Translate

woensdag 4 januari 2023

De Glazen Ui

Onlangs was The Glass Onion te zien op Netflix, het is een vervolg op, of vindt tenminste plaats in hetzelfde universum als Knives Out, met Daniel Craig (Spectre), die zijn rol als Benoît Blanc herhaalt. En regisseur Rian Johnson is ook dezelfde. Maar verder is de cast volledig vernieuwd en is er een nieuw verhaal. 



Spoilers!

De film begint duidelijk in Corona tijd, iedereen draagt mondkapjes en probeert afstand te houden. En we ontmoeten één voor één de belangrijke spelers en krijgen meteen een inkijkje in hun leven. Zo zien we politica Claire Debella (Hahn), wetenschapper Lionel Toussaint (Odom Jr.), leeghoofdige socialite Birdie Jay (Hudson) en Man-o-sphere influencer Duke Cody (Bautista) en zijn vriendin Whiskey (Cline). Allemaal ontvangen zij een vreemde doos en een briefje van hun oude, steenrijke vriend Miles Bron (Norton). Het is een soort puzzledoos en in de doos zit een uitnodiging om naar zijn Griekse Eiland te komen en daar de Corona - maatregelen te omzeilen. Deze mensen zijn allemaal oude vrienden en zakenpartners. 

Op een Griekse kade treffen de oude vrienden elkaar. Tot hun verbazing zijn er meer mensen op de kade, zoals Benoît Blanc, die zeker geen oude vriend is van Miles Bron. Maar ook Andi Brand (Monáe) duikt op. Met Andi heeft Miles zojuist een zeer venijnige rechtszaak over het intellectueel eigendom van het techbedrijf van Miles uitgevochten. Andi heeft verloren en daarmee miljarden. Iedereen vindt het een vreemde keuze om haar uit te nodigen voor een gezellig weekje weg op een mooi eiland.  

Eenmaal op het eilandwordt al snel duidelijk dat de vrienden eigenlijk helemaal niet zulke goede vrienden zijn. Er zijn allerlei spanningen en allemaal draaien ze om Miles Bron die met zijn enorme hoeveelheden geld iedereen in de tang heeft. En dan gaan de lichten uit en vallen er doden. Gelukkig is Benoît Blanc aanwezig om licht in de duisternis te scheppen. 

Conclusie

Dit is net als Knives Out weer een hele leuke film met een goed plot, goede acteurs en een hoop sociaal commentaar. het begint al met de puzzle - doos/ uitnodiging. Hoe de verschillende karakters daarmee omgaan, zegt al een hoop over hun karakters. Daarnaast wordt er ook nog wat gespeeld met flashbacks, wat meteen een nieuw licht werpt op eerdere gebeurtenissen. 
Deze keer worden niet knellende familiebanden en politieke overwegingen op de hak genomen, maar juist de moderne economie van overdadige rijkdom, allesoverheersende tech-bedrijven, het influencer - verdienmodel, cancelcultuur en verstoringen van de bestaande economie. Niet alleen zien we hoe leeg de levens van de leiders van deze moderne tijden eigenlijk zijn, ook zien we hoe moreel corrupt ze geworden zijn door alle geld. 
En alle karakters zijn ook ontzettend onaangename mensen en wanneer die een voor een met de billen bloot moeten met betrekking tot hun zwakheden is dat alleen maar uiterst prettig. 

Zeker kijken als je de kans krijgt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten