Translate

zondag 26 februari 2023

Pendragon CXIII - De Begrafenis van Sir Arnold

De rot aan het hof van Hoge Koning Arthur Pendragon zet nu echt goed in. Zijn laatste zoon, Kroonprins Arnold is ook overleden. En hoewel Prinses Mildred geen verdachte meer is, is het wel duidelijk dat het kwade opzet was. 

Pendragon pagina
Geschiedenis van Logres
Benno van Steeple Langford
Eliot de Jongere van Burcombe
Romulus Livius van Broughton

Zomer 561, Camelot

Het Hof van Hoge Koning Arthur Pendragon verkeert in chaos. Zijn enige overlevende, legitieme zoon, Kroonprins Arnold van Logres, is vermoord! Terwijl hij aan de tafel van de Hoge Koning zat, met een, naar het zich laat aanzien, vergiftigde appel.

Bastaardpuppy

Sir Romulus wil weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. Hij neemt de schaal met fruit en de andere appels. Hij voert de resterende appels aan de bastaardpuppies in de kennel (dit vond ik persoonlijk wat ver gaan, puppymoord!). Hij wil weten of de hondjes ook zullen overlijden aan het gif. Aangezien de honden blijven leven, is er waarschijnlijk geen natuurlijk gif gebruikt. 
Sir Benno en Sir Eliot vermoeden nu magie. Sir Romulus benadert de hoofddruïde van Brittannië. Hij wil dat deze naar het lichaam van Sir Arnold kijkt en advies geeft over de doodsoorzaak. De hoofddruïde is niet de enige die het lichaam wil onderzoeken. Ook geneesheren, kruidenvrouwtjes, vroedvrouwen en wichelaars komen kijken naar het lichaam van de vermoorde Prins. Wie weet kunnen zij dit mysterie oplossen. 

Terwijl de magie-gebruikers bezig zijn met het lichaam van Sir Arnold, gaan Sir Romulus, Sir Benno en Sir Eliot verder op onderzoek uit. De glanzende rode appels komen niet uit de boomgaarden van Camelot, maar waren een gift uit Avalon! Wie heeft er verder nog van de appels gegeten? Zullen zij ook allemaal ziek worden en sterven?

Lucan de Butler

Het kasteel van Camelot is een stad op zich. Er is natuurlijk een butler, die verantwoordelijk is voor alle huishoudelijke organisatie van Camelot. Maar Lucan de Butler heeft geen zicht op alle details. Er is een man verantwoordelijk voor de inkoop, beheer, opslag en serveren van alle lokale fruit en gedroogd lokaal fruit. 
Wanneer de ridders met deze man spreken, legt hij uit dat enige tijd geleden een verkoopster van appels bij het Kasteel kwam, met een gift van Avalon, de bekende appels. De man dacht dat een gift nooit kwaad kon. Hij accepteerde de appels en heeft ze bewaard voor een speciale gelegenheid, zoals deze. 

Inmiddels hebben de magiegebruikers een paar conclusies getrokken. Sir Arnold heeft inderdaad een vergiftigde appel gegeten. Maar het gif was magisch van aard, speciaal gericht op Sir Arnold. De magiebruikers hebben nog meer onderzoek gedaan. Magie laat altijd een soort spoor achter. Deze magie was aan de ene kant Avalonisch en Druïdisch van aard. Maar er was ook een ander spoor te vinden. Magie van de Saksen. Zij kennen een gruwelijke vorm van Magie, waarbij de magische kracht komt van de offers, die de magiër brengt. Iemand heeft delen van zijn eigen lichaam geofferd om de magie mogelijk te maken. 
Het doel was waarschijnlijk om heel veel chaos creëren. Als Sir Benno gisteren niet had ingegrepen, waar Hoge Koning Arthur Pendragon in één klap zijn enige zoon en kroonprins kwijt geweest en was zijn oudste dochter op de brandstapel geëindigd, als een heks. En er was dan waarschijnlijk een burgeroorlog gestart onder zijn ridders om de hand van Prinses Hilda. 

Sir Benno denkt eens diep na. Wie zijn de mogelijke erfgenamen van Hoge Koning Arthur Pendragon? Er is natuurlijk zijn dochter, prinses Mildred. Haar man zou de beste claim op de troon hebben. Dat zij nog ongetrouwd is, is bijzonder dom van Hoge Koning Arthur geweest. Hij had haar en haar jongere zuster Hilda al jaren geleden moeten uithuwelijken. 
Als Mildred en Hilda niet huwen, heeft Hoge Koning Arthur Pendragon natuurlijk een halfzuster, Morgaine, dochter van zijn moeder en haar eerste echtgenoot, Hertog Gorlois van Cornwall. Zij heeft verschillende zonen. Prins Vol de Mort van Escavalon, zoon uit haar huwelijk met Koning Nantenleod (Zij huwde hem in 504, Val de Mort werd geboren in 509). En zij heeft nog Brynmor, een natuurlijke zoon van sir Brikus van Botley (uit 510). Haar derde zoon is Sir Mordred. Maar iedereen weet, sinds de onthullingen van 10 jaar geleden (551) dat hij een incestueuze bastaard is. Hoge Koning Arthur Pendragon verwekte een zoon bij zijn halfzuster Morgaine. Alleen als je van bijzonder laag allooi bent, zal je je lot verbinden met dat van Sir Mordred, om hem op de troon te krijgen. 
Dan zijn er in Lothian de zonen van Koning Lot en Koningin Morgawse, Gawain, Agravain, Geharis en Gareth. Morgawse was een tante van Hoge Koning Arthur, een zuster van zijn moeder. Gawain is een solide keuze, hij is een nobele ridder, getrouwd, heeft al één zoon en is alom geliefd door zijn ridders en de bevolking. 

Door het nieuws van de magische samenwerking tussen Avalon en Saksische magie, realiseert Sir Benno zich ook dat het rijk van Hoge Koning Arthur Pendragon wordt bedreigd door een alliantie van twee vrouwen. Vrouwe Morgaine heeft altijd een wat dubieuze rol gespeeld in het leven van Hoge Koning Arthur en zij was altijd dikke vriendinnen met Cwene Guinevere van Kent. Het lijkt erop dat Cwene Guinevere de militaire tak van de bedreiging voor haar rekening neemt en kan rekenen op magische steun van Morgaine, die leiding geeft aan Saksische heksen. 
Verder vraagt hij zich af, waarom hij geen leidinggevende positie aangeboden heeft gekregen in het rebellenleger dat ongetwijfeld binnenkort op zal trekken tegen de Hoge Koning. 
Dit is wat er gebeurd wanneer iedereen familie is van elkaar, iedereen net iets teveel politieke en militaire belangen heeft en voldoende geld om hun ambities waar te maken. Al deze spanningen zullen wel tot oorlog leiden. 

De makkelijkste en snelste manier om alle rampspoed af te wenden, is misschien om de dochters van Hoge Koning Arthur nu zo snel mogelijk uit te huwelijken. Het liefst aan een Saksische koning, zodat deze wordt weggeweekt bij de aantrekkelijke alliantie van Cwene Guinevere. 

Herfst 561, Salisbury Plain

Kroonprins Arnold wordt begraven op Salisbury Plain, waar eerder al Sir Herrindale (in 541), Sir Borre (in 542) en Sir Loholt (in 548) zijn begraven. Inmiddels zijn er zoveel zonen van Hoge Koning Arthur Pendragon hier begraven, dat een nieuwe begrafenis van een prins al een heus draaiboek kent. Iedereen komt naar deze begrafenis toe, Old Sarum is overspoeld met bezoekers. Zelfs Vrouwe Morgaine van Cornwall is gekomen, terwijl zij toch al enige jaren in onmin met haar broer en Koning leeft. 

Morgaine van Cornwall

Brynmor van Cornwall
Val de Mort
Prins van Escavalon





















Tijdens de begrafenis vliegen de geruchten heen en weer. Iedereen heeft zijn vermoedens over de dood van Prins Arnold van Logres. 
"Dit is een straf van God, de hoge heren zijn afgedwaald van de wetten van God en zo straft hij hen. Was Mordred niet geboren uit incest?" 
"Nee, het zijn de Saksen, zij willen niets liever dan een verzwakt Brittannië!"
"Nee, het was Koning Cador van Cornwall, na de strijd met die helse machine is dit zijn volgende plan!" 
"Ben je gek, het zijn die woeste Franken."

Na de begrafenis wil Sir Romulus het gesprek met Vrouwe Morgaine aangaan. Hij wil erachter komen waar zij mee bezig is. Sir Benno gaat mee en neemt zijn laatste, overlevende dochter, Lygia (nu 6) mee. Vrouwe Morgaine ontvangt hen graag, Sir Benno is tenslotte haar leenman en haar adoptie - achterneef. 
Sir Romulus draait er niet omheen. Hij wil weten waar de loyaliteit van Vrouwe Morgaine ligt, nu haar neef Sir Arnold dood is, door druïdische magie (Orate succes). Vrouwe Morgaine is enigszins van haar stuk door deze brute gespreksopening. Sir Romulus gaat verder: "We willen tenslote allemaal hetzelfde, nietwaar? Het was een van de Vrouwen van het Meer, die de betovering op de appels, die de dood van Sir Arnold tot gevolg hadden, heeft gemaakt. Was het Vrouwe Morgaine?" (Orate critical)
Vrouwe Morgaine wordt erg boos. Sir Romulus suggereert in haar eigen tent dat zij of één van haar collega - priesteressen betrokken was bij de dood van Sir Arnold, kroonprins en haar neef. 

Sir Benno: "We neigen momenteel naar de tweede optie!"

Sir Romulus wil dat Hoge Koning Arthur Pendragon, die de verschillende groepen in Brittannië heeft verenigd, die de Saksen heeft verslagen en die al tientallen jaren voor vrede heeft gezorgd, stevig op zijn troon blijft zitten. "Weet wel wat u kapot maakt met uw ondoordachte plannen!" 

Vrouwe Morgaine pakt een harp en begint een hypnotiserende melodie te spelen. De tent wordt warm. De rook van haar vuren lijkt ineens zeer geurig en bedwelmend (Ik dacht aan the Lady of the Green Kirtle uit The Chronicles of Narnia: The Silver Chair). De ridders raken in de war en raken de draad van het gesprek kwijt. Aan de andere kant, Vrouwe Morgaine kan natuurlijk nooit zulk diep verraad tegen haar eigen broer plegen. Alles zal vast helemaal in orde zijn. Enigszins verdwaasd verlaten de ridders de tent van Vrouwe Morgaine.    

Sir Romulus is echter niet van gisteren. Hij realiseer zich al vrij snel dat hij geen echt antwoord op zijn vragen heeft gekregen. En Vrouwe Morgaine greep meteen naar magie om de indringende vragen te stoppen. Wat er ook gaande is, Vrouwe Morgaine zit er tot aan haar nek in!

Winterphase 561/ 562

Sir Eliot krijgt een tweeling met zijn Vrouwe Clarissa, het zijn twee zoontjes. Ze noemen ze Everhard en Edelhart. 

Sir Romulus krijgt een dochter met zijn Vrouwe Rowena, een meisje en ze noemen haar Flavia Lucretia. 

Verder blijft het rustig in de families. 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten