Translate

zondag 22 januari 2023

Pendragon CXII - Het Toernooi van de Companen

De eerste bijeenkomst voor het Pendragon rollenspel in 2023. Het is inmiddels tien (10!) jaar geleden dat we voor het eerst bijeen kwamen om karakters te maken voor dit rollenspel. Dat is toch wel (bijna) een kwart van mijn leven. Inmiddels zitten de ridders wel in de nadagen van het hof van Koning Arthur. Waarschijnlijk zullen we dit rollenspel wel voor de zomervakantie afronden. 

Pendragon pagina
Geschiedenis van Logres
Benno van Steeple Langford
Eliot de Jongere van Burcombe
Romulus Livius van Broughton (afwezig)

Flashback naar vorig jaar (560)

Tijdens het huwelijksfeest van Sir Benno en Vrouwe Dorothea van Somerset, hoort Sir Benno een roddel voorbij komen. Deze baarde hem toen grote zorgen. De Saksen lijken onderling allemaal allianties te sluiten. Gelukkig heeft Sir Benno een goed hoofd voor stambomen
Er is een alliantie gesloten tussen Cyning Adda van Bernicia (zoon van Ida van Bernicia, Zoon van Ossa van Bernicia, Zoon van Octa van Kent, Zoon van Hengest van de Saksen) en Cyning Ælle van Deira (Zoon van Wiglaf van Deira, Zoon van Wilgis van Deira, Zoon van Yffi van Deira, Zoon van Eossa, Zoon van Horsa van de Saksen). 
Maar in 555 is Ælle ook gehuwd met Ygritte de Jongere van Kent, dochter van Octa de Jongere van Kent, Zoon van Sir Eliot de Wispelturige en Inga met de Grote Vlechten, dochter van Octa van Kent, Zoon van Hengest van de Saksen. Haar moeder is Cwene Guinevere van Kent.
Met deze alliantie ontstaat er een groot machtsblok van min of meer onafhankelijke Saksische koninkrijken. En weer lijkt het erop dat het Cwene Guinevere is, die de Saksen opstookt om een steeds grotere machtsfactor op Brits grondgebied te worden. 

Cyning Adda van Bernicia
Cyning Ælle van Deira
Ygritte van Kent
Cwene van Deira

(Ik heb een probleem. Heel in het begin van de campagne (10 jaar geleden dus) heb ik afgesproken dat allen Koning Arthur plot armor zou hebben en als enige de garantie zou hebben dat hij het einde van de campagne zou halen. Dat leidde ertoe dat hij moest rollen voor zijn amor Guinevere toen hij haar voor het eerst zag in 512, dat werd een fumble! Hij vond Guinevere eng en wilde niet vrijwillig met haar in één kamer zijn, hun huwelijk vond nooit plaats. 
De driehoeksverhouding tussen Arthur, Lancelot en Ysolde (Arthur's tweede vrouw, ook om vrede te sluiten in 525) kwam wel van de grond. Maar Ysolde zette een scheiding in gang in 553, nadat zij hoort dat Hoge Koning Arthur een kind had uit incest met zijn eigen zuster (in 551). Dus het hele drama van de onthulling van het verraad van Lancelot en Guinevere (of Ysolde) gaat niet plaatsvinden in mijn campagne. Wat leidt dan tot het uiteenvallen van de Ronde Tafel en de burgeroorlog? Dat kan dan dus alleen een politiek - militair probleem zijn. Vandaar dus de alliantie tussen de Saksen, onder leiding van Cwene Guinevere.)   

Lente 561, Old Sarum 

Hoge Koning Arthur laat een oproep uitgaan. Later dit jaar organiseert hij een groot Toernooi in Warwick, Lincoln. Daar zullen de ridders uit de families van Orkney en de Ganis samen één team vormen en strijden tegen alle andere ridders die tegen hen in het strijdperk willen treden. Met dit Toernooi in deze vorm wil Hoge Koning Arthur laten zien dat alle ridders broeders zijn en dat zij van elkaar afhankelijk zijn als zij succesvol willen zijn. 
Sir Benno en Sir Eliot staan enigszins te kijken van de naïviteit van dit plan, maar zij willen zich inschrijven voor dit Toernooi en reizen af naar Warwick. 

Zomer 561, Warwick

Sir Benno en Sir Eliot trekken naar Warwick. Ze maken zich zorgen om de ontwikkelingen aan de Saksische kust. Sir Eliot heeft Saksische familie, in het koningshuis van Kent zelfs. Zijn grootvader, Sir Eliot de Wispelturige is ook de grootvader van Prinses Ygritte van Kent (en nu Cwene van Deira). Als het komt tot een strijd tussen de Saksen en de Britten, wiens kant zal hij dan kiezen? Sir Benno worstelt met hetzelfde dilemma. Zijn trouw was altijd aan Vrouwe Morgaine van Cornwall. Nu zij een ruzie heeft met Hoge Koning Arthur, geeft hij daar niet veel ruchtbaarheid aan. Maar hij weet wel dat Vrouwe Morgaine en Cwene Guinevere al jarenlang beste vriendinnen zijn. Wiens kant zal hij kiezen als het tot een openlijk conflict komt?

Guinevere 
Cwene van Kent

Arthur Pendragon
Hoge Koning van Brittannië





















Eenmaal aangekomen in Warwick, zien de ridders dat iedereen op dit toernooi is afgekomen. De belangrijkste vertegenwoordigers van de De Ganis - clan en hun aanhangers zijn er. Behalve Sir Lancelot, die is weinig meer gezien naar de scheiding van Hoge Koningin Ysolde en haar overlijden, nadat zij op hoge leeftijd nog een bastaardzoon kreeg. Verder zijn er ook veel ruige ridders uit het Noorden. De Orkney clan en hun aanhangers zijn ook in grote getale naar Warwick gekomen. 
Deze twee clans zullen één team vormen, zoals Hoge Koning Arthur het wenst. Sir Eliot sluit zich aan het bij het team Orkney - de Ganis. Hij is tenslotte vorig jaar getrouwd met Clarissa de Ganis, dochter van Bohort de Jongere. 
Maar wie zal dan deel uitmaken van de tegenpartij? Sir Benno en Sir Lamorak zijn de twee meest seniore ridders van de Ronde Tafel doe nog in leven zijn. Zij nemen het leiderschap op zich en al snel verzamelen zich ridders om hen heen. Waaronder Sir Arnold, kroonprins van Logres. Sir Benno realiseert zich dat een melee met alle ridders uit het rijk in deze tijden misschien een gevaarlijke plek is voor Sir Arnold. Zijn oudere broer Sir Herrindale is ook zo gestorven (in 541). Hij besluit om Sir Arnold ferm in de gaten te houden tijdens deze strijd.  
Sir Gawaine en Sir Bohort de Ganis de Jongere nemen het leiderschap van het Lothian - de Ganis team op zich. 

De prinsessen Mildred (532) en Hilda (533) zijn ook aanwezig. Zij zijn de dochters van Hoge Koning Arthur en zijn tweede vrouw, Ysolde van Kent. Zij lijken op hun moeder en hebben dezelfde imposante vlechten als Ysolde en als hun grootmoeder, Inga met de Grote Vlechten (woman's trait, Nordic Charm). Beiden zijn nog ongehuwd. 

Melee

 
De toeschouwers zitten op de tribunes en kijken vol verwachting toe. De wat jongere en onschuldiger leden van het publiek verwachten een felle strijd. De wat oudere leden zit al klaar met de popcorn. Een team bestaand uit leden van de Orkney clan en de De Ganis clan, dat kan natuurlijk nooit goed gaan. Dit zal een bloederige slag worden. 
Sir Benno en Sir Lamorak zijn ervaren strijders en zij hebben het melee - terrein al verkend en zetten hun manschappen in een verstandige slagorde op. Sir Gawaine en Sir Bohort de Jongere zijn net zo oud en net zo vaardig. Zij proberen hun manschappen ook verstandig op te stellen, maar die weigeren te luisteren. En dan klinkt er een hoorn en de ridders storten zich in het strijdgewoel. 

Sir Mordred van Orkney


Sir Benno staat al snel tegenover Sir Mordred. Hij weet dat het Sir Mordred is die veel van de spanningen tussen De Ganis en Orkney veroorzaakt. Hij neemt zich voor deze jonge knaap eens een stevig pak slaag te geven. Geïnspireerd door zijn eergevoel, voelt Sir Benno zich branden van gerechtvaardigde woede (Critical honour Passion). 
Het is een oneerlijke strijd tussen Sir Benno en Sir Mordred, het lukt Mordred geen enkele keer om een klap uit te delen die landt bij Sir Benno. Sir Mordred geeft zich na een paar rondes gewonnen, maar houdt aan deze vernedering wel een diepe haat voor Sir Benno en alles uit Steeple Langford over. 

Sir Eliot besluit om Sir Arnold aan te vallen. Hopelijk weet hij Prins Arnold snel uit te schakelen en hem zo te behoeden voor een "ongeluk" in het strijdperk. Sir Arnold is natuurlijk ook een rijke ridder en draagt de beste uitrusting die er is. Er ontspint zich een hevige strijd tussen de twee ridders. De vonken en bloedspetters vliegen in het rond. Uiteindelijk is het Sir Arnold die opgeeft. Gewond verlaat hij het slagveld. Een opgeluchte Sir Eliot kijkt rond naar een volgende tegenstander. Sir Bohort de Jongere geeft bevelen en de troepen van Orkney negeren die volledig. 

Al snel komt Sir Eliot tegenover Sir Mador de la Porte, een Ierse ridder te staan. Ook hier ontspint zich weer een hevig gevecht, totdat Sir Mador zich overgeeft en het veld verlaat. 

Uiteindelijk is het ridderteam onder leiding van Sir Benno en Sir Lamorak het winnende team. De Orkneys en de De Ganis konden hun conflicten niet opzij zetten en daardoor verloren zij. Hoge Koning Arthur kan alleen maar hopen dat zij hiervan leren. De winnaar krijgt een prachtig, ceremonieel harnas, ingelegd met zilver. Sir Benno en Sir Lamorak nemen dit aan, maar weten niet goed wat zij ermee moeten. Dit zal in een kasteel verdwijnen als een pronkstuk. 

Feest

Die avond is er een afsluitend feest, georganiseerd door de Hoge Koning zelf. Zijn dochters Mildred en Hilda zijn prominent aanwezig als gastvrouwen. Maar het toernooi heeft weinig geholpen. De verhoudingen tussen de ridders uit Orkney en de Ganies zijn mogelijk nog slechter geworden. Sir Eliot pakt een biertje en houdt een oogje op Sir Arnold. 
Terwijl het feest gaande is, struikelt er een dienstmeid en zij gooit bijna een bord karbonaadjes over Sir Benno heen. Hij komt echter vaker op wilde feestjes en weet handig de karbonaadjes te ontwijken (DEX succes). 
Een Courtisane fluistert een oneerbaar voorstel in het oor van Sir Eliot, maar aangezien hij hier met zijn kersverse vrouw is, wimpelt hij deze sloerie eenvoudig af. 

Om de avond een beetje gaande te houden, vertelt Sir Benno een lang verhaal over zijn vele avonturen. Iedereen hangt aan zijn lippen. Ondertussen gaat Prinses Mildred nog eens langs met een schaal fruit. Sir Arnold pakt een appel en luistert verder naar Sir Eliot die een betoog houdt boven een kan bier. Dan verslikt Sir Arnold zich en begint te hoesten. Al hoestend valt hij tegen de grond. Sir Eliot is een capabel ridder en probeert onmiddellijk om Sir Arnold eerste hulp toe te dienen. Hij slaat zijn kroonprins op de rug, maar het mag niet baten. Sir Arnold sterft. 
De Kroonprins is dood, aan de hoge tafel! Onmiddellijk breekt er paniek uit onder de gasten. Iedereen begint te gillen. Sir Mador de la Porte wijst de beschuldigende vinger naar Prinses Mildred. Zij deelde het giftige fruit rond! Zij wilde haar broer uit de weg ruimen om zelf koningin te worden na haar vader!

Dit is een grove beschuldiging natuurlijk en de paniek en woede nemen toe. Sir Benno is bang dat hij getuige wordt van de publieke ophanging van Prinses Mildred en hij grijpt in: "Nee, nee, het is niet zeker dat Mildred het fruit heeft vergiftigd, dat had iedereen kunnen doen!" Maar Mador laat zich niet het zwijgen opleggen. De volgende morgen zullen Sir Benno en Sir Mador tegen elkaar in het strijdperk treden om via een Godsgericht duidelijk te krijgen wie hier gelijk heeft. 

De volgende morgen

In de vroege morgen komt iedereen samen op het toernooiveld, waar gisteren nog zo een leuk feest gevierd werd. Een enorme brandstapel voor Prinses Mildred staat al klaar. Sir Benno en Sir Mador treden tegen elkaar in het strijdperk om te bepalen wie gelijk heeft en of Mildred haar halfbroer Arnold vermoordde.

Sir Benno gebruikt hierbij zijn speciale speer en de strijd tussen deze twee ridders is erg oneerlijk. Sir Mador wordt bij de eerste stoot al gruwelijk gespietst door de zware speer van Sir Benno. Het is wel duidelijk dat Prinses Mildred niets met de dood van haar broer te maken kan hebben. 
Sir Benno spreekt het publiek toe. Is dit nu de Ronde Tafel? Zijn dit nu de grootste ridders van het land? Een prins van den bloede overlijdt en binnen een dag staan de ridders van Ronde Tafel op het punt om zijn zuster op de brandstapel te gooien! Als dit verkeerd was afgelopen had Hoge Koning Arthur in een dag twee van zijn kinderen mogen begraven. De Ridders van de Ronde Tafel mogen wel eens aan wat introspectie doen, want dit gaat niet aan.  

Het onderzoek naar de giftige appel en de fruitschaal wordt nog gedaan. De echte dader moet gevonden worden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten