Translate

woensdag 5 januari 2022

It's a Wonderful Life

Met kerst zaten we veel thuis en vonden we het tijd om eens It’s a wonderful life (1946) van Frank Capra. Ik had deze film lang geleden al eens gezien, maar Sander en de kinderen nog niet. We herkenden meteen James Stewart (Vertigo) en zagen ook Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchel (Gone with the Wind) en Henry Travers


Deze film was indertijd geen hit, maar wist in de jaren erna wel waardering te krijgen en is tegenwoordig een echte kerstklassieker. 


Spoilers

De film opent met een vogelvlucht over het stadje Bedford Falls tijdens kerstavond en we horen de stemmen van mensen die allemaal bidden voor George Bailey. Uit de gebeden kunnen we opmaken dat hij in de problemen zit, iets heeft gedaan dat niet gebruikelijk was voor hem en dat hij steun van boven nodig heeft. 
Dan gaan we naar boven, waar duidelijk twee engelen met elkaar spreken over de vele gebeden voor George Bailey. Ze besluiten om engel Clarence naar beneden te sturen om deze George Bailey bij te staan. Maar Clarence moet dan nog eerst een mission briefing krijgen over George Bailey. 

George groeit op in Bedford Falls. In zijn jonge jaren redt hij zijn jongere broer Harry uit een wak en wordt daarmee doof aan een oor. Later weerhoudt hij een apotheker van het verstrekken van een verkeerd medicijn (in de tijd dat apothekers nog hun eigen medicatie mixten, wow). George groeit op (Stewart). Hij heeft de ambitie om door te leren, architect te worden, bouwwerken te maken en de wereld te zien. Voor hij vertrekt naar de universiteit, wil hij eerst een jaar de wereld rondreizen. 
Tijdens het eindexamenfeest van Harry (Karns, Invaders from Mars) ontmoet George Mary Hatch (Reed) en hij wordt verliefd. Dan komt zijn vader plotseling te overlijden en moet hij de zaak van zijn vader overnemen, Bailey Brothers Building and Loan, (een soort bank waarbij iedereen die een rekening heeft ook mee kan stemmen over de koers van de bank). Dus daar gaan de reis- en studieplannen. 

George en Mary trouwen en zijn van plan om met hun gespaarde (en cadeau) geld een lange huwelijksreis te maken. Maar dan vindt er een bankrun plaats. Iedereen wil zijn geld opnemen. George weet een failliet te voorkomen door iedereen uit te betalen met het geld voor de huwelijksreis. De bank is gered, maar de huwelijksreis gaat niet door. 
Het leven gaat door. Maar dan geeft oom Billy, die altijd al vergeetachtig was, per ongeluk $ 8.000 uit de kas van de bank aan concurrent Mr. Potter, terwijl er net een kascontrole plaatsvindt. De conclusie zal zijn dat George gefraudeerd heeft! De Bailey Brothers Building and Loan zal gesloten worden! Mr. Potter zal alle financiële leven in Bedford Falls overnemen! Alle offers die George in de loop van zijn leven gemaakt heeft, zijn voor niets geweest. Hij staat op het punt om zelfmoord te plegen. 

Dan arriveert engel Clarence. Die weerhoud George van zelfmoord Engel Clarence legt uit dat zijn missie is om George ervan te overtuigen dat het leven de moeite waard is. Hij laat George een Bedford Falls zien zonder George. 
En het is een zooi, de enige economische activiteit zijn gokhallen en bordelen. De mensen leven in sloppenwijken, overal is armoede en er is geen manier voor de mensen om te ontsnappen uit armoede. George kan maar moeilijk geloven dat dat allemaal door hem komt. 
Dan laat Clarence zien op welke cruciale momenten George invloed heeft gehad. Hij is nooit geboren. Hij kon dus nooit zijn broertje redden uit het wak, die kon dus ook nooit heldhaftig zijn en mensen redden tijdens WOII. Hij heeft ook nooit de apotheker weerhouden van zijn fout, een onschuldig kind overleed en de apotheker verdween de gevangenis in. Hij heeft nooit arme mensen geholpen met degelijke huisvesting, waardoor zij zichzelf nooit konden verbeteren. Hij is nooit met Mary gehuwd, dus zij is nog altijd vrijgezel en zijn kinderen leven niet. 
George ziet in dat zijn leven misschien niet verlopen is, zoals hij hoopte, maar dat het nog steeds de moeite waard is. Hij keert terug naar huis, om daar te bezien wat zijn toekomst zal zijn. Maar dan blijkt dat Mary die avond ook niet stil gezeten heeft. Zij heeft iedereen gebeld met wie George ooit zaken heeft gedaan en heeft om hulp gevraagd. En iedereen weet heel goed wat zij te danken hebben aan George (vandaar ook alle gebeden eerder in de film) en zij komen over de brug met het geld. 
Het failliet van de bank is afgewend, straf en schande voor George dus ook. En George ziet in wat voor verschil hij heeft gemaakt voor de mensen in zijn leven

 
Conclusie

Geen wonder dat dit een klassieker is. De acteurs zijn hardstikke leuk. Stewart is goed als die gefrustreerde man, die altijd het goede doet. Reed is goed als opgewekte en liefhebbende Mary. Hun relatie komt ook leuk naar voren (He is making violent love to me, mother!). En de bijrol acteurs doen het ook goed. 
En verder is het verhaal mooi. Aan de ene kant heeft George allerlei dromen, die steeds maar niet uitkomen, omdat het leven in de weg zit. Aan de andere kant het leven dat George heeft is ook best prima. Hij heeft een lieve vrouw, schattige kindjes, een mooi huis en het respect van zijn dorpsgenoten. Hoe kan hij een balans vinden tussen zijn verplichtingen en zijn dromen. Moet hij al deze verplichtingen wel nakomen, of had hij ook wat andere keuzes kunnen maken? En moet hij blijven vasthouden aan zijn dromen? Als je eenmaal een partner en kinderen hebt, kun je niet meer al je dromen najagen. 
Zeker kijken als je de kans krijgt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten