Translate

woensdag 12 mei 2021

Ivanhoe - de film

Een tijdje geleden las ik Ivanhoe van Sir Walter Scott. En dat was fantastisch. Maar nu heb ik dan ook de film gezien, Ivanhoe (1952) van Richard Thorpe (Knights of the Round Table) en met Richard Taylor (Knights of the Round Table), Elizabeth Taylor en Joan Fontaine (Rebecca) in de belangrijkste rollen. Maar het was een film vol bekende koppen, dus ik zag ook nog George Sanders (Rebecca), Finlay Currie (Around the World in 80 Days), Felix Aylmer (Knights of the Round Table) en Francis de Wolff (The Hound of the Baskervilles).


Deze film is er een in een serie. De andere waren Knights of the Round Table en Quentin Durward. Alledrie waren van de hand van Richard Thorpe en met Richard Taylor en veel van de bij-acteurs waren ook dezelfde. 

Verder leunt deze film natuurlijk zwaar op het boek, maar om de vaart erin te houden zijn er veel bij-karakters verdwenen. Zo komt Aethelstane, de laatste Saksische prins en een romantische rivaal van Ivanhoe niet meer terug in de film. Verder is de rol van Ivanhoe ook iets actiever geworden. Hij wacht niet meer op de terugkeer van Richard Leeuwenhart, maar werkt hard aan zijn terugkeer naar Engeland. 

Spoilers

Alle hoogtepunten van het boek zitten ook in de film, maar soms zijn de scenes een beetje getweaked om er leuker uit te kunnen zien op de film. Het begint al met de openingsscene. Ivanhoe (Taylor) trekt na afloop van de derde Kruistocht verkleed als minstreel door Europa, op zoek naar de verdwenen Koning Richard Leeuwenhart (Wooland). Hij vindt zijn koning in een Kasteel in Oostenrijk en weet contact te leggen. Koning Richard moet een enorm losgeld betalen en Ivanhoe vertrekt naar Engeland om daar het losgeld bij elkaar te krijgen. Prins John (Rolfe) weet ook van de problemen van zijn oudere broer, maar doet er niets aan. 

Eenmaal in Engeland gaat Ivanhoe langs bij zijn vader en introduceert daar twee Normandische ridders, Hugh de Bracy (Douglas) en Brian de Bois - Guilbert (Sanders). Ook bezoekt hij Rowena (Fontaine), zijn vriendinnetje en een Saksische prinses. Isaac van York wordt hier ook geïntroduceerd. 

Het is uiteindelijk Isaacs mooie dochter Rebecca (Taylor) die Ivanhoe de middelen geeft om deel te nemen aan het toernooi van Ashby. Het toernooi verloopt bijna net zo als in het boek, alleen is Ivanhoe de enige onbekende ridder. Richard Leeuwenhart is nog steeds gevangen in Oostenrijk. Ivanhoe  raakt gewond en hij wordt meegenomen door de mannen van Robin Hood. 
Ondertussen ontvoert ridder Front de Boeuf (de Wolff) Cedric, Rowena, Isaac, Rebecca en andere belangrijke Saksen en houdt hen gevangen in zijn kasteel. Het zijn Ivanhoe en Robin Hood en zijn mannen die het kasteel van Front de Boeuf aanvallen. De Bois - Guilbert weet te ontsnappen met Rebecca als schild! 

De Joden van Engeland hebben de enorme losprijs voor Richard Leeuwenhart bij elkaar gekregen, maar Prins John is nog wreder dan zij dachten, om Rebecca terug te krijgen moeten zij hem het exacte bedrag van de losprijs betalen. Maar Isaac kiest ervoor om het geld in te zetten voor een groter belang dan zijn persoonlijke liefde voor zijn dochter. Cedric neemt het geld mee naar Oostenrijk en Ivanhoe zal Rebecca bijstaan in haar rechtzaak, zij wordt beschuldigt van hekserij. 

het komt tot een duel tussen Ivanhoe en de Bois - Guilbert. En net wanneer de Bois - Guilbert zijn laatste adem uitblaast, verschijnt Richard Leeuwenhart op het toneel. Prins John kiest eieren voor zijn geld en Richard belooft dat er voortaan geen verschil meer zal zijn tussen Saksen en Normandiërs. En zo kan iedereen in vrede verder leven. 

Conclusie

Wat een film! Zoals wel meer films in deze tijd, gingen ze echt voor een spannende avonturenfilm, met voor het hele gezin wat wils (The Court Jester, Prince Valiant, 20.000 Leagues under the Sea). Er zijn knappe mannen, stoere gevechten, mooie vrouwen en een spannend verhaarl. Verder is alles mooi aangekleed. Voor de scenes in kastelen en bij het toernooi zijn er kosten noch moeite gespaard om alles mooi na te maken.
Verder is iedereen ook wat ouder en actiever dan in het boek. Ivanhoe is een ruim volwassen man, die als een soort Spion probeert zijn baas vrij te krijgen. Daarmee is zijn vader ook een echt oude man geworden en zijn Rowene en Rebecca ook een stuk ouder geworden. 
Verder hebben de Joden ook een actievere rol gekregen in het verhaal. Ze zijn niet alleen instrumenteel in het ondersteunen van Ivanhoe (met geld en medicatie), maar in het hele Engelse Koninkrijk, door Richard Leeuwenhart vrij te kopen (ten koste van Rebecca). 

Misschien zelfs sterker dan het boek, zeker eens kijken. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten