Translate

zondag 20 augustus 2023

En vacances en Normandie - Étretat

Naast Fécamp ligt het plaatsje Étretat, waar ook mooie kliffen zijn, dus op een mooie dag zijn we daar ook heen gegaan, om te wandelen. Étretat is iets toeristischer en commerciëler dan Fécamp en het was er dan ook erg druk, ondanks dat het zeker in het begin niet zo een heel mooie dag was. Maar gelukkig konden we een plekje vinden voor de auto en kon onze wandeling beginnen. 

De klif met de boog

We zijn tegen de klif noordelijk van Étretat opgelopen, die heeft niet de beroemde boog, maar was daarmee ook iets rustiger. Bovendien wilden we ook een bezoek brengen aan de Jardins d'Étretat, die op die klif liggen. 

Aan het begin van de wandeling. 

Er was een mooi (maar druk) wandelpad de klif op. En die hebben genomen. Onderweg werden wij ook steeds gewaarschuwd voor instortingsgevaar. Het vermoeden is dat de problemen in Fécamp zich ook tot Étretat kunnen uitstrekken. 

Uitzicht op de top. 

Eenmaal boven was het uitzicht en de omgeving werkelijk fantastisch. De zon brak een beetje door, wat meteen wat glans geeft aan de dag. En we konden ver kijken over een prachtige blauwe zee, met de mooie witte kliffen die in de zee steken. 

Op de rand van de klif. 

En eenmaal boven, moesten we natuurlijk ook naar beneden kijken. En dan is het water toch wel erg ver weg en zijn de golven toch wel erg woest. We waren gepast onder de indruk van de kracht van de natuur. 

Jardins d'Étretat

Op weg naar beneden zijn we langs de Jardins d'Étretat gegaan. Dit is een experimentele Tuin. Ooit werd hij aangelegd door een actrice uit Parijs, maar daarna was de tuin in verval geraakt. In het begin van de 21e eeuw zijn de Tuinen hersteld en sinds 2017 zijn zij open voor publiek. In de Tuin worden veel lokale planten (en sommige zijn nog van de eerste iteratie van de Tuin) gecombineerd met kunstwerken van verschillende kunstenaars. 

The Space Between - Gianna diSpenza

De Tuin bestaat uit verschillende onderdelen en in ieder deel van de Tuin komt een ander thema aan bod. En daar worden weer andere planten bij gebruikt en komen weer andere kunstwerken. En je kan daar vrij doorheen dwalen, af en toe hoor je nog wat zachte muziek. En de Tuin is tegen de klif aangelegd, dus je klimt en daalt ook nog flink, terwijl je door de Tuin loopt. 
Ergens deed het mij heel sterk denken aan het Sprookjesbos van de Efteling, ook een met zorg aangelegd stukje natuur dat verschillende kunstwerken ten toon stelt. En het was ook erg rustgevend om er rond te wandelen. Als je nog eens in de buurt van Étretat bent, zijn de Tuinen echt een aanrader. 

Overdekte markt

Toen we eenmaal weer beneden in Étretat waren, hebben we nog even rondgehangen op het kiezelstrand en daarna zijn we nog even naar de overdekte markt gegaan. Al met al een erg leuk dagtripje voor ons allemaal. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten