Translate

zaterdag 20 januari 2024

Het Zwaard en de Kroon

In ons dorp zit een winkel waar ik al veel tweedehands boeken heb gehaald en met plezier gelezen heb, zoals Het Land van Nockmar, Berlin Cabaret, Mink!, Arendsoog en Gejaagd door de Wind. En onlangs zag ik daar ook wat boeken van Rosemary Sutcliff liggen. Het ging om Het Zwaard en de Kroon, een verzameling van Arthur - verhalen.   


Het is een vertaling van de Engelse titel The Sword and the Circle. De verhalen zijn uit 1981 en de Nederlandse vertaling is uit 1983. 

Spoilers

Aan de verhalen van Koning Arthur valt, zeker op deze site, weinig meer te verpesten. Ze zijn oud en al vele maken verteld en herverteld. In dit boek komen een aantal losse verhalen voorbij. Ze beginnen bij Hoge Koning Vortimer en zijn hobbelige relatie met zowel zijn Britse onderdanen als zijn Saksische huurlingen. Ook zijn ontmoeting met Merlijn komt aan bod. 

De ondergang van Vortimer leidt ook weer tot de opkomst van Hoge Koning Uther en zijn obsessie met Igraine en de verwekking van Arthur, die in anonimiteit opgevoed zal worden en later op zijn beurt ook weer Hoge Koning van Brittannië. 

En dan, als Arthur koning is, verzamelt hij zijn trouwe familieleden en ridders om zich heen en samen beleven zij allerlei avonturen. Zo komt het verhaal van Gawain en de Groene Ridder voorbij, net als Gawain en de lelijke vrouw. Maar ook andere belangrijke ridders en verhalen worden geïntroduceerd, zoals Tristan en Isolde en Landelot en zijn gedoemde relatie met Koningin Guinevere. Het boek eindigt bij de komst van Percival naar het hof. 


Conclusie

Een prima boek om de verhalen van Koning Arthur en zijn ronde tafel te introduceren bij de lezer, die daar nog niets van weet. Rosemary Sutcliff bespreekt redelijk duidelijk de seksuele transgressies, die de oorzaak zijn van alle problemen aan het verder prachtige hof van Hoge Koning Arthur. Maar het is wel allemaal op een niveau dat voor jonge lezers bedoeld is. 
Een goede introductie voor de jongere lezer en ik zal eens kijken of ik deel twee en drie ook kan vinden. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten