Translate

maandag 21 maart 2022

To the Devil a Daughter (alweer)

Een tijdje geleden zag ik via Netflix de film To the Devil a Daughter, dat gebaseerd was op het gelijknamige boek van Dennis Wheatley. Ik kon het boek lenen van vriend D. en wilde nu eens weten waar de film precies op gebaseerd was. 



Spoilers

Het boek begint in de Franse Rivèra, waar de Britse Molly Fountain overwintert. Zij was betrokken bij WOII, maar is inmiddels in ruste. Ze maakt zich een beetje zorgen om haar buurvrouw, een zeer teruggetrokken jongedame. Wanneer haar zoon John langskomt om haar te bezoeken, besluiten ze om wat meer contact te leggen met de jongedame. 
Het blijkt dat de jongedame onder een geheime naam leeft, Christina, en door haar vader undercover naar Frankrijk is gebracht, omdat haar vader betrokken is bij louche zaakjes. Hij is bang dat zijn vijanden zijn dochter willen gebruiken om hem onder druk te zetten. Molly en John vinden dit allemaal een beetje onwaarschijnlijk, maar dan zijn er toch verschillende gebeurtenissen, die hen laten denken dat er meer achter het verhaal van hun buurvrouw zit. 
Molly besluit de hulp in te roepen van een oude vriend uit het leger, Colonel Verney. Deze concludeert al snel dat er een Satanische cultus achter Christina aanzit. Zij hebben haar jonge maagdelijke lichaam nodig voor een gruwelijk ritueel, dat, wanneer het succesvol is, wel eens de gehele wereldorde zou kunnen bedreigen. 
John en Colonel Verney doen hun best om dit ritueel te stoppen en dat betekent dat ze terugreizen naar Groot Brittannië, waar een enorme cultus van Satansvereerders woont. Maar uiteindelijk vindt de climax plaats in Frankrijk. Zullen de helden het meisje en de wereld kunnen redden?

Conclusie 

Dit boek komt uit 1953 en dat blijkt. Net als de boeken van James Bond dreunt WOII nog na in de wereld en tekenen de eerste contouren van de Koude Oorlog zich ook af. Verder is er wel erg veel nadruk op luxe en goed eten. Een groot deel van het verhaal speelt zich af aan de Franse Rivèra, iedereen beschikt over snelle auto's en grote boten en de alcohol stroomt rijkelijk. 

Verder blijkt ook wel hoe ontzettend conservatief Dennis Wheatley eigenlijk is. Een jonge vrouw die 's avonds graag uit gaat, alcohol drinkt, kaart speelt en mannen versiert, oh horror, die is bezeten van de duivel! En hetzelfde geldt voor mensen uit de armere klassen die zich ook willen ontwikkelen en geld verdienen. Dat kunnen zij alleen met hulp van de duivel. Op eigen kracht falen al hun plannen wegens hun beroerde karakter.  

En goed geschoolde, blanke Britse mannen zijn natuurlijk onverslaanbaar. Alleen zij kunnen (met hulp van God) de zwaarste uitdagingen aan, de slimste tegenstanders onderuit halen en de wereld redden. Dat er even capabele vrouwen ook rondrennen (Go Molly!) is eigenlijk alleen maar gevaarlijk, die willen niets liever dan het schiettuig uit de laatste Wereldoorlog nog eens in het echt gebruiken. En aan het eind van alle avonturen wordt er gelukkig fatsoenlijk getrouwd. Je zal als vrouw alleen blijven. 

Tot slot deelt dit verhaal maar heel weinig overeenkomsten met de film. Er is een bezeten meisje dat een gruwelijk lot tegemoet gaat en er is een Satanische sekte die dat maar wat graag ziet gebeuren. En er is een man die dat allemaal gaat tegenhouden. Maar dat was het wel zo een beetje, qua overeenkomsten. En dat maakt dat de rol van Natassja Kinsky nog meer tegen misbruik van een minderjarige aanschurkt. Er was echt geen enkele reden om een actrice van 14 jaar oud zo een expliciete rol te laten spelen. 

Desondanks een vermakelijk boek, maar vooral als relikwie van een bepaalde tijdsgeest. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten