Translate

vrijdag 17 februari 2023

Kheer met gierst

Vorige week heb ik rijst vervangen door gierst in traditionele paddenstoelenrisotto, wat erg goed werkte. Dit keer heb ik weer rijst vervangen door gierst. In het traditioneel indiase toetje Kheer ging dat ook prima. 
Kardemom

Kheer is een soort zoete rijstepap. In zijn meest eenvoudige vorm is het rijst gekookt in melk, met suiker. Als je duur wil doen, kan je er steeds meer aan toevoegen, zoals geraspte kokos, gedroogd fruit als rozijnen en lekkere kruiden als cardemom of kaneel. Je kan ook allerlei gehakte nootjes en gedroogd fruit toevoegen. 
Ik maakte het volgende, gebaseerd op een recept van Julia Sahni uit haar "Aan Tafel in India", waar ik wel vaker wat uit maak.  

Benodigdheden

  • Gierst, 100 gram
  • melk, 350 ml
  • gemalen inhoud van 4 cardemompeulen (peul openmaken, de bruinzwarte zaadjes eruit halen, peul zelf weggooien en de zaadjes stampen in een vijzel)
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel 
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • amandelen, gehakt
  • Pistachenootjes, gehakt

Bereiding

  • Kook de gierst in de melk, dit kan even duren, makkelijk meer dan 20 minuten. Maar heb geduld. Voeg eventueel extra melk toe, de gierst neemt echt heel veel op. 
  • Roer de kruiden en de suiker door de hete gierstpap. 
  • Roer de gehakte nootjes door de hete gierstpap. 
  • Laat afkoelen en serveer. 
Het was erg lekker, maar vult als een dolle. Je hebt maar een klein beetje nodig per persoon. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten