Translate

woensdag 19 mei 2021

De verovering van de Pool

Een film uit de hele oude doos, À la conquête du pôle (1912) van de Fransman Georges Méliès. Ik heb maar een keer eerder een film gezien, die zo oud was, Parsifal


George Méliès was een van de eerste die de mogelijkheden van film inzag en hij was vooral bekend om zijn avontuurlijke films, waarin hij pioneerde met allerlei Special Effects, om de mogelijkheden van de film als medium te verkennen. Veel van zijn vroege films hadden dan ook geen of weinig plot en waren alleen een verkenning van de mogelijkheden van het nieuwe medium. Maar A la conquête du pôle was één van zijn latere films, met een plot. 

Spoilers

Tijdens een internationaal congres discussiëren mannen van over de hele wereld (in stereotiepe klederdracht) over de beste manier om naar de Noordpool te reizen. Er worden voorstellen gedaan voor autos, ballonnen een een vliegtuig. De Franse ingenieur Maboul (Méliès) wint het debat met een voorstel voor een Aero-bus, waarbij de passagiers in een aparte ruimte zitten van vliegmachine, met een enorme vogelkop. De bijeenkomst wordt verstoord door een stel suffragettes, die ook naar de pool willen. Uiteindelijk wordt er een internationaal team samengesteld, dat met de machine van Maboul naar de Noordpool zal gaan. 

Onder leiding van Maboul worden eerst de plannen voor de Aero-bus besproken en daarna gaat men naar de fabriek waar de Aero-bus daadwerkelijk gebouwd wordt. Als Maboul en zijn vrienden eindelijk willen vertrekken met de Aero-bus, gaat er nog van alles mis. Een Suffragette wil aan boord komen, maar wordt weer weggejaagd en de Chinese wetenschapper komt te laat en wordt achtergelaten. Allerlei andere mensen willen met hun eigen vervoermiddel ook naar de Noordpool, maar zijn niet zo goed voorbereid als Maboul en de zijnen, dus zij treffen onderweg verschillende ongelukken. 

Uiteindelijk maakt de Aero-bus een lange reist langs de verschillende sterrenbeelden en landt dan op de Noordpool. Daar beleven de wetenschappers ook weer verschillende avonturen, met de daadwerkelijke magnetische pool en een ijsreus, die een deel van het team opeet. 

Uiteindelijk worden de overlevenden gered door een passerend schip en zijn ze in staat te vertellen over hun avonturen. 

Conclusie

Aangezien deze film gewoon op youtube te vinden is en niet te lang duurt, is er geen excuus om hem niet eens te kijken. Voor het acteerwerk hoef je het niet te doen. Maar het is leuk om eens een film uit de begindagen van de filmgeschiedenis te bekijken. 



Verder wordt er in de film heel ingenieus gebruik gemaakt van kartonnen decors, echte decors en geschilderder achtergronden om meer diepte te suggereren in de film. 

Verder snijdt de films ook wat actuele thema's aan. Er waren in de periode kort voor Georges Méliès deze film maakte verschillende expedities naar zowel de Noord- als de Zuidpool. Ze waren niet allemaal even succesvol. Verder was in Frankrijk en Europa de strijd voor vrouwenrechten ook echt goed losgebarsten. En niet alleen eisten groepen vrouwen hun plek op in verschillende mannenbolwerken, er waren ook vrouwen die pionierswerk verrichten door zelf op ontdekking uit te gaan en de laatste onontdekte stukken van de aarde in kaart te brengen. Ook de luchtvaart krijgt een belangrijke rol in deze film, wat niet gek is, want het was in 1903 dat de Wright broers hun eerste vlucht maakten. 

Kijk vooral eens als je de kans hebt. Een korte film uit de begindagen van het medium. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten