Translate

woensdag 3 januari 2024

Bernard and the Genie

We hadden besloten om tweede kerstdag rustig aan te doen. En in de avond keken we een oude film via Youtube. Sander had hier warme jeugdherinneringen aan, maar ik kende hem helemaal niet. Het ging om Bernard and the Genie (1991), een kerst TV film van de BBC. 


De film is geregisseerd door Paul Weiland en geschreven door Richard Curtis, die hun sporen verdiend hebben met allerlei Britse spitse en romantische komedies uit de jaren '80 en '90. Verder is de hoofdrol voor Alan Cumming (Titus) en is Lenny Henry de Genie. In allerlei bijrollen zien we bekende koppen uit de Britse filmwereld van de jaren '90, zoals Rowan Atkinson

Deze film is onlangs opnieuw gemaakt als Genie (2023), alweer van de hand van Richard Curtis. 


Spoilers

De film begint met een scene ergens in het Midden Oosten. Josephus (Henry) wordt achterna gezeten door een woedende tovenaar. Kennelijk heeft Josephus iets heel erg fout gedaan tijdens een messenwerp - act. Josephus wordt door de woedende tovenaar veranderd in een Djinn en in een fles gestopt. 

Tweeduizend jaar later begint de dag van Bernard Bottle (Cumming) bijzonder goed. Hij heeft voor een kunstgalerie een topstuk verkocht en zijn baas, Charles Pinkworth (Atkinson) is bijzonder tevreden over hem. Maar wanneer hij hoort dat Bernard 50% van de opbrengst aan de eigenaren heeft toegezegd, worden alle beloningen ook even snel weer ingetrokken. Bottle staat vlak voor kerst op straat. Eenmaal thuisgekomen, blijkt dat zijn vriendin vreemdgaat met zijn beste vriend. Zij verlaat hem en praktisch de hele inboedel mee, behalve een antieke olielamp...
Bernard poetst de lamp een beetje op en in een enorme ontploffing komt er een Djinn uit (nog steeds Henry). Bernard belandt door de ontploffing in het ziekenhuis. Wanneer hij weer thuis komt, staat er een boze Djinn in zijn woonkamer, die een onverstaanbare taal spreekt. Na wat verstandige wensen (I Wish he would speak English), kunnen de twee contact leggen. 

Er ontstaat een vriendschap tussen Josephus de Djinn en Bernard. Josephus maakt kennis met de geneugten van de moderne tijd, zoals milkshakes en de bioscoop. En Bernard vult zijn huis weer met allerlei mooie spullen. Maar er ontstaan problemen wanneer Bernard wenst dat de Mona Lisa aan zijn muur hangt. Dat trekt de aandacht. Zullen Bernard en Josephus met het juist inzetten van wensen toch nog gelukkig worden. 

Conclusie

Dit is een enige film. Lenny Henry ken ik voornamelijk uit Chef! en is altijd hilarisch, Rowan Atkinson neemt hier heel erg zijn gemene Blackadder interpretatie mee. En de dialogen zijn scherp en spits. Een erg leuke film. Heel bijzonder dat ik hem helemaal nog niet kende. 
 


De film is op Youtube gratis te kijken, maar de kwaliteit is niet best. Desdanks, probeer het toch eens. De film duurt niet lang. En wie weet wordt hij ergens anders nog eens verkocht of gestreamd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten