Translate

maandag 9 januari 2023

The Boys from Brazil

The Boys from Brazil (1978) van Franklin J. Schaffner (Planet of the Apes) dit keer. Deze film zit vol met acteerkanonnen, zoals Gregory Peck (The Scarlet and the Black), Laurence Olivier (A Bridge too Far, Rebecca) en James Mason (Evil under the Sun, Prince Valiant 1954). In kleinere rollen zien we dan ook nog Steve Guttenberg (in een van zijn eerste rollen), Denholm Elliot (The Doll House, To the Devil a Daughter) en Walter Gotell (Prince Valiant 1997, The Scarlet and the Black, Lancelot and Guinevere). En als je goed kijkt is bijna iedere bijrol en figurant ook iemand die later nog beroemd zou worden, zoals Rosemary Harris (The Gift), Michael Gough (Dracula 1958, Dr. Terror's House of Horrors), Richard Marner (The Dirty Dozen) en Wolf Kahler (The Eagle Has Landed, Wonder Woman). 

The Boys from Brazil

The Boys from Brazil is natuurlijk gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1976 van Ira Levin. Dat heb ik  lang geleden nog eens gelezen, ik denk voor mijn lijst Engels, geen heel dik boek en best een spannend verhaal. 

Spoilers

Voor een oud en beroemd verhaal als dit, zou het niet nodig moeten zijn, maar toch, let even op. 

De film begint in Paraguay, waar een jonge Joodse amateur - detective Kohler (Guttenberg) gevluchte ex-Nazi's in de gaten houdt. Deze hebben daar het pre - WOII Duitsland gerecreëerd, met biertuinen en hakenkruizen. Hij lijkt een of andere ontwikkeling op het spoor te zijn. Uit heel Zuid Amerika komen Nazi's, die in het Derde Reich een hoge positie hadden, naar Paraguay. Zelfs de gruwelijke Josef Mengele (een doodenge Peck) wordt gespot. 
Kohler probeert zijn bevindingen naar inmiddels bejaarde Nazi - jager, Ezra Lieberman (Olivier) te sturen. Maar de post gaat maar traag en intercontinentaal telefoneren is ook lastig. Bovendien waarschuwt Ezra hem, met deze Nazi's valt niet te spotten, ze zullen niet terugdeinzen voor grof geweld en moord, zeker niet tegen een Joodse man. 

Kohler wordt betrapt en komt om, maar niet voordat hij belangrijke informatie naar Ezra kan sturen. Er is een of ander onduidelijk plot gaande, waarbij over de gehele wereld ongeveer 90 mannen van 65 - jarige leeftijd zullen worden gedood. Het zijn allemaal sullige ambtenaren en andere midden - klasse mannen. Ezra kan geen chocola maken van dit rare plan. Maar hij wil de laatste woorden van Kohler serieus nemen. Hij schakelt een vriend Sidney (Elliot) in om de kranten bij te houden en knipsels over verdachte sterfgevallen naar Ezra te sturen. Daar zitten een paar mannen tussen, die voldoen aan het profiel van Kohler: 60+, ambtenaar of gepensioneerd, redelijk onopvallend. 

Ondertussen stuurt Josef Mengele zijn Nazi - huurmoordenaars over de wereld om links en rechts mannen te doden. Het plan is ook voor zijn collega - Nazi's onduidelijk, maar als goede fascisten doen zij wat hen gezegd wordt. Maar er ontstaan wel twijfels, zeker wanneer de naam van Ezra Lieberman opduikt, deze oude man was in zijn jonge jaren een gevreesde Nazi - jager en heeft Eichmann achter tralies gekregen. Als die gaat graven, kan het hele kaartenhuis alsnog instorten.  

Ezra blijft graven en weet langzaam de puntjes met elkaar te verbinden. Het doel van de moorden is niet het vermoorden van de mannen, maar de gevolgen voor hun gezinnen. Alle mannen hadden een veel jongere vrouw en allemaal hadden zij een zoon geadopteerd, via een schimmig bureau uit Brazilië.  
Dan bevraagt Ezra een wetenschapper, die hem vertelt over de nieuwe techniek van het klonen. Zo is het mogelijk om genetisch identieke konijnen en ratten te fokken. Dan valt het kwartje bij Ezra, de krankzinnige Josef Mengele heeft een manier gevonden om Hitler te klonen. Deze kind - Hitlers worden ondergebracht bij adoptiegezinnen. Door de vaders te vermoorden als de Hitlerklonen een jaar of 14 zijn, wordt de situatie in het gezin van Hitler nagebootst. Die gekke Josef Mengele wil een nieuwe Hitler loslaten op de wereld, in de hoop dat deze een Vierde Reich zal stichten. 

Ezra Lieberman heeft nog genoeg contacten onder ordehandhavers en niemand zit te wachten op een Vierde Reich. In Paraguay worden de Nazi's opgerold, maar niet voordat zij alle informatie van Josef Mengele hebben vernietigd en verwijderd. Het project van Mengele kan de vuilnisbak in. Maar Josef Mengele kan het er niet bij laten zitten. Hij gaat naar de USA om daar nog één vader te vermoorden, in de hoop dat dat kind dan zal opgroeien tot een nieuwe Hitler. 
Maar dan blijkt dat de Hitlerklonen dan wel allemaal heel eng zijn, ze vinden het toch niet zo heel tof wanneer hun vader wordt vermoord voor een doel waar ze zich niets bij kunnen voorstellen. De Doberman Pinschers van de familie scheuren uiteindelijk Mengele aan stukken. 

Conclusie

Dit is een hele leuke film. Laurence Olivier, Gregory Peck en James Mason zijn allemaal top - acteurs en in deze film krijgen ze nog eens de kans om als oude mannen een spannende film te maken. En dat gaat heel goed! Vooral Gregory Peck is ontzettend goed, je kan zien dat hij veel lol had met het spelen van een doodenge slechterik. 

Verder is het verhaal ook erg goed. Het idee van klonen maken van hogere organismen bestaat al een tijdje. In de jaren '20 en '30 van de 20e eeuw waren er al Duitse (ha!) wetenschappers die hiermee bezig waren (alleen bij amphibiën). Maar het duurde toen nog tot halverwege de jaren '90 voor het mogelijk was om (met veel moeite) een schaap te klonen. Het klonen van mensen is in theorie wel mogelijk, maar wordt nergens gedaan. 
In het boek (uit 1976) en deze film (1978) wordt de (dan nagelnieuwe) techniek van het klonen op een begrijpelijke manier uit de doeken gedaan en op een realistische manier gepresenteerd. We kijken naar een thriller met (dan) heet van de naald wetenschap, misschien zelfs science fiction. 

Zeker de moeite waard. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten