Translate

vrijdag 28 januari 2022

Pendragon C - Het toernooi van Lonazep

De Coronamaatregelen zijn weer versoepeld, dus we konden weer eens 'live' afspreken, wat fijn was, maar we waren maar met een kleine groep. 

Winterphase 552/ 553

Na de avonturen van het vorige jaar, brengen de ridders hun winter door op hun landgoederen. Het is een bittere winter voor Sir Benno, zijn zoon Brabo sterft. Nadat hij in 549 vier zonen verloor aan de Gele Pest, sterft nu zijn laatste zoon aan stomme kinderziekte. Alleen zijn dochter Britney herinnert hem nog aan zijn huwelijk met Benna van Norgales. En verder verzuurt de relatie met zijn halfbroer Griogair ook, nadat zij een woordenwisseling hadden over het gedrag van de ridders uit Lothian, tijdens het Toernooi van Surluse

De ridders Romulus en Benno zijn nu alweer een tijdje weduwnaar en zij willen opnieuw huwen. De Gele Pest heeft verschrikkelijk huis gehouden in hun families en het is tijd om eens een huwelijk te sluiten. Bovendien zijn zij inmiddels vooraanstaande ridders, dus zij mikken hoog met hun ambities. Sir Romulus weet dat Prinses Rowena van Kent (27) nog vrijgezel is. Zij heeft wel een geheim kind, Esdoorn (9) uit een clandestiene relatie, maar Sir Romulus is een pragmatisch man. 
Sir Benno wil niet onderdoen voor Sir Romulus en laat zijn oog vallen op Prinses Elaine van Logres (32). Zij is de dochter van Hoge Koning Arthur uit zijn eerste huwelijk met Clare van Tisbury, en nog steeds niet gehuwd. Nu haar vader een incestpleger blijkt te zijn en zijn tweede vrouw hem verlaten heeft, wankelt zijn positie. Misschien is het tijd om een goed huwelijk te sluiten, voor het geval de politieke situatie nog verder uit de hand loopt. 

Rowena
Prinses van Kent
Elaine
Prinses van Logres





















Lente 553, Sarum

Zodra de wegen begaanbaar worden, vliegen de roddels over en weer. Bijna ieders aandacht gaat uit naar de scheiding van Hoge Koning Arthur en zijn tweede vrouw, Ysolde van Kent. Zij wil niet langer samenleven met een incestpleger en bijna niemand neemt haar dat kwalijk. Zij keert met haar dochters Mildred en Hilda terug naar Kent, naar het hof van haar broer Octa, Cynning van Kent in Maidstone. 
Verder rukken de Wastelands nu echt onmiskenbaar op. Grote delen van Logres zijn al slachtoffer geworden van de verdorring en verdroging van het land. De monikken Marcouf en Auban spinnen hier garen bij. Zij prediken onvermoeibaar het einde der tijden als gevolg van de transgressies van de hoge heren, met Hoge Koning Arthur voorop, die bij zijn eigen zuster een zoon verwekte. 

Cador
Koning van Cornwall

En vanuit Cornwall zou ieder jaar tribuut geleverd moeten worden aan Hoge Koning Arthur, maar Koning Cador weigert te betalen, alweer. (Het zou natuurlijk Koning Marc moeten zijn, maar die is in 500 al gedood. Cador is een neefje)
Verder komt het nieuws dat Hertog Derfel van Lindsey dit jaar in Lonazep een groot toernooi zal organiseren. Dit jaar zal het voor het eerst mogelijk zijn dat ridders een soort weddenschappen inzetten op de uitkomst. Als je verliest ben je je inzet kwijt, waar een hoop ridders gebruik van willen maken. Sir Benno denkt dat alle belangrijke mannen en hun huwbare dochters dit jaar wel naar Lonazep zullen komen, waar Romulus en hij dan hun slag kunnen slaan. 

Derfel
Hertog van Lindsey

Camelot

Sir Romulus en Sir Benno trekken naar Camelot. Zij willen horen van Hoge Koning Arthur wat er gedaan moet worden aan de opstandige Cador van Cornwall. Wanneer zij eindelijk en audiëntie bij hem krijgen, schrikken zij van de aanblik van hun Hoge Koning. Hij is overduidelijk ernstig ziek en verzwakt. Sir Benno denkt dat de toestand van de Koning te maken heeft met de toestand van het land (Faerie Lore succes)
Sir Romulus stelt voor dat een groep van overenthousiaste, jonge ridders de grens van Logres met Cornwall oversteekt en heibel gaat schoppen in Cornwall. Zonder tribuut kan niet verwacht worden dat Hoge Koning Arthur de grenzen goed kan bewaking. Bewaking kost tenslotte geld. Zodra de ridders een paar weken bezig zijn geweest, kan een missie van oudere, wijzere ridders naar Koning Cador gaan en nogmaals om de achterstallige tribuut vragen. 

Terwijl Sir Romulus achteloos een militaire campagne uit zijn mouw schud, gooit Sir Benno een balletje op bij Hoge Koning Arthur over een huwelijk tussen Sir Benno en zijn oudste dochter, Prinses Elaine (Courtesy succes). Na even nadenken vindt Hoge Koning Arthur dit een goed idee. Zijn dochter trouwt dat met de zoon van zijn beste vriend (de te vroeg overleden Sir Bradwen Eenoog). Dat ze hier niet eerder aan gedacht hebben. Sir Romulus kan wel gevraagd worden een deugdelijk huwelijkscontract op te stellen. Het zegel van de familie Livius van Broughton staat op zo een beetje ieder belangrijk contract dat de laatste 50 jaar is opgesteld in Logres en omgeving. 

Na de toestemming van Hoge Koning Arthur besluit Sir Benno om met Vrouwe Elaine te wandelen in de rozentuin van Camelot. Hij kan haar dan meteen vertellen over de plannen van haar vader en hem. Dan kan zij een beetje aan het idee wennen. Vrouwe Elaine reageert niet helemaal zoals Sir Benno had verwacht (Courtesy fail)

"Vrouwe Elaine, ik heb met uw vader gesproken en tot mijn grote plezier zou hij graag een huwelijk tussen u en mij zien."
"Ik?! Huwen? Huwen met u? Ik?!! U?!!!" 

Vrouwe Elaine beent boos weg uit de rozentuin en laat Sir Benno daar bedremmeld achter. Vanuit de galerijen van Camelot hoort hij nog boos de stem van Vrouwe Elaine die om haar vader roept. 

Sir Benno laat het er niet bij zitten. Hij zal haar huwen! Hij zoekt haar op in haar kamers. Hij legt haar de politieke realiteit van Camelot en Logres uit. Hoge Koning Arthur is zowel moreel als fysiek enorm verzwakt en zal het niet lang meer maken. Er worden links en rechts goede ridders uit de weg geruimd, waaronder haar eigen broer Sir Herrindale (541) en de bastaardzonen van Hoge Koning, Sir Borre (542) en Sir Loholt (548). En Vrouwe Elaine is op haar leeftijd nog steeds niet gehuwd. Ze is inmiddels zo een beetje het gekke kattenvrouwtje van Camelot, met haar 32 jaar. Wanneer Hoge Koning Arthur wegvalt en Prins Arnold niet meteen in staat is om de troon te grijpen, zal er een enorme strijd om haar hand losbarsten. Ziet zij zich al huwen met iemand als Agravaine om de troon van Logres veilig te stellen (Intrigue succes Sir Benno, Intrigue succes Elaine)
Vrouwe Elaine ziet in dat Sir Benno een goed punt heeft. En de familie van Steeple Langford heeft de naam altijd wel weer boven te komen drijven. Zij besluit het huwelijk maar snel te sluiten. Dan is het maar gedaan. Maar zij stelt als voorwaarde dat haar kamermeisje, Sophia, altijd bij haar kan blijven. Sir Benno heeft daar geen bezwaar tegen. 
Het huwelijk wordt met grote haast gesloten in de Kathedraal van Camelot. Kamermeisje Sophia zit huilend in de kerkbankjes. Na de huwelijksvoltrekking gaat het gezelschap op huwelijksreis naar Steeple Langford. Sir Benno heeft de laatste jaren flink geïnvesteerd in zijn landhuis en het voldoet aan alle moderne eisen van verdediging. 

Zomer, Cornwall

De onbezonnen jonge ridders hebben al de hele lente flink geplunderd in het grensgebied van Cornwall. Het is tijd om een delegatie van verstandige ridders naar Cornwall te sturen, om te zorgen dat Cador zijn plek kent. Sir Romulus verzamelt wat ridders die indruk kunnen maken op de man. Hij neemt natuurlijk Sir Benno mee. Zijn familie staat bekend om hun indrukwekkendheid. Verder neemt hij ook Sir Lancelot mee, anders maakt hij maar toernooien onveilig, iedereen weet de uitkomt dan toch al. Verder hebben vorig jaar Sir Brandilas van Escavalon en Sir Tirre van Astolat ook indruk gemaakt op Sir Romulus. Sir Palomides voegt zich ook nog bij de groep. 

Tirre van Astolat
Brandiles van Escavalon







 












Deze zes ridders nemen ook nog allemaal hun schildknapen mee, en hun pages en hun koks en hun paarden en reservepaarden. Uiteindelijk reist er een behoorlijke groep mensen door Cornwall. De groep trekt over Bodmin Moor naar Tintagel, waar Cador zijn hof houdt. 

Eenmaal aangekomen in Tintagel worden Sir Romulus en Sir Benno en hun gevolg, hoewel zij vooraanstaande ridders zijn, toch met een minimum aan beleefdheid ontvangen. Koning Cador laat weten dat hij geen tribuut meer aan Hoge Koning Arthur wil vragen. Hij is een incestpleger en kan niet langer koning zijn. Sir Romulus en Sir Benno houden vol dat de tribuut toch verschuldigd is. 
Wanneer Sir Romulus en Sir Benno een beetje rondkijken in Tintagel vragen zij zich af waar het geld dan wel heen gaat. Er lopen wat Ierse Kerns, wat niet gek is. Zijn Vrouw Ysolde was natuurlijk een Ierse Prinses. Verder hangt er ook een vreemde alchemistische lucht in Tintagel. Kennelijk heeft Koning Cador een plan. Hij betaalt niet, hij weet dat daar reactie op zal komen en heeft dus een tegenmaatregel al klaar liggen. Erg verontrustend. 
Sir Romulus en Sir Benno besluiten om te vertrekken. Volgend jaar moet Hoge Koning Arthur hier terugkeren met een leger om deze Cador een lesje te leren. Maar voor nu is er niet veel meer te doen. 

Late zomer, Lonazep

Hertog Derfel van Lindsey organiseert dit jaar een enorm toernooi in Lonazep. Sir Romulus en Sir Benno besluiten erheen te gaan. Sir Benno bedenkt dat Vrouwe Elaine het misschien prettig zal vinden om in het hart van de culturele evenementen van het koninkrijk van haar vader aanwezig te zijn. Verder zullen Tristan en Ysolde van Cornwall ook aanwezig zijn. En waarschijnlijk zal Cynning Octa er ook met zijn dochters zijn. 

Aan de vooravond van het toernooi geeft Hertog Derfel natuurlijk een groot feest. Wanneer de ene schaal met eten na de andere voorbijkomt, is Sir Benno verstandig genoeg om af en toe een schaal te laten passeren en niet te eten tot hij misselijk wordt (Temperate succes). 
Sir Romulus speelt een potje schaak met een andere ridder. Maar halverwege de strijd realiseren ze zich dat ze beiden niet weten hoe ze verder moeten en hoe het paard ook weer beweegt. Ze hebben duidelijk teveel andere zaken aan hun hoofd (Games fail voor beide ridders). 

Tijdens dit toernooi schrijven Sir Romulus en Sir Benno zich beiden in voor de strijd met de lans. Sir Romulus vraagt een favour voor de strijd van Vrouwe Rowena. Zij bloost onder alle aandacht, als Saksische, waar haar vader bij is (Romance critical, Rowena Amor Romulus 13). Sir Romulus draagt met trots de rijkbestikte, afgescheurde mouw van Prinses Rowena aan zijn sjaal. 
Maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Vrouwe Burghilde is ook meegekomen naar Lonazep. En zij draagt een baby in de armen. Sir Romulus heeft een zoon! Het is een zoon en Vrouwe Burghilde heeft hem Beornraed genoemd. Sir Romulus reageert vrij koeltjes. Hij zal zijn zoon erkennen en zorgen voor een goede opvoeding. Als ze wil, kan vrouwe Burghilde zelfs wel in één van de landgoederen wonen, die Sir Romulus beheert, maar hij zal haar niet huwen. 

Het toernooi neemt vijf dagen in beslag en Sir Romulus en Sir Benno komen uit tegen verschillende ridders. 
Dag 1
Sir Romulus verslaat een onbekende ridder. 
Sir Benno verslaat een onbekende ridder

Dag 2
Sir Romulus verslaat een onbekende ridder. 
Sir Benno verslaat een onbekende ridder. 

Dag 3
Sir Romulus strijdt tegen Sir Brian van de Eilanden. Deze ridder heeft al lang een diepe haat voor alles wat met Hoge Koning Arthur te maken heeft. Maar wanneer hij tegenover deze nederige dienaar van de Hoge Koning staat, lukt het hem toch niet om aan zijn overtuigingen vast te houden (Hate Arthur fumble). Hij trekt zich terug uit de strijd en Sir Romulus wint zonder een vinger op te tillen.
 
Brian
van de Eilanden


Sir Benno treedt strijdt tegen Sir Mordred. Beiden zijn bijzonder geïnspireerd door hun eigen overtuigingen (Mordred Hate Self critical, Benno honour succes). En na een lange strijd, waarbij beide ridders vreselijk op elkaar inhakken en elkaar nauwelijks verwonden, is dit gevecht gelijkspel. Sir Mordred wil schuimbekkend verder vechten, maar wordt tegengehouden door andere toeschouwers (Hate Benno 10)

Sir Benno trekt zich terug uit het toernooi. 

Dag 5
Sir Romulus treedt in het strijdperk tegen Sir Gawain en wordt daar vakkundig van zijn paard gestoten. Sir Romulus geeft de strijd verder op. 

Gawain 
van Lothian

Een gewonde Sir Romulus probeert nog zwakjes te flirten met Rowena, maar zij heeft dat nauwelijks door, bezorgd als zij is om de stoere held. Wel weet hij nog met Cynning Octa af te spreken dat hij kan huwen met Prinses Rowena, als hij natuurlijk de bruidsschat op tafel kan leggen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten