Translate

dinsdag 3 januari 2023

Spellendag Kerst 2022

De Sint is weer vertrokken, zelfs Kerst is alweer geweest en dat betekent dat het tijd is voor de Spellendag tussen Kerst en Oud & Nieuw. Sander en ik vieren dit alweer jaren, hoewel Corona de laatste keren wel roet in het eten gooide. Maar dit keer stonden alle seinen weer op groen. Ik durfde het zelfs aan om twee kerstcakes te maken. De ochtend voor de spellendag werd (traditioneel inmiddels) gebruikt om de woonkamer op te ruimen en schoon te maken. En toen ging vrij vlot de deurbel en kwamen de mensen binnen voor een spelletje.

Azul: Queens Garden

En er is een hoop op tafel voorbij gekomen. Sander speelde met wat jongere kinderen nog een rondje Sorry Schuivers, een behendigheidsspelletje waarbij je je pionnen over het bord moet laten schuiven om een vette score binnen te halen. Een leuk spel voor de jongere doelgroep. Het lijkt een beetje op curling of Jeu de Boules. 

Op andere tafels kwam ook van alles te voorschijn. Zo is er nog de oorspronkelijke Azul gespeeld, waarbij je als temperamentvolle mozaïekontwerper moet proberen je (eveneens zeer temperamentvolle) concurrenten voorbij te streven. Het is wat mij betreft een gouwe ouwe. Makkelijk uit te leggen, snel te leren en ook vrij vlot weer voorbij, ideaal voor een spellendag met niet al te fanatieke spelers. 

En een tijdje geleden kreeg ik voor mijn verjaardag Patchwork Doodle, wat ook weer voorbij kwam. Een leuke variant op het wat oudere Patchwork, waarbij je à la Tetris moet proberen om een vak te vullen met allemaal onregelmatig gevormde andere vlakjes. Ook dit is weer een makkelijk te leren spel, wat niet te lang duurt en meteen wat oplevert voor de spelers. 

Er bleven weer flink wat mensen eten en iedereen nam iets lekkers mee. Dus we konden allemaal onze buikjes rondeten. Ik maakte een vegetarische soep van allerlei wintergroenten, erg lekker en vullend. Maar er waren ook gemarineerd vlees in oestersaus, een lasagne, eiersalade en een lekkere arretjescake. Voor de kinderen waren er pannenkoeken. 

En in de avond vertrokken er een hoop kinderen (wat enorm scheelde in de decibellen) en toen kon er nog meer gespeeld worden. Zo hebben we ook Azul: Queens Gardens op tafel gekregen. We hebben al vaker varianten van Azul gespeeld, zo is Sintra wel eens langsgekomen. Dat was een leuke variant op het oude spel, maar Queens Gardens vond ik iets minder een succes. Het doel was een tuuin bouwen, waarbij je of stenen van dezelfde kleur wilde verzamelen, of stenen met hetzelfde symbool. Maar de combinatie maakte het voor mij net iets te ingewikkeld en langdradig. 

En toen zat het er voor mij wel weer op. Maar beneden werd nog vrolijk verder gespeeld.   

Kerst 2007
Kerst 2009
Hemelvaart 2011
Kerst 2011
Hemelvaart 2012
Kerst 2012
Hemelvaart 2013
Kerst 2013
Hemelvaart 2014
Kerst 2014
Hemelvaart 2015
Kerst 2015
Hemelvaart 2016
Kerst 2016
Hemelvaart 2017
Kerst 2017
Hemelvaart 2018
Kerst 2018
Hemelvaart 2019
Kerst 2019
Hemelvaart 2020
Hemelvaart 2021
Kerst 2021
Hemelvaart 2022

Geen opmerkingen:

Een reactie posten