Translate

zondag 8 mei 2016

Pendragon XXXIV - Nieuwe allianties

Deze post komt wat later dan verwacht. Onze sessie in april kon niet doorgaan, omdat +Sander Hartogensis en ik een weekeinde in Antwerpen en Mechelen romantisch aan het doen waren. Dat moet ook gebeuren. Dus de sessie van april was wat verschoven naar eind april. Maar dat betekent wel dat deze post snel opgevolgd zal worden door de sessie van mei!
Nu de naweeën van de Rebellie van Salisbury enigszins zijn weggeëbd, moet Sir Robert gaan uitkijken naar nieuwe mogelijke allianties.

Pendragon Pagina
Geschiedenis van Logres
Brikus van Botley
Caulas van Devon
Dafi de Grote (niet aanwezig)
Ebel van Burcombe
Ignaeus van Broughton

Maart 505 A. D. Sarum, Salisbury.

Sir Ignaeus heeft zijn broer, Antonius verbannen uit Salisbury, nadat Antonius na de verdwijning van Ignaeus meteen zijn positie en zijn vrouw inpikte (en nooit de moeite deed een zoektocht naar Ignaeus te starten).
Sir Brikus neemt ook het leen van zijn vader, Sir Benno, over in Salisbury. Hij is nu een Banneret en heerst over 3 lenen. Het is tijd voor hem om een vrouw te vinden.

Sir Ignaeus hoort van een optrekkend leger vanuit Wessex. Na de dood van Koning Cerdic van de Gewissie, is Wessex ingenomen door een nieuwe Saksische koning, Port. Deze hernoemd een kustplaats ook meteen naar hemzelf, Portsmouth. Deze nieuwe koning probeert ook meteen zijn rijk uit te breiden naar het noorden.

Port, Koning van Wessex

En ook in oostelijk Brittannië zijn de Saksen onrustig. Er landen weer nieuwe Saksen in Caercolun, ondanks dat de ridders een paar jaar geleden nog dat gebied helemaal schoon veegden. Madoc, Koning van Malahaut kan het nog moeilijk krijgen in de komende jaren. Ook Nanteleod, Koning van Escavalon is nog steeds bezig met het uitbreiden van zijn koninkrijk. Zal hij zijn ook laten vallen op Salisbury of juist kijken naar Gloucester?

Robert, de nieuwe Earl van Salisbury vraagt advies aan zijn trouwe adviseur, Ignaeus van Broughton. Caulas verblijft in Exeter en is nu een Earl in zijn eigen naam. En de erven van Benno, Eliot en Garnisch hebben nog zo weinig krediet opgebouwd en waren betrokken bij de Rebellie van Salisbury, dat Robert hen nog niet om adviezen wil vragen.
Sir Ignaeus vertelt dat Brittannië nog steeds vele gevaren kent. Logres heeft na de dood van Cerdic nog steeds geen koning. Het ziet er niet naar uit dat er op korte termijn een sterke Koning op zal staan die het land zal kunnen leiden. Koning Nanteleod is onlangs getrouwd met Morgaine, adoptie-dochter van Benno de Verraderlijke. Misschien dat daar een Alliantie te vormen is?

Sir Ignaeus verzoekt om de aanwezigheid van Caulas, Earl van Devon en eist de aanwezigheid van de ridders Brikus, Dafi en Ebel. Sir Caulas stelt voor dat Sir Robert trouw zweert aan Nanteleod. Deze man heeft bewezen een capabel en succesvol koning te zijn. Dan zijn de landen van Salisbury tenminste beschermd, wanneer de Saksen weer aan zullen vallen.
Sir Robert stemt in met de slimme plan en stuurt Sir Ignaeus als ambassadeur naar Caerwent, waar Nanteleod zetelt.

Walrustanden.

Onderweg naar Caerwent komen Ignaeus, Caulas, Brikus en Ebel een stel plunderende Saksen tegen. Een daarvan draagt een helm, gemaakt van de schedel van een Walrus. Met de enorme slagtanden naast zijn hoofd en voor zijn borst ziet hij er wel indrukwekkend uit, maar hij en zijn mannen zijn toch geen partij voor de ridders.
De Saksen worden gedood, de ridder met de slagtanden wordt gevangen genomen en een stel Britse krijgsgevangenen worden bevrijd. Sir Ignaeus is wel ernstig gewond geraakt. 

Caerwent

In Caerwent staat Koning Nanteleod welwillend tegenover het verzoek van Sir Robert. Hij heeft zelfs al een dochter in gedachten, Sinead. Hij stelt voor dat het huwelijk plaats zal vinden op 1 mei. Dat is de start van de zomer in het heidense jaar. Hoewel Nanteleod zelf een Brits Christen is, zijn veel van zijn onderdanen nog steeds zeer heidens. En 1 mei is dan een goede dag om een huwelijk te sluiten. Zijn jonge vrouw Morgaine staat aan zijn zijde terwijl hij dit zegt. 
Sir Ignaeus moet herstellen van zijn verwondingen en doet dat in Caerwent. Sir Caulas besluit ook om aan het hof van zijn heer te verblijven. Sir Ebel en Sir Brikus zullen terugkeren naar Sarum met dit goede nieuws. 

Brikus praat ook met Koningin Morgaine, die natuurlijk zijn adoptiezus was. Samen halen zij herinneringen op aan Benno. Ook vraagt Brikus of Morgaine niet nog een aantrekkelijke hofdame heeft, waar hij mee kan trouwen. Maar Morgaine begrijpt hem verkeerd en denkt dat hij met haar flirt. Dit leidt tot een kleine crush (amor Brikus 4) en zij flirt meteen terug (flirt critical, Amor 5). Brikus begrijpt wat er gaande is en ziet in dat haar crush ontstaat uit rouw om Benno, blijdschap om een bekend gezicht en het feit dat zij nog maar 17 is.  


dinsdag 3 mei 2016

Soep van bonen en granen

Al een tijdje heb ik niets van mij laten horen op het front van de bonen, maar dat wil niet zeggen dat ik mijn plan om elke week peulvruchten te eten heb laten versloffen. Sinds de bruine bonen met speklapjes heb ik mijn recept voor zoetige linzensoep weer van stal gehaald en hebben we ook een keer een nieuw recept geprobeerd, namelijk een soep van verschillende bonen en granen.

Seasons kookboek

Dit recept komt ook uit het boek Seasons Kookboek en is een mooi recept voor als je allemaal kleine restjes bonen over hebt. Er gaan 200 gr bonen naar keuze in (ik had Lima Bonen, Bruine bonen en Witte bonen over) en 100 gr granen naar keuze (ik had rogge genomen, maar tarwe of spelt werkt ook prima).
Samen met wat soepgroenten, kruiden en wat runderbouillon wordt dit een heerlijke soep, waar je met gemak twee dagen van eet. Want hij is heel erg vullend.

woensdag 27 april 2016

De eerste oogst!

Ribes in bloei, dan weet je dat de lente begonnen is.
Het is nog maar april, nog niet zo lang geleden dat ik de eerste zaadjes in de grond stopte en het is alweer tijd om te oogsten! Oogsten is altijd het fijnst van tuinieren vind ik zelf.

Meer dan twee kilo, na het afhalen van het blad.
Maar goed, afgelopen weekeinde alweer gescoord. In verband met een feestje, waarbij we heel veel lekkers te eten kregen, hadden we zelf zaterdagavond een soort lopend buffetje met (onder andere) zelfgemaakte kruidenboter van kruiden uit eigen tuin. Ik heb nog altijd Bieslook, Dragon (niet winterhard werd mij verteld, het gaat maar niet dood!) Tijm en Lavas in de tuin. En in wat potjes in de vensterbank had ik nog Peterselie en Basilicum. Met wat boter, peper, zout en knoflook maak je daar een heerlijke boter mee.

Daar maak je dan 2 liter compote van. 
En dat is niet het enige wat ik oogstte, de Rabarber in mijn volkstuintje was ook al flink aan het groeien geweest en samen met mijn oudste dochter heb ik daar flink van geoogst. En het seizoen loopt nog tot en met juni!
Dat moest natuurlijk meteen verwerkt worden, dus ik heb thuis meteen het blad van de stengels gehaald en toen had ik nog twee (2!) kilo aan stengels. Die gingen met wat flinke scheppen bruine suiker en sinaasappel-zest de oven in. Dat leverde twee literpotten met rabarbercompote op. Een deel ervan heb ik meteen via mijn beproefde rabarbertaart recept verwerkt tot een heerlijke rabarbertaart met meringue.

zondag 17 april 2016

I am Sher-Locked

+Sander Hartogensis heeft mij voor mijn laatste verjaardag een netflix abonnement cadeau gedaan, waar we allebei veel gebruik van maken. We hebben al series als Penny Dreadful en Jessica Jones gekeken. Ik heb mijn hart opgehaald aan films uit mijn jeugd en de kids kijken er bij vlagen hun series op.
Maar nu heb ik dan Sherlock ontdekt! Een BBC serie die al loopt sinds 2010 (ik weet, het ik ben soms wat traag). En inmiddels heeft de serie een buitengewone hoeveelheid aandacht gegenereerd. De serie wordt gemaakt door Steven Moffat die we verder nog kennen van Coupling en Dr. Who, en Mark Gatiss, die we ook kennen van Dr. Who en In the Red en die ook acteert in deze serie.


Steven Moffat is enig en zorgt voor lekkere gevatte dialogen als:
Sherlock Holmes: Yes, punch me. In the face. Didn't you hear me?
Dr. John Watson: I always hear "Punch me in the face" when you're speaking, but it's usually subtext.

De belangrijkste acteurs zijn Benedict Cumberbatch (The Imitation Game, Tinker, Tailor Soldier, Spy) als Sherlock Holmes en Martin Freeman (Hot Fuzz, The World's End) als Dr. John Watson. Verder zien we veel bekende Britse koppen terug, zoals die van Andrew Scott (Spectre) en Jonathan Aris (The Night Manager).

Typisch Brits is natuurlijk dat de afleveringen lang zijn (90 min) en de series kort (3 afleveringen per jaar). Maar dan kun je natuurlijk wel lekker de diepte in en investeren in je verhaal.

Sherlock (Cumberbatch) en Watson (Freeman) leven in de vroeg 21e eeuw. Watson is een veteraan van de oorlog in Afghanistan en heeft daar verwondingen en trauma's aan overgehouden. Het lukt hem maar matig om zijn draai in de burgermaatschappij weer te vinden. Door een gelukkig toeval wordt hij de huisgenoot van Sherlock Holmes. 
Sherlock Holmes is geïnteresseerd in mysteries en staat met enige regelmaat de politie bij, bij het oplossen van de meest ernstige misdaden. En dan blijkt dat ze elkaar mooi aanvullen. Sherlock Holmes weet met zijn baan en onaangepaste gedrag net wat meer spanning in het leven van Dr. John Watson te brengen. En Dr. John Watson is sociaal wat vaardiger dan Sherlock Holmes, waardoor Sherlock Holmes ook wat beter kan functioneren. 

De serie is prachtig vormgegeven en een ode aan Brittannië. Na een aflevering als The Hounds of Baskerville wil ik spontaan naar Dartmoor verhuizen. Wat is het toch allemaal mooi in beeld gebracht. 

De serie is ook een voorbeeld van moderne multimediale belevenis van het avontuur. Dr. John Watson lijdt aan Post-traumatische stress stoornis, als gevolg van zijn ervaringen Hij krijgt het advies om een blog bij te houden. Wat hij dan ook doet. Wanneer hij contact legt met Sherlock, legt hij ook verslag van de avonturen met Sherlock. De afwijkingen tussen wat we op TV zien en wat we in het blog kunnen lezen, zijn natuurlijk ook weer aanleiding voor wat stille humor. 
En Sherlock Holmes heeft ook een blog, waarin hij schrijft over wat hij interessant vindt. 
Blog van Sherlock Holmes

In ieder geval, Sander en ik hebben de afgelopen dagen aan de buis gekluisterd gezeten. En we hebben niet zoals de mensen in 2010 of 2011 maanden en maanden hoeven wachten tot de volgende serie verscheen.

Nadat ik de serie had bekeken ben ik natuurlijk onmiddellijk het internet opgedoken om de verhalen van Sir Arthur Conan Doyle op mijn kindletje te zetten. Volstrekt legaal, aangezien de boeken en verhalen al in het publieke domein vallen. Het valt me op hoe trouw de BBC makers nog aan de oorspronkelijke verhalen zijn gebleven. Veel verhaal elementen vertalen zich prima naar de 21e eeuw. 

maandag 11 april 2016

Bruine bonen met speklapjes en piccalilly

Al een tijdje heb ik niets meer gemeld over mijn plan om eens in de week peulvruchten op tafel te zetten. Maar geen nieuws wil niet zeggen dat er niets gebeurd. Vorig weekeind zaten we in Mechelen en heb ik geen peulvruchten gegeten, maar afgelopen week heb ik dat dubbel en dwars goed gemaakt. +Sander Hartogensis heeft tortillas met bruine bonen gemaakt, waar we twee dagen van gesmuld hebben. Afgelopen zaterdag maakte ik voor mezelf weer de salade van linzen met geitenkaas, die ik al eens eerder gemaakt had. En gisteren kwam er daadwerkelijk iets nieuws op tafel.


We zouden in de avond weer Curse of Strahd spelen en vriend +Daniel Mioque had aangegeven dit keer bruine bonen met speklapjes en piccalilly. Dus dat heb ik zonder al te veel moeite geserveerd. De kinderen vonden het maar matig en ik en bruine bonen zullen ook nooit dikke vrienden worden, maar de piccalilly erbij maakt een hoop goed.


Benodigdheden
* bruine bonen, een nacht laten wellen in ruim water en daarna een uurtje koken.
* ui (2 als je veel eters hebt)
* boter, om in te bakken
* Piccalilly
* zilveruitjes
* mini-augurkjes
* speklapjes, 1 per persoon


Bereiding
* fruit de ui in de boter, tot deze glazig is.
* Voeg de gare bonen toe, en roer goed door elkaar, tot alles bedekt is met gesmolten boter.
* bak de speklapjes, zo knapperig als je zelf wilt.
* serveer warm, met piccalilly, zilveruitjes en augurkjes.