Translate

zondag 5 maart 2023

Gierstsalade

Het is alweer een tijdje geleden dat hier een recept met gierst voorbijkwam. Maar vreest niet, in de tussentijd heb ik veel gierstepap gegeten. Ik zit nog makkelijk aan mijn "eens per week gierst" doel. Maar nu iets nieuws. 

Kurkuma

Door de kleine korreltjes van de gierst kan het ook prima dienen als een soort vervanger voor couscous. En dat heb ik dit keer ook gedaan, in een stevige salade. Dit recept is geïnspireerd op de Spiced Millet Salad van Kath Eats

Ingrediënten

  • 150 gram gierst 
  • 150 gram droge kikkererwten
  • olijfolie
  • 1 theelepel garam masala (maar kan prima, net wat je lekker vindt)
  • 1 theelepel kurkuma (ook wel geelwortel of koenjit, meer kan ook, wat je lekker vindt)
  • 1 augbergine
  • 1 paprika (in een leuke kleur)
  • rozijnen
  • pecan- of andere noten
  • veldsla (ricola kan ook, voor wat meer pit)
  • zout en zwarte peper naar smaak

Bereiding

  • begin in de vroege morgen met het weken van de kikkererwten in ruim water. Laat een uur of 8 staan. 
  • anderhalf uur voor je wil eten kook je de kikkererwten, minstens een uur. 
  • meng de garam masala en de kurkuma in de olijfolie. 
  • Hak de aubergine en paprika in stukjes. 
  • Bak de aubergine en de paprika in de helft van de kruidenolijfolie. Eerste de aubergine goed doorbakken, dan de paprika later toevoegen. De paprika hoeft niet door en door gaar. 
  • kook de gierst in ruim water in een minuut of 20 gaar en giet af. 
  • giet de gare kikkererwten af. 
  • doe de gierst, kikkererwten, aubergine en paprika in een kom en roer door. 
  • Voeg de resterende kruiden-olijfolie toe en roer door. Voeg de rozijnen en noten toe. 
  • server samen met de veldsla. 
Een prima stevige maaltijd salade. Als het wat droog is, kun je wat extra olijfolie toevoegen. Verder kun je ook wat experimenteren met de noten, het gedroogde fruit en de soort sla. Zeker voor herhaling vatbaar. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten