir Palomides snel korte metten mee. 

Dag 3 van het toernooi
Het was de andere ridders en toeschouwers ook opgevallen dat het gedrag van de ridders uit Lothian niet bijzonder eervol is. En de sfeer op het toernooi wordt al snel slechter. Het gevecht in de melee gaat nu echt hard tegen hard en Sir Benno is blij dat hij niet meer deelneemt. Maar ondanks de toevoeging van Sir Gawaine aan het team Lothian, weten ze deze dag dan toch te verliezen. Maakt dat Sir Benno een betere ridder dan Sir Gawaine?

In de middag wordt Sir Palomides uitgedaagd door de jongere broer van de ridder waar hij gisteren tegen streed. Ook deze ridder wordt verslagen door Palomides. 

Sir Benno vraagt om een onderhoud met Hertog Galehaut en waarschuwt hem dat de spanningen tussen de ridders stijgen. En dat Sir Lamorak wel eens zou kunnen sterven, als de ridders uit Lothian geen halt wordt toegeroepen. Misschien moet Sir Galehaut zelfs een escorte aan Sir Lamorak meegeven, wanneer hij naar huis gaat? Sir Galehaut dankt Sir Benno voor zijn zorgen, maar denkt zelf dat het wel meevalt, ridders scheppen altijd een hoop op, maar zij zijn te eervol om hun rivaliteit op het toernooiveld mee naar huis te nemen. 

Dag 4 van het toernooi
De ridders van Galehaut behalen een klinkende overwinning op de ridders van Lothian. 

Dag 5 van het toernooi
De ridders van Galehaut behalen een klinkende overwinning op de ridders van Lothian. 

Dag 6 van het toernooi
De ridders van Lothian weten met veel moeite te winnen van de ridders van Galehaut. 

Dag 7 van het toernooi
De ridders van Lothian weten met veel moeite te winnen van de ridders van Galehaut. 

Het team van Lothian heeft uiteindelijk gewonnen en krijgt de prijs van Hertog Galehaut. Hertog Galehaut organiseert nog een afsluitend feest deze avond, maar Sir Benno en Vrouwe Edna besluiten dat niet bij te wonen. Zij begeleiden liever Sir Lamorak naar huis, zodat ze zeker weten dat hij veilig is. 

Tijdens de reis naar Norgales, waar Sir Lamorak vandaan komt, probeert hij met Vrouwe Edna te flirten (flirting fail). Vrouwe Edna is wel onder de indruk van Sir Lamorak, maar hij haalt het toch niet bij ridder Irvin (love knights succes, love Irvin succes).   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten