Translate

maandag 8 januari 2024

Chicken Run

Tijdens Oud en Nieuw keken we Chicken Run (2000), inmiddels ook alweer 24 jaar oud. Onze jongste kinderen hadden deze film nog nooit gezien, dus het was goed dat we daar wat aan deden. 


De film is gemaakt door Peter Lord en Nick Park, die ook verantwoordelijk zijn voor pareltjes als Wallace and Gromit en Shaun the Sheep (een grote hit hier, toen de kids nog kleuters waren). Verder zit de film vol bekende stemmen als Mel Gibson (Machete Kills, The Expendables 3), Julia Sawalha, Jane Horrocks, Miranda Richardson (Sleepy Hollow, And Then There Were None) Timothy Spall (Wake Wood), Imelda Staunton en Benjamin Withrow


Spoilers

De film is alweer 24 jaar oud (slik) en ik kan me nog herinneren dat er indertijd veel te doen was over de grimmigheid van de film. Dus lees op eigen risico verder. 

De film begint met een kippenboerderij waar hennen in concentratiekamp - achtige omstandigheden worden gehouden om eieren te leggen. De eigenaren zijn de gemene en ambitieuze Mevrouw Tweedy (Richardson) en haar wat minder intelligente man Meneer Tweedy (Haygarth). Hennen die niet voldoende eieren (meer) leggen, verdwijnen op het bord van Mevrouw en Meneer Tweedy. 

De hen Ginger (Sawalha) is niet tevreden met haar leven en uiteindelijke lot. En zij probeert steeds te ontsnappen. Haar lukt het wel om te ontsnappen, maar zij wil al haar vriendinnen wel meenemen. Het probleem is dat al haar vriendinnen net zo intelligent zijn als echte kippen. Met name Babs (Horrocks) is wel heel dom en begrijpt niet dat hennen die "weggaan" eigenlijk doodgaan en worden opgegeten. Ginger en Mac (Ferguson) maken steeds opnieuw plannen om te ontsnappen, maar het leidt steeds tot mislukking. 

Op een dag landt haan Rocky (Gibson) in de kippenboerderij. De hennen zijn enorm van hem en zijn babbels onder de indruk en hij laat de hennen geloven dat hij hen weg kan leiden van de boerderij, door te vliegen! De andere hennen willen dit maar al te graag geloven, maar kip Mac heeft er weinig vertrouwen in. Kippen zijn te zwaar en kunnen nooit op eigen kracht genoeg vaart maken om over de hoge hekken van de boerderij heen te kunnen vliegen. Maar vanwege haar zware schotse accent begrijpen de andere hennen haar niet en Ginger wil hem het voordeel van de twijfel geven. 
En de spanning stijgt, want Mevrouw Tweedy realiseert zich dat er geen toekomst zit in het verkopen van eieren. Ze heeft een taartenmachine gekocht en gaat vanaf nu kippen - taart verkopen. Alle hennen zullen doodgaan en snel ook. Het is nu echt zaak dat Ginger en haar vriendinnen ontsnappen.

Rocky blijkt inderdaad een oplichter te zijn. Hij vloog helemaal niet zelf, maar is een circus - haan en werd afgeschoten met een kanon. Hij wordt gezocht door het circus en wil daarheen ook niet terug. Ondertussen wil Ginger nog een laatste poging wagen om te ontsnappen. Luisterend naar de oeverloze en saaie verhalen van de bejaarde haan die wel op de kippenboerderij gehouden wordt, besluiten ze om zelf een vliegtuig te maken, met onderdelen van de kippen - taarten machine. Zal het nu dan wel lukken om te ontsnappen?  

Conclusie

Een superleuke film uit de Aardman studio's. Misschien met al grimmige scenes van veel te kleine kippenhokken, absolute exploitatie van dieren en constante dreiging van de dood iets te eng voor de allerjongste doelgroep, maar vanaf 9+ is dit een fantatische film. 
Het verhaal is spannend, de kippen zijn grappig, de stemmen zijn goed en kleikippen hebben nog nooit zoveel emotie getoond. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten