Translate

maandag 3 januari 2022

Judge Dredd

Toen Sander met de meiden weg was naar een Sinterklaasfeest, bleef ik thuis met een zieke zoon. We keken toen niet alleen Desperado, maar ook Dredd (2012) van Pete Travis. In de hoofdrollen zien we Karl Urban (Thor: Ragnarok) en Olivia Thirlby. In kleinere rollen zien we nog Lena Headey (Pride and Prejudice and Zombies), Wood Harris (Ant-Man, Blade Runner 2049) en Domhnall Gleeson (mother!). 

I am the law

Judge Dredd bestaat al een eeuwigheid en is van oorsprong een Britse strip over een ingestortte samenleving waar alleen de Judges nog enigszins in staat zijn om de orde te handhaven, door een brute vorm van Autoritarisme. Het is daarmee ook een vorm van kritiek op de politieke en stedelijke problemen van Groot Brittannië (en de rest van de Westerse wereld) sinds de jaren '70. Het verhaal is al eens eerder verfilmd, maar dat was geen groot succes. 


Spoilers

De film opent met een gewone werkdag van Judge Dredd (Urban). Hij achtervolgt een stel drugsgebruikers en wanneer zij niet meewerken, executeert hij hen. Daarna gaat hij naar zijn hoofdkantoor en krijgt daar een junior partner Anderson (Thirlby) toegewezen. Ze heeft haar tests voor Judge net niet gehaald. Maar omdat zij over psychische krachten beschikt, willen de Judges haar graag voor het korps behouden. Daarom mag Judge Dredd een dagje met haar op stap en een beoordeling vanuit het veld geven. Judge Dredd heeft er weinig zin is, als zij niet goed genoeg is, zal ze waarschijnlijk toch op haar eerste dag sterven. 

Judge Dredd en Anderson besluiten naar Peach Trees te gaan, een enorme flat waar zojuist drie dode en gevilde mannen zijn aangetroffen. Dat is zelfs voor de dystopische wereld van Judge Dredd gortig. 
Eenmaal aangekomen in Peach Trees blijkt dat deze geregeerd wordt door Madeline Madrigal (Headey), een leider van een criminele clan die een nieuwe drug op de markt brengt. Hier moeten Judge Dredd en Anderson tegen optreden natuurlijk. Maar dat escaleert al snel in steeds brutere gevechten tussen Judge Dredd, Anderson en de bendeleden. 

Maar uiteindelijk wordt Madeline Madrigal verslagen en wordt de orde hersteld in Peach Trees. Voor Judge Dredd niet meer dan een gewone werkdag met een drugsvangst, maar voor Anderson hing er iets meer vanaf. Judge Dredd oordeelt uiteindelijk dat Anderson wel over de capaciteiten beschikt om een goede Judge te zijn. 

Conclusies 

Deze film vangt heel goed de sfeer van de strips en de wanhoop van de samenleving. Zelfs wanneer de Judges zich volledig uit de naad werken, is er geen einde aan de armoede, de uitzichtloosheid en de criminaliteit. En aangezien de Judges zich alleen bezighouden met handhaving en repressie en niet met ondersteuning en (weder)opbouw, is er ook werkelijk geen weg naar buiten voor de samenleving. 
Verder zijn Urban en Thirlby goed gekozen als Judge en Leerling. Ook Lena Headey is perfect als doodenge bendeleider. 

Leuke film, ga zien als je de kans krijgt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten