Translate

zaterdag 19 augustus 2023

The Lion in Winter

Vakantietijd is natuurlijk niet alleen om naar kliffen te kijken, maar ook om goede films te zien. Ik keek via netflix de klassieker The Lion in Winter (1968) van Anthony Harvey. Peter O'Toole (Stardust, Lawrence of Arabia) en Katharine Hepburn (Bringing up Baby) zijn de acteerkanonnen in de hoofdrollen, met bijrollen voor een piepjonge Anthony Hopkins (A Doll's House, A Bridge too Far) en Timothy Dalton (Flash!, Hot Fuzz). Verder zien we ook nog John Castle, Nigel Terry (Excalibur), Jane Merrow en Nigel Stock (Tinker Tailor Soldier Spy (1979)). 

The Lion in Winter

Het verhaal gaat over de nadagen van het leven van Koning Henry II van Engeland (en Normandië, Anjou, Maine, Touraine en Nantes) en zijn vrouw Eleanor van Aquitanië (en Gascogne, Poitou en Avergne) en hun zoons Richard (Leeuwenhart, die we ook al zagen in Saladin, Ivanhoe, Ivanhoe en Robin Hood), Geoff en John. Verder spelen Aloise van Vexin en haar (half)broer Koning Filips II van Frankrijk ook nog een rol. En deze mensen hebben allemaal echt bestaan. 
En de film heeft nog een verband met mijn meest recente vakantie. In Fécamp staat het Paleis van de Hertogen van Normandië en Henry II was ook hertog van Normandië en heeft daar dus tijd doorgebracht. 

Spoilers

De film speelt zich af tijdens de kerstdagen van 1183, en zoals in zoveel families, komen alle spanningen tot uitbarsting tijdens het kerstdiner.

In het Kasteel van Chinon organiseert Koning Henry II (O'Toole) de kerstdagen voor zijn familie. Hij heeft eerder dat jaar zijn zoon en erfgenaam Henry de Jonge Koning verloren. Gelukkig heeft hij bij zijn vrouw Eleanor van Aquitane (Hepburn) nog drie zonen, Richard (Hopkins), Geoff (Castle) en John (Terry). Het is niet vanzelfsprekend dat de oudste zoon zal erven, dus een erfgenaam moet echt aangewezen worden. Koning Henry wil zijn jongste zoon koning maken, maar iedereen met ogen in zijn hoofd kan zien dat de knul volstrekt ongeschikt is. Zijn vrouw, Koningin Eleanor wil hun zoon Richard op de troon. Zij heeft eerder samengespannen met Henry de Jongere om hem voortijdig op de troon te krijgen, maar dat is niet gelukt. Vandaar dat Eleanor haar dagen slijt in een kasteel/ gevangenis in Salisbury
Om de familieverhoudingen nog verder op scherp te stellen komt Koning Filips II (Dalton) van Frankrijk ook langs voor het kerstdiner. Eleanor van Aquitanië was tenslotte eerder getrouwd met zijn vader en is daarmee zijn stiefmoeder. Verder woon zijn zuster Alois van Vexin (Merrow) aan het hof van Koning Henry II, omdat zij later zal trouwen met Richard. Dat huwelijk laat nu al een tijd op zich wachten en Koning Filips II wil dat het huwelijk plaatsvindt, anders moet zijn zuster, en het gebied van Vexin terug naar de Koning van Frankrijk. Bijkomend probleem is dat Alois inmiddels de minnares van Henry II is geworden. 

Koning Henry II wil aan Koning Filips II en zijn onderdanen laten zien dat hij nog steeds een machtig koning is en alles in de hand heeft en dat zijn familie een normale, gelukkige familie is, zeker met kerst. 

Koning Henry II wil dat Koning Filips II weer tevreden naar huis gaat en doet alsof hij Alois van Vexin zal uithuwelijken aan zijn oudste zoon Richard. Maar hij wil zijn zoon John ook niet zonder land achterlaten en vraagt dan van zijn Vrouw Eleanor dat zij Aquitanië aan hun zoon John nalaat. Zoon Geoff is gepikeerd dat hij als middelste kind vergeten wordt door zijn beide ouders en probeert zijn broertje John op te stoken, met wat hulp van Filips II. 

Wanneer Henry II zich realiseert dat geen van zijn zoons te vertrouwen zijn, sluit hij hen ook op. Hij wil Alois zelf huwen en dan bij haar nieuwe zonen verwekken. Alois ziet meteen in dat Henry II al een dagje ouder wordt, waarschijnlijk zal overlijden voor haar kinderen bij hem volwassen zijn. En vooral zijn zoon Richard is een moordmachine en zal haar kinderen dan over de kling jagen. Daar zal zij niet aan meewerken. Dan besluit Henry II dat zijn zoons dan maar dood moeten. Maar hij is uiteindelijk niet in staat om zijn eigen kinderen te vermoorden.

Uiteindelijk komt de zon weer op. De zoons van Koning Henry II zijn gevlucht en Eleanor van Aquitanië gaat weer naar haar gevangenis in Salisbury. Zij vraagt nog of ze dit met Pasen weer zullen doen. 

Hertogelijk paleis in Fécamp

Conclusie

Whew, wat een film. Hij zit bomvol acteerkanonnen. Peter O'Toole en Katharine Hepburn zijn beiden fantastisch. Maar ook Anthony Hopkins en Timothy Dalton en laten al op jonge leeftijd zien wat zij in huis hebben. En niet alleen is het acteerwerk fantastisch, de dialogen zijn dat ook. Eleanor en Richard zijn behoorlijk intelligent en de steken onder water vliegen over en weer. John kan dat nauwelijk bijbenen en Henry II eigenlijk ook niet, maar die kan gelukkig gewoon bruut geweld gebruiken. 

En de familieverhoudingen zijn ook extreem gespannen en verziekt, maar voor de buitenwacht willen ze de schone schijn ophouden. En dat maakt de gespannen relaties alleen maar erger. 

De film is te zien op Netflix, kijk hem vooral.   

      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten