Translate

maandag 14 maart 2022

De Weg van de Slang

Onlangs heb ik weer een boek uit de bieb gehaald en dit boek gaf me echt de diepe behoefte om de revolutie uit te roepen en het patriarchaat tot op de grond toe af te branden. Het boek dat me deze diepe gevoelens gaf was De Weg van de Slang van Torgny Lindgren, een Zweedse auteur. 


Spoilers

De Weg van de Slang speelt in een afgelegen gebied in Zweden in de negentiende eeuw. We horen de woorden van Johan, als hij tot God spreekt op de rand van een afgrond. Hij vertelt zijn levensverhaal en vraagt zich af wat de bedoeling nou allemaal is. 

Vroeger had de familie Johanson hun eigen land, maar tegen de tijd dat Johan geboren wordt, zijn ze dat allemaal kwijt en pachten ze hun land van de lokale ondernemer en grootgrondbezitter Ol Karlsa. Dan overlijdt Johans vader ook nog, waardoor zijn moeder Tea wel erg weinig inkomen heeft. Wanneer het tijd is om de pacht te betalen, besluit de lokale ondernemer dan maar om seks te hebben met Tea.  Tea durft niet te weigeren, want een schuld niet betalen, dat is wel het ergste dat er is. Ol Karlsa zou dan naar de rechter moeten gaan en wie weet wat er dan gebeurt. 

Dit leidt op termijn tot de geboorte van Eva, halfzus van Johan. Te zijner tijd overlijdt Ol Karlsa en zijn zoon Karl Orsa neemt zijn winkel en gronden over. Ook hij int de pacht en heeft seks met Tea als dat zo uitkomt (en verwekt kinderen bij haar). Na verloop van tijd stapt Karl Orsa over naar Eva, zijn halfzuster en uiteindelijk naar de vrouw van Johan (en verwekt bij haar ook kinderen). En Johan kan hier als kind niets aan doen, en later als man ook niet. Hij weet niet beter dan dat hij schulden hoort te betalen. Maar aangezien hij niet kan lezen of schrijven, weet hij ook nooit hoe hoog zijn schuld is en wanneer deze is afbetaald. 

Uiteindelijk komt er wel een einde aan de terreur van Karl Orsa, maar dit lost eigenlijk ook niets op. 

Conclusies

Mijn hemel wat is dit een deprimerend boek! En wat zijn vrouwen toch eeuwenlang slachtoffer geweest van mannen. Ze zijn overgeleverd aan mannen die hen niet kunnen onderhouden (hun echtgenoten), hun verbieden voor zichzelf te zorgen (hun vaders en de kerk) en die misbruik van hen willen maken (de grootgrondbezitters, en veel van de klanten vertrouw ik ook niet). En het enige wat ze kunnen doen is steeds maar weer seksueel misbruik ondergaan en ongewenste babies op de wereld zetten. 

En de mannen die hen zouden moeten beschermen zijn te laf om de juiste stappen te nemen. Kom op mensen, een vroege moderne, agrarische samenleving in een Godvergeten uithoek van Zweden! Een onverwacht ongeluk met wat agrarisch gereedschap zit in een klein hoekje. Het kan wel lente zijn voor ze die zak van een Karl Orsa vinden! Pak die schep en go. 

Oh en ze zijn te dom om de juiste stappen te zetten, zoals je verdiepen in je rechten en plichten, leren lezen en schrijven, of verdorie gewoon te vertrekken. Erger dan seksueel misbruik op afspraak kan het toch niet worden. 

Voor een klein boek wist het een hoop gevoelens op te roepen en ze hadden allemaal te maken met afbranden van het patriarchaat, het vernietigen van de macht van de kerk en het omverwerpen van de (vroeg)kapitalistische onderdrukkers. 

De plaats van de vrouw is in de revolutie!

Een fantastisch boek. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten