Translate

zaterdag 8 januari 2022

The Kid Who Would Be King

Tijdens Oud en Nieuw keken we als vanouds weer een film. Dit keer The Kid Who Would Be King (2019) Joe Cornish. De bekendste gezichten waren van Patrick Stewart (Excalibur, Tinker, Tailor, Soldier, Spy) en Rebecca Ferguson (Dune). Maar in kleinere rollen zagen we ook nog Nathan Stewart Jarrett (Dracula) en Tom Taylor (The Dark Tower). De hoofdrol was voor Louis Ashbourne Serkis (zoon van Andy (Black Panther)). 


Eigenlijk wilden we deze film in 2020 al eens kijken, met een aantal mensen, op de bank, thuis. Maar toen kwam Corona om roet in het eten te gooien. Gelukkig ligt die tijd (bijna?) achter ons en konden we weer mensen over de vloer hebben. 

Spoilers

De film begint met Alex (Serkis), die alleen met zijn moeder woont. Als hij naar school gaat, ziet hij hoe zijn vriend Bedders (Chaumoo) gepest wordt door oudere schoolgenoten Lance (Taylor) en Kaye (Dorris). Ze worden betrapt en krijgen allemaal straf van Schoolhoofd Lee (Dumezweni). Als later die avond Alex op weg naar huis is, wordt hij achtervolgd door Lance en Kaye, die uit zijn op wraak. Alex vlucht weg achter de hebben van een bouwput. Tussen de brokstukken van gewapend beton, ziet hij ineens een zwaard dat uit een steen steekt. Nieuwsgierig geeft hij er een ruk aan en het zwaard komt uit de steen. Als rechtgeaard fan van de Arthurverhalen (en wie is dat nou niet?) herkent hij de symboliek en neemt het zwaard mee naar huis en informeert daar meteen zijn vriend Bedders. Alex en Bedders spelen wat rond met het zwaard en Alex riddert Bedders. Daarna is het uit met de pret en gaan de kinderen slapen. 

Maar hun kinderspel heeft het een en ander in gang gezet. Het zwaard is inderdaad Excalibur, het Zwaard van Koning Arthur. En het is uit de steen getrokken door de ware koning van Brittannië. En hij heeft het gebruikt om een ander man tot ridder te slaan. In haar ondergrondse gevangenis is Morgana (Ferguson) zich ook bewust van deze feiten. Zij wekt haar demonische ridders om achter de nieuwe koning aan te gaan. Maar ook Merlijn (Imrie/ Stewart) leeft nog en is gewekt door het gebruik van het zwaard. Hij gaat op pad om de nieuwe Koning bij te staan. 

Op school willen Alex en Bedders die avontuur weer achter zich laten. Maar zij krijgen een nieuwe leerling in de klas, Merlijn, die zich heel handig Mertin noemt. Hij vertelt de kinderen dat zij het echte zwaard van Arthur te pakken hebben en dat zij zich daarmee hebben opgeworpen als beschermers van Brittannië. Wanneer hij te horen krijgt dat er over vier dagen een zonsverduistering is (waarschijnlijk die van 11 Augustus 2018), waarbij het overdacht nacht is en Morgana dan ook haar demonen op pad kan sturen, schrikt hij enorm. Hij dacht dat hij nog meer tijd had om Alex op te leiden.  

Na wat twijfelen accepteert Alex de woorden van Merlijn. Hij rekruteert voormalige pestkoppen Lance en Kaye en gezamenlijk trekken zij naar Tintagel, waar Alex hoopt zijn vader te vinden, die ook tegen demonen strijd (volgens zijn moeder). In Tintagel leert Alex de waarheid over zijn vader en voert een strijd tegen Morgana. Tevreden keert iedereen terug naar huis. 
Maar eenmaal thuis blijkt dat de strijd nog niet volledig gestreden is. Alex moet met hulp van zijn nieuwe ridders en de magie van Merlijn zijn schoolgenoten rekruteren om het hoofd te kunnen bieden aan Morgana op de dag van eclips. In de school komt het tot een grootse confrontatie. 

Conclusie

Dit is een hele leuke film. De jonge acteurs zijn nog wat onervaren, maar wel lekker fris. Ik hoop in de toekomst meer van hen te zien. Verder is het Arthur verhaal mooi naar de moderne tijd gehaald. Het zwaard zit in een blok beton, je kan de Lady of the Lake ook oproepen in je badkuip en heel veel Mario Kart helpt ook bij het ontwijken van Demonen te paard. 
Verder komen de hoogtepunten van het Arthur verhaal ook terug in deze film. Het zwaard in de steen, de Ronde Tafel (een uitklapbare dit keer), het verraad tussen ridders onderling en de Lady of the Lake. Gelukkig blijven alle seksuele transgressies buiten de film, er is geen Mordred, geen verleiding van Arthur door zijn zuster en geen driehoeksverhouding tussen Lancelot, Arthur en zijn vrouw. Daar zijn de kinderen ook nog veel te jong voor. 
Leuke aanwinst als je nog eens een Arthur verfilming wil zien. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten