Translate

woensdag 1 maart 2023

Studio 666

We keken Studio 666 (2022) van BJ McDonnell en met de Foo Fighters. In wat kleinere rollen zagen we nog John Carpenter (Halloween, Christine) en Jimmi Simpson (Westworld). 



Studio 666 is een beetje een vreemde meta - film. De Foo Fighters zijn natuurlijk een echte band. Die hebben hun tiende album (Medicine at Midnight) opgenomen in een pand/ studio in Encino. Naar aanleiding daarvan besloot Dave Grohl om een horror - verhaal te schrijven over hun ervaringen tijdens het opnemen van het album. 


Spoilers 

De film opent in 1993 met een jonge vrouw (Ortega) die, zwaargewond, over de grond kruipt. Zij wordt gevonden en gedood door een man, die zichzelf even later ophangt. 

Dan gaan we naar de huidige tijd (in 2019). De Foo Fighters (gespeeld door de Foo Fighters) zitten in een kantoor en worden onder druk gezet door hun manager Shill (Garlin) om op de proppen te komen met materiaal voor hun 10e album. Dave Grohl (Grohl) zegt dat Shill zich geen zorgen hoeft te maken, hij loopt over van ideeën, een album is geen probleem. Shill gelooft er niets van, dwingt de Foo Fighters om aan de slag te gaan. Hij belt zijn assistente Barb Weems (Grossman), die weet de perfecte plek en installeert daar de Foo Fighters. Dit is het huis uit de openingsscene. 
Dave heeft meteen een affiniteit met het vreemde huis met de overwoekerde tuin. Hij hoort vreemde echo's bij de muziek, die hij maakt en hij hoort fluisterende stemmen.  

De volgende dag worden de instrumenten en andere spullen gebracht. Een van de assistenten, Krug (King), wordt geëlektrokuteerd door een van de vele machines en verbrandt gruwelijk voor de ogen van de Foo Fighters. De meeste bandleden willen het huis eigenlijk meteen weer verlaten, maar Dave haalt hen over om toch te blijven en hun nieuwe album op te dragen aan Krug. Met enige aarzelingen blijven ze. 
Dave heeft nog steeds last van writers block en er komt geen nieuwe noot uit zijn vingers (In een hilarische scene probeert hij oude Foo Fighters hits als nieuwe nummers te verkopen aan de bandleden). Dave is de enige die ook slaapt in het huis. Hij heeft vreemde dromen en blijft stemmen en vreemde geluiden horen. Hij gaat op onderzoek uit en vindt een kelder onder het huis. Daar treft hij de restanten van Satanische rituelen aan (met een geofferde wasbeer). Maar ook de originele tapes van een andere band, die eerder in het huis verbleef (De band Dream Widow uit de openingsscene). Dave speelt de tapes af en is onder de indruk van wat hij hoort. Maar hij raakt ook bezeten door de geest van de Lead - zanger. 

De volgende morgen lijkt Dave een nieuw man. Hij laat de bandleden nieuwe muziek horen, maar vertelt hen niet hoe hij eraan komt. Hij wordt steeds obsessiever met het perfectioneren van de nummers van het nieuwe album. Er moet steeds vaker en steeds langer geoefend worden. De andere bandleden hebben er steeds minder zin in en de sfeer verslechtert al snel. 

En dan vallen er (meer) doden. Terwijl de laatste overlevenden proberen te vluchten, blijkt dat Shill en Barb heel goed wisten waar ze de Foo Fighters aan blootstelden. Rock is dood en alleen met duivelse magie is er nog een redelijk winstgevend album te maken. 

Conclusie

Kijk deze film niet als je goed acteerwerk wil zien. Maar als een horror - comedy of Reality TV spoof werkt de film erg goed. 
Verder grijpt de film ook terug op oude ideeën van het verkopen van je (creatieve) ziel voor commercieel succes en de verleidingen van de roem.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten