Translate

zondag 20 maart 2022

Pendragon CII - De Graal (Finale)

Het hoogtepunt van de campagne is nabij, de Heilige Graal! Vorige keer hebben we al een beginnetje gemaakt met de Graal queeste, maar nu kan hij natuurlijk echt losbarsten, met grote rollen voor onze dappere ridders. 

Pendragon pagina
Geschiedenis van Logres
Benno van Steeple Langford
Brent van Dinton (afwezig)
Edna van Burcombe
Romulus Livius van Broughton

Pinksterzondag 24 mei 554, Camelot 

Nadat Sir Galahad het Zwaard uit de Steen heeft getrokken en heeft omgegord, keert iedereen weer terug naar de zaal met de Ronde Tafel. Er zijn al zoveel wonderen geweest vandaag, zou Hoge Koning Arthur en zijn ridders nu dan aan tafel kunnen gaan?
Nee, weer is er een bijzondere gast, de Keizer van Gisteren komt binnen. Hij lijkt niet meer dan een jonge knaap in boerenkledij, maar hij weet toch ieders aandacht te trekken. Deze afgezant van de Faerie trekt ieders aandacht. Iedereen gaat staan, het valt Sir Benno op dat Sir Galahad geen aandacht aan deze belangrijke ambassadeur besteedt. Het lijkt alsof hij hem zelfs niet kan zien. En de vertegenwoordiger van de Faerie besteedt ook geen aandacht aan Sir Galahad.
De Keizer van Gisteren laat weten dat aan de samenwerking tussen Faerie en de wereld van de mensen nu een einde zal komen. De Faerie zullen zich meer terugtrekken en de mensen die in Faerie verblijven zullen ook weer terugkeren naar hun families. En dan verdwijnt hij. Maar in zijn plaats staan veel mensen die ooit naar Faerie vertrokken zijn. Zoals Sir Ignaeus Livius van Broughton, die samen met Sir Edward van Burcombe en Vrouwe Edna van en Sir Eliot de Jongere naar Faerie vertrokken in de zomer van 519, als gevolg van een afspraak met Koning Oberon van Faerie. Ook keren Boris, Zenobia, Leaf, Blossom en Puck (geen familie) van Steeple Langford weer terug. Zij waren met hun moeder Taxus naar Faerie vertrokken toen Sir Bradwen van Steeple Langford bij herhaling claimde niet getrouwd te zijn, zodat hij met Guinefach kon huwen (in 515). Deze nieuwe aanwezigen zorgen natuurlijk weer voor enige chaos. Maar dan, eindelijk kan men aan tafel. 

De verschijning van de Graal  

Dan wanneer iedereen weer wil gaan zitten om te eten, gebeurt er weer iets wonderbaarlijks. Een donderslag zorgt voor voor een trillende Ronde Tafel en een grote schrik. Een verblindende lichtstraal schijnt in de zaal van de Ronde Tafel. Iedereen lijkt te gloeien. Sir Benno realiseert zich dat dit licht van de Heilige Geest komt (Pious success). Iedereen is met stomheid geslagen, terwijl zij het geluid van zingende engelen horen. 



De Heilige Graal zweeft de ruimte binnen, begeleid door de heerlijke geuren van specerijen verspreidt de Heilige Graal een gevoel van vrede en liefde. De Heilige Graal komt uit het midden van het plafond en daalt langzaam naar beneden. Dan zweeft de Heilige Graal boven het hoofd van Sir Galahad. Daarna maakt de Heilige Graal een rondje over de hoofden van de Ridders van de Ronde Tafel. Dan verdwijnt de Heilige Graal weer. De ruimte blijft achter in duisternis, of nee, in het gewone aardse licht.Hoge Koning Arthur zegt dank aan God en de hele zaal herhaalt zijn uitspraak. 
Dan kan iedereen toetasten. Op ieders bord ligt zijn favoriete maaltijd. 

Dan staat Sir Gawaine van Lothian op en zegt: "Wij zijn bediend door het meest heilige, maar ondanks dit wonder, hebben wij de echte Heilige Graal nog niet aanschouwd. Zijn ware aard is voor ons verborgen gebleven. Morgenochtend zal ik uitrijden op een queeste om de Heilige Graal te vinden. Ik zal een jaar en een dag op reis gaan naar de Heilige Graal en ik zal niet naar dit hof terugkeren tot ik de Heilige Graal gevonden heb!"
Deze uitspraak resoneert bij de andere ridders en een voor een staan zij op om ook op zoek te gaan naar de Heilige Graal. Ook Sir Romulus, Sir Benno en Vrouwe Edna melden zich voor de queeste naar de Heilige Graal, net als bijna alle andere ridders van het hof van de Hoge Koning. Alleen de Hoge Koning zelf lijkt hier ongelukkig mee. Wanneer Sir Gawaine vraagt wat er scheelt, geeft Hoge Koning Arthur aan dat hij bang is dat hij veel van zijn vrienden en bondgenoten nooit meer aan dit hof zal zien. Sir Lancelot zegt: "Heer, troost uzelf. Sterven op deze queeste is beter dan elders te sterven. En onze dood is het enige waarvan wij zeker kunnen zijn."

Maandag  25 mei

De ridders bereiden zich voor op hun queeste. De meesten wonen een mis bij en gaan ter biecht voor hun zonden. Wanneer zij zich klaarmaken om te vertrekken is er een jonkvrouwe die haar ridder niet in de steek wil laten en zij wil haar geliefde vergezellen op deze gevaarlijke tocht. Maar dan spreekt Baudwin, een vroegere ridder, die nu als heremiet leeft.
"Deze queeste zal nooit vervuld worden door een ridder die reist met zijn Vrouwe. Jullie Hof der Liefde is geen Heilige Zaak, maar een Wereldse. En eenieder die niet vrij is van zonden zal nooit de mysteriën van de Heilige Graal doorgronden."
Vrouwe Edna gaat daar tegenin. Ook zij heeft de Heilige Graal gezien (in 546), die zij ziet als de Ketel van Overvloed, die zijn zegeningen over iedereen uitstort. Het is heel goed mogelijk voor vrouwen om te queesten naar de Heilige Graal en succesvol te zijn!" (Orate critical)

Sir Romulus, Sir Benno en Vrouwe Edna weten net als Sir Galahad en Sir Lancelot waar de Heilige Graal zich bevindt, in het Kasteel der Vreugde, waar zij allemaal al verschillende keren zijn geweest. Bovendien heeft Sir Lancelot daar een tijd gewoond met zijn vrouwe Elaine en is Galahad daar als haar zoon opgegroeid. Zij besluiten samen opnieuw naar het Kasteel der Vreugde te reizen en daar te bezien wat zij kunnen ontdekken ten aanzien van de Heilige Graal. 

De Zwaard Brug

Na een lange reis door de Wastelands, waar de hongersnood nu echt nijpend wordt, komen de ridders met Sir Lancelot en Sir Galahad aan bij de Zwaard Brug over de woest kolkende rivier. Sir Benno weet inmiddels hoe het werkt hier en gaat voetje voor voetje over de vlijmscherpe brug. Ondertussen probeert Sir Romulus iets slims te doen, maar valt in het water. Voor hij weggespoeld kan worden door de woeste stroom, bereikt Sir Benno al de overkant en kalmeert het water. 



Het blok rode marmer waar het Zwaard in stak is inmiddels weg, dat dobbert bij Camelot en het zwaard hangt inmiddels aan de zijde van Sir Galahad. De Tombe van Sir Balan en Sir Balin staat er nog wel. Voorbij het eiland zien de ridders de Glazen Stad liggen, waar Prinses Alis woont. Zij nodigt iedereen uit om te blijven dineren en slapen en de ridders wijzen dat niet af. 
Die avond wordt iedereen verleidt door de diensmaagd of -knaap die aan hen is toegewezen. Vrouwe Edna denkt nog aan haar Irvin, maar die relatie is voorgoed vertroebeld (Chaste fumble, Lustfull success). Zij beveelt de arme bediende praktisch haar bed in. "Waarom lig jij nog niet in mijn bed?" (Edna Amor servant 12, Servant Amor Edna 22)
Sir Benno vindt dienstmaagd Belina misschien wel een aardige meid, maar laat zich door haar niet afleiden van de grootse queeste waar hij nu aan deelneemt en stuurt haar aan het einde van de avond naar haar eigen kamer (Amor Belina 4). Sir Romulus is ook niet onder de indruk van dienstmaagd Hermione en stuurt haar ook weg aan het einde van de avond (Amor Hermione 5). Sir Lancelot en Sir Galahad laten zich ook niet door de mooie dienstmaagden uit het veld slaan (Lancelot amor 12 en Galahad amor 3)

Kasteel van Vreugde

De volgende morgen staat iedereen op en vertrekt uit de Glazen Stad. Vrouwe Edna neemt haar nieuwe vriend mee op de queeste. Na enige tijd arriveren zij bij het Kasteel der Vreugde, waar iedereen als een oude bekende onthaald wordt. 
In aanwezigheid van de zieke Koning Pellam vindt de Graal processie weer plaats. Een jonge knaap draag een witte speer, waar steeds bloed van afdruipt. Hij wordt gevolgd door twee andere knapen, die elk een kandelaar met 10 kaarsen dragen. Dan volgt een jonge maagd die de Graal draagt op een zijden kussentje. Zij wordt gevolgd door een andere jonge maagd met een zilveren schaal. 
De ridders en Vrouwe Edna herkennen de Heilige Graal in deze processie. Zij weten dat zij iets moeten zeggen, om de verwonding van Koning Pellam te kunnen genezen. Vrouwe Edna heeft een vraag op haar lippen, maar kan de woorden niet uiten (Religion success)
Sir Galahad lijkt vandaag echter bijzonder gemotiveerd. Hij weet de juiste woorden te vinden Religion 23 critical), dan heeft hij ook nog de juiste spirituele overtuiging om de woorden te uiten (Pious 22 critical). Tot slot ontvangt hij ook nog de Goddelijke inspiratie om onderdeel te zijn van een wonder (Love God 39 critical). 
Galahad: "Grootvader, hoe kan ik u helpen?"
Pellam: "You vraag was alles wat ik nodig had, oh genezer. De aandacht en bezorgdheid van de profane wereld is wat ik nodig had voor mijn genezing." 

En de wond die al bloedde, sinds hij gemaakt is door Sir Balin met de Smartelijke Slag in 515, bijna 40 jaar geleden, sluit zich eindelijk! Sir Galahad neemt bloed van de bloedende speer en wrijft dit over de wond van zijn grootvader. Er is zelfs geen litteken meer te zien! 
Sir Benno vraagt zich af of het de gedegen opvoeding van een Steeple Langford was, die heeft bijgedragen aan de doortastendheid van Sir Galahad en de redding van Koning Pellam. 

Het oplossen van de Graal queeste was relatief eenvoudig. Hoe kunnen alle andere ridders van Hoge Koning Arthur geïnformeerd worden dat ze weer naar Camelot kunnen komen?

Winterphase 554/ 555

In de herfst van 554 huwt Sir Romulus met prinses Rowena van Kent in een sobere ceremonie, aangezien haar vader eerder dit jaar overleden is. Zij krijgen precies negen maanden later een dochter, Julia. 

Vrouwe Edna krijgt dit jaar een zoon van de bediende uit het Glazen Kasteel en zij noemt hem Eijck. Verder krijgt haar tante, Ysolde van Kent, voorheen de Hoge Koning, dit jaar ook een zoon. Het is onduidelijk wie de vader is, het vermoeden is dat Lancelot wel eens zijn vader kan zijn. Wil hij deze zoon dan wel? Zij noemt hem Ban.

Sir Benno krijgt een dochter bij zijn vrouwe Elaine en noemt haar Lygia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten