Translate

zaterdag 28 januari 2023

My Cousin Rachel

Via Disney+ zag ik de film My Cousin Rachel (2017) van Roger Michell. De film is naar een boek van Daphne du Maurier (uit 1951), die meer boeken heeft geschreven (Jamaica Inn) die ook vaker verfilmd zijn (Rebecca). Het boek heb ik langer geleden al eens gelezen en ik vond het leuk om nu een verfilming te zien. 
Daphne du Maurier schreef vaak over Cornwall, waar zij lange tijd woonde. Bovendien hebben haar verhalen vaak een Gothische Horror inslag, waarbij overdag de situatie er prettig en overzichtelijk uitziet, maar bij nacht komen alle gevaren en onderdrukte emoties naar boven. 


In deze film zien we Rachel Weisz (Black Widow) en Sam Claflin (The Pillars of the Earth) in de belangrijkste rollen, die de hele film lang om elkaar heendraaien. 

Spoilers!

In de 19e eeuw in Cornwall wordt de jonge Philip Ashley in huis genomen door zijn alleenstaande neef, Ambrose Ashley. Samen weten ze een prima leven voor elkaar te maken, waar vrouwen geen enkele rol in spelen. Er zijn geen echtgenotes, moeders of zusters, de bediening bestaat alleen uit mannen en alleen de jachthonden zijn vrouwelijk.
 
Een ouder wordende Ambrose Ashley brengt voor zijn gezondheid de wintermaanden door in Italië. Philip (Claflin) mist hem, maar hij wordt ook ouder en brengt veel tijd door op school. Dan komt op een dag het schokkende bericht (via brief) dat Ambrose kennis heeft gekregen aan Rachel, een weduwe en verre nicht van de familie. Ze staan op het punt om te trouwen!  
Dan komen er meer berichten. Ambrose is ziek en zijn vrouw Rachel zorgt voor hem, maar hij gaat hard achteruit. Ambrose vertrouwt Rachel en haar vriend Rainaldi niet. Halsoverkop gaat Philip naar Florence, waar Ambrose verblijft. Maar hij komt te laat. Ambrose is al dood en begraven, het huis is gesloten, de bezittingen verdwenen en weduwe Rachel is met onbekende bestemming vertrokken. Philip blijft intens bedroefd achter. En wordt meteen achterdochtig. Hoe kon zijn neef overlijden? Welke rol speelde de weduwe Rachel daarbij, is hij vermoord om zijn bezittingen in Cornwall? Is Philip nu ook zijn erfenis kwijt? 

Maar Philip staat alleen in deze verdenkingen. Iedereen denkt dat Ambrose aan een natuurlijke oorzaak is overleden. Hij was tenslotte al heel oud en ging voor zijn gezondheid naar Florence. Bovendien is er niets veranderd in het testament van Ambrose, alle bezittingen gaan nog steeds naar Philip. Onverrichterzake keert Philip terug naar Cornwall en neemt daar de taken van Ambrose over en bestuurt de landgoederen, die ooit van zijn neef waren. Wanneer hij 25 zal worden, zal alles ook echt van hem zijn. Tot die tijd zal hij moeten overleggen met zijn voogd, Nick Kendall (Glen). Dit is geen probleem, aangezien Kendall een oude vriend van Ambrose is en iedereen verwacht dat Philip zal trouwen met zijn dochter, Louise (Grainger).  

Dan komt er bericht van weduwe Rachel Ashley. Zij wil Philip in Cornwall bezoeken. Zij wil graag zien waar Ambrose gewoond heeft en zij heeft nog wat van zijn spullen, die ze terug wil geven. Philip zit hier niet op te wachten. Hij en Louise bekokstoven een plan om Rachel niet te ontvangen en beroerd te behandelen, zodat zij snel weer vertrekt. 
Maar wanneer Philip Rachel (Weisz) dan eindelijk ontmoet, blijkt dat zij heel anders is dan hij verwachtte, geen lelijke oude gifmengster, maar een beeldschone vrouw van de wereld. Zij laat zich niet uit het veld slaan door de kinderachtige spelletjes van Philip en Louise, maar weet al snel alles en iedereen naar haar hand te zetten. De bejaarde butler Seecombe (Barlow (Sherlock, Hot Fuzz, The Eagle Has Landed) heeft het huis schoongemaakt, bloemstukken geplaatst, een slaapkamer klaargemaakt en bedient Rachel nog beter dan Philip. En alle andere kennissen van Philip, zoals Nick Kendall en Pastoor Pascoe (Havill (Sherlock))en zijn familie zijn allemaal zeer ingenomen met de vriendelijke, beleefde en wereldse weduwe. 

Al snel windt Rachel Philip ook om haar vinger. Hij brengt tijd door in haar slaapkamer, drinkt haar kruidenthee en wordt helemaal verliefd, tot groot verdriet van Louise. Maar Rachel zorgt er wel altijd voor dat Philip nooit helemaal haar gelijke is. Ze blijft haar armoede en financiële afhankelijkheid onder zijn aandacht houden en hint dat de liefde tussen haar en Ambrose meer van haar kant kwam. Wanneer de spanning tussen Philip en Rachel dan uiteindelijk geconsumeerd wordt (in vrij onbeholpen seks, arme Rachel), denkt Philip dat dit meteen zal leiden tot een huwelijk. Hij is ernstig in zijn wiek geschoten, wanneer blijkt dat Rachel hun samenzijn zag als niet meer dan een gezellige middag. 

Philip wordt ziek en alle zorgen en verdenkingen komen weer terug. Probeert Rachel hem nu ook te vermoorden? Als hij sterft, zal zij alles erven. Wanneer Philip weer beter is, wil hij op zoek naar definitief bewijs tegen Rachel. Hij stuurt haar uit rijden langs de kliffen van Cornwall, terwijl hij en Louise haar kamer doorzoeken. Maar ze vinden niets dat Rachel in een kwaad daglicht kan plaatsen. Terwijl Philip zich realiseert dat hij Rachel nodeloos verdenkt, komt zij met haar paard ten val bij de kliffen. 

Jaren later is Philip getrouwd met Louise en hebben ze twee kinderen. Maar hij voelt zich nog steeds schuldig over de dood van Rachel. Was dat zijn fout? Haar fout? De hoofdpijnen die Ambrose plaagden en ook de vader van Ambrose, komen nu ook op bij Philip.

Conclusie 

Een hele leuke film met twee hele goede acteurs in de belangrijkste rollen. Rachel Weisz is prima als oudere, wereldwijze vrouw, die gedwongen is om mannen te gebruiken om financieel gezond te blijven. En Sam Claflin is ook prima als jongeman die net iets minder slim is, dan hij zelf denkt. Hij is trots op zijn eenvoudige komaf en betrokkenheid bij zijn voorvaderlijk grondgebied. Maar hij heeft geen kaas gegeten van vrouwen of financiële zaken. 

Verder is het verhaal ook intrigerend. Het heeft de structuur van een traditionele Gothische Horror roman. Een eenvoudig, maar eerlijk en oprecht jong ding komt in aanraking met een oudere, rijkere en machtigere tegenstander van onduidelijk moreel allooi. En weet het jonge ding dan te winnen? Maar meestal was dat een onschuldig, zuiver meiske tegen een verdorven oudere man. Maar hier is het precies andersom, de jonge man heeft geen enkel verweer tegen de oudere wijzere vrouw. Zelfs de seksscene en het gevolg daarvan speelt zich op een voorspelbare manier uit. Philip denkt dat na een rondje (voor Rachel vrij oninteressante) seks er meteen een huwelijk zal volgen. Voor Rachel was het niet meer dan een dankjewel nadat ze een mooie set parels had gekregen. Had hij dan gedacht dat het meer was? Oh...sorry...nee. Bedankt hoor. 
En verder wordt ook nooit duidelijk of de verdenkingen van Philip ten aanzien van Rachel nou terecht waren of niet. Is zij inderdaad een soort zwarte weduwe die van man naar man gaat en ze allemaal dood achterlaat? Of heeft ze gewoon pech dat twee van haar echtgenoten eerder overleden dan zij? Philip is de slimste niet en hij kan maar moeilijk voorbij zijn eigen vermoedens en vooroordelen kijken. En hij is makkelijk beïnvloedbaar. Hij gelooft iedere keer wat de laatste persoon die hij zag, hem vertelde. 

Een leuke film en zeker de moeite van het kijken waard. Het verhaal is al eens eerder verfilmd (in 1952), die staat nu ook op mijn lijstje. En het boek is ook zeker aan te raden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten