Translate

dinsdag 29 augustus 2023

En vacances en Normandie - De Cathedraal

Fécamp heeft niet alleen een interessant kiezelstrand en hoge kliffen. Fécamp heeft ook een interessante religieuze geschiedenis. Op Cap Fagnet staat natuurlijk de Kerk van Onze Vrouwe van Verlossing, die daar lange tijd is blijven staan als herkenningspunt voor vissers op zee. 

Maar er is ook nog de imposante Kerk van St. Etienne. En daar zijn we ook heen gegaan. De Kerk van St. Etienne lag midden in het centrum en werd verbouwd. Het is geen hele grote kerk, maar heeft wel een zeer imposante toren, die uitkijkt over de haven van Fécamp. 


Abdij van de Heilige Drie-Eenheid.

Verder is er nog een Abdij van de Heilige Drie - Eenheid, deze ligt tegenover de ruïnes van het Hertogelijk Paleis van de Hertogen van Normandië en heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Fécamp en Normandië. 

Snijwerk in de kerk

In de 7e eeuw werd al een eerste gemeenschap voor gelovigen gesticht, met verschillende gebouwen. Maar die werd al snel weer vernietigd door de plunderende Vikingen. Daarna werd de kerk weer herbouwd (in de 10e en 11e eeuw), maar gooide brand roet in het eten (in de 12e eeuw). Het huidige gebouw is uit de 13e eeuw. Vanwege de aanwezigheid van de relikwieën van het Heilige Bloed is de Kerk en Abdij lange tijd een belangrijk bedevaartsoord geweest in Normandië. 

Ten tijde van de revolutie werden alle kerkelijke gemeenschappen ontbonden, als ondemocratische uitwassen van de onderdrukking van het volk. De Abdij werd in gebruik genomen als stadhuis van Fécamp en functioneert vandaag de dag nog steeds als stadhuis. De Kerk is nog wel steeds te bezoeken en is opgetrokken in vrij bleke steen, wat de hele kerk een bijzonder lichte en luchtige aanblik geeft. 

Zeker een bezoekje waard op een regenachtige middag in de vakantie.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten