Translate

maandag 1 januari 2024

Spellendag Kerst 2023


Kerst ligt alweer achter ons en dat betekent dat de Spellendag georganiseerd moest worden. En dat hebben we geweten, het was wel ongelofelijk druk dit jaar. Ik geloof dat op het hoogtepunt er meer dan 30 volwassenen en kinderen een spelletje aan het spelen waren, in redelijke harmonie ook nog. De dag begon voor ons al vroeg. We moesten de woonkamer toonbaar maken. En aangezien we wisten dat er veel mensen zouden komen, haalden we meteen de extra tafels en stoelen tevoorschijn. Verder had ik me natuurlijk maanden geleden al voorbereid op de spellendag met het maken van de Kerstcakes (ik weet hoe hard ze gaan). Maar er moest ook een soepje komen (preisoep van Delia) en kerstkoekjes natuurlijk.


Junk Art

En toen konden we vanaf 14:00 de eerste gasten verwachten. En die kwamen meteen op volle kracht binnenstromen. Eerst vriend D. die een beetje te vroeg was. Daarna vriend J. met kinderen A. en R. Sander haalde Junk Art tevoorschijn, wat we te weinig spelen, maar wel erg leuk is, zeker als iemand steeds op moet staan om de deur open te doen. Want vriendin J. en kinderen F. en K. kwamen ook al snel binnen. De kinderen schoven meteen aan bij Junk Art. Met allerlei rare voorwerpjes moet je de mooiste constructies maken. Dus het is een fijne combinatie van handigheid met een wedstrijdelementje. 

Codenames

Ondertussen rende ik rond met koffie en thee. En de deurbel bleef maar gaan. Vrienden F. en G. kwamen nog helemaal uit België met hun kinderen D. en R. En even later ook nog vrienden M. en M. met hun kinderen T., L. en S. En iedereen schoof meteen door naar een leuk spel. Al vrij snel kwam de klassieker Vroeger of Later op tafel en het succesnummer Codenames natuurlijk (dat spelen we echt te weinig). De spionnenmeester van Codenames hadden nog behoorlijk wat moeite om hun boodschappen op begrijpelijke wijze over te brengen naar hun spionnen. 

Vrienden S. en A. kwamen ook nog langs met hun kinderen T. en W., die ook nog eens zouden blijven logeren (de kinderen alleen, niet de volwassenen). En vrienden R. en S. kwamen ook nog met hun kind E. De drukte werd zelfs zo erg dat onze jongste besloot om met vriendinnen maar op haar kamer te gaan zitten en dan daar Concept te spelen. Met dat spel kan je kiezen uit een hele hoop symbolen om daar concepten mee vorm te geven (Sneeuwwitje wordt dan een combinatie van vrouw, verhaal, onecht en appel bijvoorbeeld). Het was in ieder geval een grote hit en laat zien dat onze jongste ook steeds meer kan zonder onze begeleiding. 



Na het avondeten, wat een heerlijke combinatie was van alles wat de gasten hadden meegenomen, vertrokken de ouders met kinderen al snel weer. En daalde de drukte aanmerkelijk. Dat betekende dat er eindelijk tijd was voor mij om een rondje vroeger of later te kunnen spelen. Daarna deed ik nog een rondje Charioteer, maar was het voor mij wel bedtijd. 

En zo zat een bijzonder drukke en bijzonder leuke dag er wel weer op. Inmiddels worden alle kinderen ook zo groot dat ze of graag meekomen en meespelen (wat altijd leuk is om te zien) of thuisblijven als spellen spelen niet zo hun ding is. En zo hebben de ouders dan ook tijd om voluit mee te spelen en hoeven er geen kinderen meer weggetrokken te worden bij de open haard of de trap of zo. 

Kerst 2007
Kerst 2009
Hemelvaart 2011
Kerst 2011
Hemelvaart 2012
Kerst 2012
Hemelvaart 2013
Kerst 2013
Hemelvaart 2014
Kerst 2014
Hemelvaart 2015
Kerst 2015
Hemelvaart 2016
Kerst 2016
Hemelvaart 2017
Kerst 2017
Hemelvaart 2018
Kerst 2018
Hemelvaart 2019
Kerst 2019
Hemelvaart 2020
Hemelvaart 2021
Kerst 2021
Hemelvaart 2022
Kerst 2022


Geen opmerkingen:

Een reactie posten