Translate

maandag 22 februari 2016

Amoras VI - Barabas

Lang verwacht, toch gekomen, de pagina voor pagina bespreking van het zesde en laatste deel van de reboot van Suske en Wiske, Barabas genaamd. Het album kwam al uit in november 2015. En met Sinterklaas 2015 kreeg ik het van de Goedheiligman, maar ik ben er door allerlei drukte nog niet eerder aan toegekomen om hem te bespreken. Terwijl deze ontknoping natuurlijk wel razend interessant is.
Krijgen we nu dan eindelijk antwoord op alle vragen die we nog hebben? Zal alles goed aflopen met onze helden en heldinnen?

Amoras VI - Barabas


Ik wil toch wel even de tijd nemen om stil te staan bij de kaften van deze serie. Dit is toch ook weer een hele mooie. Een eenzame Barabas zit stil bij zijn teletijdmachine. Is hij verslagen? Is alle hoop verloren? Of wacht hij vermoeid om een goed bericht uit de toekomst?

P6.1 2013 Dag 11 - Professor Barabas rijdt vanuit Antwerpen door de regenachtige nacht terug naar het sanatorium waar Tante Sidonia en Suske verblijven. Op de radio is een nieuwsbericht over het overleg van de wetenschappers in Fort Lauderdale (waar Barabas ook deel van uit zou maken, tot hij ontvoerd werd door Slugger op P1.18.) De wetenschappers hebben geconcludeerd dat de mensheid niet gered wil worden van hun eigen veroorzaakte crisis. De nieuwslezer gaat verder dat Barabas onbereikbaar was voor commentaar. Dan staat Marie, de huishoudster van Saunière plotseling op de weg. Wanneer Barabas haar probeert te ontwijken rijdt hij regen een kapelletje langs de kant van de weg, die ontploft daarna. De terugflitstelefoon valt bij deze botsing uit de auto.
P6.2 2013 Dag 11 - Al snel komt er een auto met politie in burger aangereden. Zij vertellen dat zij op zoek zijn naar een ontsnapte patiënte van een nabijgelegen sanatorium (Marie, die zij verdenken van de moord op Saunière). Er komt nog een politiewagen aangereden, en die rijdt prompt over de spullen van Barabas heen en vernietigd daarmee de terugflitstelefoon.
Ai! De enige teletijdmachine in 2013 is nu de oude teletijdmachine, die in de kapel van het sanatorium staat. De rest is allemaal vernietigd. En deze oude had Barabas nog niet op een betrouwbare manier aan de praat gekregen.

P6.3 2047 Dag 11 - Lambik crasht zijn vliegtuig, waarmee hij Amoras achter zich heeft gelaten aan een strand. Het lijkt bij een soort luxe badplaats te zijn en er wordt nog gebouwd.
P6.4 2047 Dag 11 - Dr. Krimson wordt langzaam wakker van alle medicijnen die hij van Achiel heeft gekregen (op P5.32). Hij is nog erg van de wereld en realiseert zich niet dat zijn gehele basis aan gort geschoten is. Achiel geeft Dr. Krimson onmiddellijk weer medicijnen, zodat hij weer in slaap valt. Achiel wil nog nadenken over de woorden van Jérusalem, om de plaats van Dr. Krimson in te nemen. Maar Achiel realiseert zich ook dat de wereld gedoemd is, en waarom zou hij daar de leiding willen nemen?
Het ziet er inderdaad slecht uit voor de wereld in 2047. Zowel in Amoras als Yellowstone komen enorme vulkanen tot uitbarsting. Op Amoras staat iedereen elkaar naar het leven. Maar hoe zit dat in de rest van de wereld?

P6.4 2013 Dag 11 - De politiemannen hebben Barabas naar het Sanatorium gebracht. Onderweg heeft hij te horen gekregen dat Marie waanzinnig is geworden omdat zij jarenlang seksueel misbruikt werd door Saunière, de priester. Barabas is geschokt, Saunière was een vriend van hem, die hij al kende sinds zijn jeugd. Barabas gaat naar de kapel, waar hij alles wil doen om de problemen op te lossen.Zij zijn tenslotte veroorzaakt door iemand die hij persoonlijk kent, en daarmee is het een erezaak geworden. In de kapel treft Barabas Suske, die daar met de foto van hemzelf en Jéruzalem zit (deze foto was gemaakt in 2047 aan boord van de verlaten waslvisvaarder, door Dr. Krimson meegenomen naar Saunière en toen door Marie opgepikt en veroorzaakte daar ook een toeval bij Sidonia en werd nog later weer gevonden door Suske).
Dit is eigenlijk wel een onthullende pagina over Barabas. Hij is kennelijk niet zo scherpzinnig als hij dacht. Hij is jarenlang bevriend met een man en heeft niet door dat deze ook jarenlang zijn huishoudster/ slavin seksueel misbruikt. Nou zal Saunière dat natuurlijk niet gedaan hebben waar Barabas bij was, maar heeft Barabas nooit door gehad dat Saunière misschien niet zo aardig was en geen prettig beeld had van vrouwen en relaties?
Verder heeft Barabas nu van het stoppen van Dr. Krimson, die verantwoordelijk is voor alle ellende een erezaak gemaakt. Ook geen goed idee. Nu laat Barabas zijn rationaliteit varen in ruil voor het stoppen van Dr. Krimson. Zal het doel alle middelen heiligen?


P6.5 2047 Dag 11 - Lambik laat de geredde mensen van Amoras achter bij het vliegtuig en gaat op onderzoek uit. Hij realiseert zich nu pas dat hij nog steeds in 2047 is en dat de wereld er wel eens heel anders uit kan zien dan in het 2013 dat hij achterliet. Hij lijkt in een Russisch vakantieoord aan de Zwarte Zee te zijn. Het is er vredig en erg commercieel. Dan treft hij ook een verouderde Theofiel Boemerang, die nog steeds stofzuigers verkoopt. Theofiel vraagt naar Jerom (die hij gered heeft, toen Jerom werd neegeschoten), maar Lambik zegt dat hij hem al in 20 jaar niet gezien heeft (dat moet 34 jaar zijn, maar Lambik is niet de slimste).
Lambik passeert een bord waarbij mensen verwelkomt worden in de Parel van de Zwarte Zee, met dan een plaatsnaam in Cyrillische letters eronder. Ik kon niet wijs worden uit de Cyrillische letters, maar de Parel van de Zwarte Zee is Odessa, in Oekraïne. Waarna ik mij meteen afvraag hoe Lambik in hemelsnaam gevlogen heeft.Lambik is van Amoras, in de Stille Zuidzee, door de aswolk van Yellowstone (Noord-westelijke VS) gevlogen, toen Antwerpen gepasseerd (waar hij wezen wilde) om te landen aan de Zwarte Zee (uiterste oosten van Europa) en heeft daarbij meer dan 18.000 km afgelegd. Naar Australië of Nieuw Zeeland vliegen was beter geweest. 

P6.7 2013 Dag 11 - Suske laat de foto van hem en Jérusalem zien aan Barabas. Dan worden zij gestoord door een ijselijke kreet van Sidonia. Op haar kamer blijkt zij enorm van streek, Marie was teruggekeerd en zit nu op het dag van het Sanatorium, midden in een steeds ernstiger wordende onweerstorm. 
P6.8 2013 Dag 12 - Suske  klimt dapper het dak op om de raaskallende Marie naar binnen te halen. Marie herkent Suske van de foto en vraagt hem waar haar dochter is. 
Marie heeft al net zo een tatoeage als Jérusalem in haar nek. 
Wie is de dochter van Marie? Kan dat Jérusalem zijn, hield zij daarom de foto van Suske en Jérusalem bij zich? Het kan niet zijn omdat zij Suske kende. 
P6.9 2013 Dag 11 - Suske valt bijna van het dak, maar weet zich te redden met de dakgoot. Ondertussen wordt Marie geraakt door de bliksem en sterft. 

P6.10 2047 Dag 11 - Lambik en Theofiel praten bij. Theofiel profiteert van de aswolk door overal stofzuigers te verkopen. Theofiel kan Lambik in contact brengen met Barabas, maar Barabas is niet erg populair meer sinds hij ervoor koos om met Dr. Krimson te feesten op een luxe-Jacht in plaats van aan de crisis te werken.
P6.11 2047 Dag 11 - In de geheime ruimten van Achiel onder de basis van Dr. Krimson realiseert Achiel zich dat hij klem zit. Wanneer Barabas weet in te grijpen in de tijd, vergeet hij wat hij heeft meegemaakt (want het zal nooit gebeurd zijn) en als hij in Amoras blijft, zal hij met de rest van de wereld ten onder gaan. Dan gaat hij nog verder onder de grond en daar zien we dan eindelijk wat de Academie doet. Onder Amoras is een paradijselijk domein, waar kinderen opgroeien. Volgens Achiel zijn zij de klonen van de huidige machthebbers, die zo kennelijk de eeuwige jeugd willen hebben.
P6.12 2047 Dag 12 - Het Sanatorium en de kapel zijn ruïnes die er net zo erg aan toe zijn als Amoras. Er zijn legerwagens met een gestileerd logo van Dr. Krimson (de omgekeerde A). Iedereen is gereduceerd tot armoede en een semi-zwervend bestaan. In de kapel wonen een bejaarde Barabas, Sidonia en Jerom. De oude teletijdmachine staat er ook onder een doek.
P6.13 2047 Dag 12 - Jerom blijkt enigszins hersteld te zijn nadat hij een ernstige hersenbeschadiging had opgelopen nadat hij neergeschoten (P5.18) was. Maar hij heeft nog steeds enorme littekens bij zijn hoofd en waarschijnlijk een kunstmatig oog. Barabas vertelt Sidonia dat Lambik deze avond zal arriveren. Sidonia blijkt nog steeds kalmeringspillen te gebruiken en veel alcohol te drinken. Barabas bladert rond in zijn paperassen en daarbij dwarrelt ook een foto van Jérusalem door de lucht.
P6.14 2047 Dag 12 - Achiel spreekt met een van de medewerkers die let op de spelende kinderen. De medewerker maakt zich zorgen om de veiligheid van de kinderen, nu het eiland Amoras steeds meer aardschokken te verwerken krijgt. Ook zullen de leden van de Academie boos zijn, wanneer hun klonen iets overkomt. De medewerker heeft er geen vertrouwen in dat een brief van Achiel uit 2047, gericht aan Achiel in 2013 veel kan doen om deze ramp af te wenden. Zij denkt dat de mensheid niet kan veranderen en de fouten zal blijven herhalen.

P6.15 2013 dag 12 - De politie en een ambulance halen het lichaam van Marie weg. De politieman zegt dat zij ook verantwoordelijk was voor het opblazen van kruizen en grafstenen en dergelijke. Ook het nabootsen van het bloeden van heiligenbeelden deed zij. Dit leerde zij van Saunière, die een oplichter was. Een arts vertelt dat Saunière een dochter had verwekt bij Marie, maar dat niemand weet wat daarvan geworden is. Barabas is geschokt, hij was altijd zo druk met zijn werk dat hij nooit oog had voor de ware aard van de man die hij vriend noemde. De politieman zegt dat er altijd een reden is om blind te zijn voor wat er om ons heen gebeurd.
Barabas en Suske discussiëren nog over hoe de foto uit 2047 in 2013 terecht is gekomen. En zij vragen zich af of Jérusalem misschien de dochter van Saunière en Marie kan zijn.
Ok, Saunière was een grote oplichter en seksuele mishandelaar. Daarmee moeten we alles wat hij zei tegen Dr. Krimson in twijfel trekken. Op P3.20 vertelt Saunière aan Dr. Krimson dat Jérusalem een monster is, dat zich tegoed moet doen aan woede, pijn en verdriet en die daarom ook veroorzaakt. Een leugen waarschijnlijk. En waarschijnlijk zijn standaard verhaaltje om eenvoudig te manipleren mensen bang te maken. Wanneer hij op P3.21 van streek raakt vanwege de tatoeage in de nek van Jérusalem, is dat ook waarschijnlijk geacteerd. Saunière sterft even later, wanneer het kruisbeeld van de kapel ontploft. Maar dat heeft dus waarschijnlijk ook geen hogere religieuze/ spirituele betekenis, maar is een normale bom, daar geplaatst door Marie, misschien als een laatste poging om los te komen van Sainière.
En Barabas heeft echt geen enkele kijk op de karakters van andere mensen. 

P6.16 2047 Dag 12 - Wiske en Jérusalem proberen zich te verschuilen in de ruïnes van de basis van Dr. Krimson. Wiske is op zoek naar Dr. Krimson en denkt nog steeds dat hij het meesterbrein is en niet Achiel, in tegenstelling tot wat Jérusalem denkt.

2013 Dag 12 - Barabas en Suske proberen de teletijdmachine te repareren, maar dat gaat maar langzaam. 
P6.17 2013 Dag 12 - Barabas en Suske zijn nog steeds bezig met steeds woestere reparaties. 

2047 Dag ? - De acties van de teletijdmachine beïnvloeden Wiske, maar zij weet niet hoe of wat. 

2013 Dag 12 - Barabas en Suske realiseren zich dat zij de teletijdmachine hebben vernield. Het is onduidelijk wat er zojuist gebeurd is. 

2047 Dag ? - Wiske hoort stemmen in de grote controlekamer van de basis van Dr. Krimson.  
P 6.18 2047 Dag ? - Jérusalem zit gevangen in een soort bevallingsstoel en spreekt met Dr. Krimson. Ze spreken over het moment dat Jérusalem Dr. Krimson beschoot. Jérusalem suggereert dat zij Dr. Krimson opzettelijk liet leven, als zij Dr. Krimson zou doden, zou dat zelfmoord betekenen voor haar. Dr. Krimson geeft haar daar gelijk in en stapt meteen over op zijn plan om samen met haar de Apocalyps te overleven en daarna naar zijn basis op de maan te gaan. Jérusalem haalt hem uit de droom en zegt dat de tatoeage waaraan hij haar denkt te herkennen niet meer is dan een grap van haar verwekker. 
Waar zijn we nu? Jérusalem in de stoel en Dr. Krimson die haar wil verleiden/ verkrachten was het einde van het album Dr. Krimson, P 3.54. Dus Wiske is teruggeflitst naar Dag 7 in 2047. 
Verder haalt ook Jérusalem de reli-horror aspecten van deze serie onderuit. De tatoeage in haar nek is niets meer dan een slechte grap van iemand. Dr. Krimson heeft zich in de luren laten leggen met zijn obsessie met religie. Is dit allemaal aangezwengeld door Achiel?
En wat bedoelt Jérusalem met Dr. Krimson laten leven? Wil zij dat al haar moordpogingen op Dr. Krimson falen? Maar waarom dan? 

P.6.19 2047 dag 12 - Lambik weet nu waar Barabas is en hij neemt de auto van Theofiel om naar Barabas toe te gaan.
Van Odessa naar Antwerpen? Dat is een afstand van rond de 2.400 km en daar zullen ze volgens Google Maps 26 uur over doen. 

P6.20 2013 Dag 12 - Barabas en Suske hebben de teletijdmachine enigszins gerepareerd en experimenteren met het verzenden van een fruitmand. Dit lijkt te lukken en Suske wil meteen vertrekken om Wiske te gaan redden, maar Barabas vertelt hem dan dat er geen manier is om terug te keren, aangezien ook de terugflitstelefoon kapot is. 

P6.21 2047 Dag 7 - Dr. Krimson en Jérusalem praten verder en dan knalt er plotseling een fruitmand tegen het achterhoofd van Dr. Krimson (die net verzonden was uit 2013, door Barabas) en komt Wiske binnen. Wiske heeft zich nog niet gerealiseerd dat zij 5 dagen in de tijd achteruit is gereisd en heeft een wat verwarrende conversatie met Jérusalem. 

P6.22 2013 Dag 12 - Sidonia komt uit bed naar de kapel en zij stelt voor dat Suske en Wiske op Amoras niet op een andere planeet zijn, maar in de Stille Zuidzee. Zij zouden vanaf Amoras gewoon met een boot of vliegtuig naar huis kunnen komen. De teletijdmachine is niet nodig. Het maakt Sidonia niet uit dat zij en Barabas dan misschien al dood zijn, het gaat erom dat de kinderen veilig zijn. Barabas realiseert zich dat de teletijdmachine een duivelse machine is, waar hij veel te lichtzinnig mee omsprong en dat hij daarom verantwoordelijk is voor de ellende die iedereen nu ervaart. Suske weet wanneer hij naar het verleden geflitst moet worden om Wiske te behoeden voor de dood. En dan kunnen zij van daar terugkeren naar Antwerpen. 
Hier wordt eindelijk een verstandig plan getrokken door Sidonia en Suske. En fijn om te zien dat Barabas eindelijk begint in te zien dat hij wat beter na had mogen denken over de implicaties van een teletijdmachine, voor hij het ding op de wereld losliet. 

P6.23 2047 Dag 7 - Wiske ontdekt dat de fruitmand van Barabas komt. Vol hoop verwacht zij dat zij weer teruggeflitst kan worden naar 2013. Jérusalem is wat minder hoopvol. Zij zegt dat het echte leven nooit eindigt met "Ze leefden nog lang en gelukkig". 
Ai! Foreshadowing?

P6.24 2013 Dag 12 - Suske en Barabas en Sidonia nemen afscheid en Suske wordt naar het juiste moment in 2047 geflitst. Een treurende Sidonia en Barabas blijven achter. Zij besluiten om bij Jerom in het ziekenhuis op bezoek te gaan. 

2047 Dag ? - Jérusalem zit onder een afdakje aan zee en op de achtergrond flitst Suske naar 2047. 
Het wordt nu echt complex. Jérusalem en Suske onder een afdakje aan zee was op P1.42, Ze hadden geprobeerd Wiske te redden uit de basis van Dr. Krimson, maar dat was mislukt. Suske wil terug om nog een poging te wagen, maar Jérusalem blijft achter. Dit is op Dag 3, nog verder dan Wiske is teruggeflitst.
P6.25 2047 Dag 3 - Jérusalem gaat op zoek naar Suske. Zij realiseert zich al snel dat Suske de verkeerde kleren draagt (een rood overhemd met wit shirt op P1.42 en nu ineens een rode hoodie. Ze kust hem, en komt er dan achter dat hij toch dezelfde is. 

P6.26 2013 dag 12 - Barabas en Sidonia staan aan het bed van Jerom, die nog altijd in coma verkeert. Dan zien zij naast Jerom een bewusteloos meisje in bed liggen, zij herkennen haar als het meisje van de selfie met Suske. Barabas wil dit probleem meteen rationeel benaderen. Hij weet al dat dit meisje behoort tot een team van elite-agenten voor gevaarlijke missies. Hij ziet ook dat zij op de foto uit 2047 net zo oud is als nu in 2013. Die foto maakt voor Barabas duidelijk wat hem te doen staat. 
Buitengewoon onoplettend van Barabas, hij zag Jérusalem al in een ziekenhuisbed liggen op P.5.41 en herkende haar niet toen Suske de foto onder zijn neus schoof.
En duidelijk maken wat hem te doen staat? Denkt Barabas nu dat hij Jérusalem naar de toekomst moet sturen, om daar Suske en Wiske bij te staan?
P6.27 2013 Dag 12 - Sidonia kan Barabas niet volgen en Barabas legt uit nu ze Jerom niet kunnen sturen, wegens coma, wil hij Jérusalem sturen. Sidonia vraagt zich af of dat een goed idee is, maar Barabas wil nu doorpakken. Hij doet zich voor als arts en ontvoert Jérusalem uit het ziekenhuis. Hij wil haar naar Amoras zenden op het moment dat Suske en Wiske daar voor het eerst arriveerden. Sidonia geeft eerlijk aan het nog steeds niet te begrijpen. Barabas is bang dat wanneer hij haar niet terugstuurt, Suske haar nooit zal ontmoeten, en er nooit een selfie gemaakt zal worden en...eigenlijk begrijpt hij het zelf ook niet, als het maar werkt. 
Sidonia geeft aan een Sturm der Liebe fan te zijn, een Duitse soap-serie die ook in België uitgezonden wordt.  
Barabas duikt nu toch wel erg makkelijk de morele afgrond in. We hebben het hier dus over een meisje, dat al comateus in het ziekenhuis ligt, vanwege haar missie(s), we weten niet wat ze heeft, maar heeft daar kennelijk behandeling voor nodig, die Barabas haar nu onhoudt. Verder ontvoert hij haar terwijl zij niet in staat is tot zelfbeschikking. Oh, en in dit ziekenhuis valt dit niemand op. Zou het om het Universitair Ziekenhuis Antwerpen gaan?

P6.28 2047 Dag 3 - Suske en Jérusalem overvallen de twee mannen van Dr. Krimson die hen achterna zaten (vergelijk dezelfde scene op P1.44). Maar dit keer weet Suske Jérusalem ervan te weerhouden om de tweede man ook te doden. Jérusalem heeft nog steeds twijfels over Suske en probeert hem weer te kussen. Zij vindt hem minder voorspelbaar dan zij eerder dacht.
Dit doet me allemaal heel erg denken aan de film Fightclub, waarbij we beginnen met een scene waarin de een de ander een pistool in de mond duwt. Dan een vrij lang "how we got here" gedeelte, tot we weer terugkeren bij het moment dat de twee spelers tegenover elkaar staan en de een de ander een pistool in de mond duwt.
Het valt me wel op dat het in album 1 nacht was tijdens deze scenes en nu dag. 

P6.39 2047 Dag 12 - Lambik en Theofiel moeten tanken, wat echt ongelofelijk duur is. Het tankstation heeft ook de omgekeerde A van Dr. Krimson als logo en Theofiel legt uit dat alles in handen is van Dr. Krimson en dat lokale warlords daar gebruik van maken. Lambik maakt zich boos en slaat de pompbediende knock-out met een kruimelzuiger en vertrekt dan met een klaarstaande tankwagen vol benzine. Ondertussen zet Theofiel het tankstation in de fik.
In 2047 regeert Dr. Krimson dus practisch de hele wereld en woont hij op Amoras. Waarom heeft hij dan nog de diamanten nodig uit de mijn bij Amoras? Als hij toch alles al heeft, zal nog meer niets meer uit maken. Bovendien, wanneer hij met zijn kleine groep getrouwen naar de maan gaat, wat maakt al die rijkdom dan nog uit? Of wil Dr. Krimson alles hebben, zodat niemand iets heeft wat hij niet heeft, zoals hij eerder al zei. 
Wat betekent dit dan voor de scene op P.4.27, waarin andere naties hulp aanbieden aan Amoras voor evacuatie? Wilden Dr. Krimson eigen marionet-regeringen hem redden? Maar waarom wordt die hulp geboden, hij kan die dan toch gewoon eisen?
Enne... waar tussen Odessa en Antwerpen ligt de verlaten woestijn, geregeerd door Warlords, waar Lambik en Theofiel doorheen rijden? Hoewel ik de opkomst van warlords in de afgelopen 34 jaar nog wel door de vingers wil zien, wanneer Dr. Krimson actief heeft gewerkt aan het ondermijnen van de bestaande regeringen in de regio, die ook in 2013 niet al te stabiel waren.  
P6.40 2047 Dag 12 - Sidonia, Barabas en Jerom maken zich op om Lambik te ontvangen. Barabas bevestigt dat hij van de Balkan af moet komen.

2047 Dag 3 - Suske en Jérusalem rijden op gestolen quads naar de basis van Dr. Krimson (zie ook P1.47)

2047 Dag 13 - Lambik rijdt door Brussel en ziet een vervallen Atomium.

2013 Dag 12 - Barabas en Sidonia arriveren met Jérusalem in het Sanatorium.

2047 Dag 3 - Dr. Krimson is vertrokken en Kapitein Hemlock gaat op weg om Wiske naar de mijn te vervoeren.
P. 6.31 2047 Dag 3 - Kapitein Hemlock gaat naar de kerkers waar Wiske tot voor kort gemarteld werd door Dr. Krimson en bedreigt haar seksueel. Zij trapt hem goed hard in zijn kruis en dan komt Achiel binnen. Hij vertelt dat Wiske niet per helicopter vervoerd kan worden naar de mijn. Vandaar dat nu gekozen wordt voor een vrachtwagen.
Kapitein Hemlock vertrekt om zijn wonden te likken. Dan dwarrelt er ook een brief omlaag om aan de voeten van Achiel te vallen. De brief heeft het zegel van Dr. Krimson. Wanneer Achiel de brief opent, staat er niets op. Het is een wit vel. Wiske vraagt Achiel om haar te laten gaan. Achiel weigert, omdat Dr. Krimson andere instructies gaf. Wiske zegt dat hij dan nooit boven zichzelf uit zal stijgen en altijd een voetnoot in de geschiedenis zal blijven.
Waar komt die brief vandaan? Kapitein Hemlock noch Achiel hadden een brief bij zich. Het witte vel is een referentie aan de conversatie die Achiel had met de medewerker van de kloon-peuterspeelzaal onder Amoras op P 6.14. Is er een kans voor mensen om opnieuw te beginnen?

P6.32 2013 Dag 13 - Barabas en Sidonia experimenteren op Jérusalem. Zij hebben haar lippen bewerkt met een soort implantaten, die Jérusalem alles zullen vertellen over de angsten, pijn en frustraties van degenen die zij kust, zodat zij die kennis kan gebruiken voor het behalen van haar missie. Ook vertelt Barabas dat zij eindeloos door zal gaan met haar missie, wanneer ze die bereikt heeft, schakelt het systeem uit een slaapt zij in. Barabas ziet haar als collateral damage. 
Jeminee Barabas! We gebruiken een bewusteloze patiënt om een missie uit te voeren, zorgen ervoor dat zij haar seksuele charmes moet gebruiken om genoeg kennis op te doen om haar missie te kunnen uitvoeren en wanneer dat dan gebeurd is, kan ze dood, of terugvallen in het coma. Maar dat betekent ook de dood voor Jérusalem op Amoras.
Barabas is nu toch echt wel een waanzinnige geleerde geworden! En dit verklaart ook Jérusalems verbetenheid. Zij probeert keer op keer Dr. Krimson te vermoorden. Maar wanneer puntje bij paaltje komt, laat zij meerdere kansen voorbij gaan om hem te vermoorden, want ze wil niet dood. Heeft zij dus Barabas horen spreken hier? Op P3.49 schiet ze mis, op P3.52 vermoordt ze hem ook niet, maar stelt ze een alliantie voor, op P5.44 heeft zij het over haar noodlot dat zij niet kan ontlopen. Heeft zij dan vrede gesloten met haar eigen dood?
P6.33 2013 Dag 13 - Barabas heeft Jérusalem geïmplanteerd met alle kennis die zij nodig heeft voor haar missie. Sidonia heeft nog steeds haar twijfels. Barabas zegt dat je soms je principes op zij moet zetten. Eerst lag ze in coma in een ziekenhuis, maar straks staan ze beiden in alle geschiedenisboeken. Op de achtergrond huilt een mariabeeld bloed. 
Tsja. Doet Barabas dit nu om de mensheid te redden? Of wil hij eigenlijk de geschiedenisboeken in?
En het bloedende Mariabeeld, is dat een echt wonder? Of nog een restant van Saunière? 

P6.34 2047 Dag 3 - Achiel zit in zijn bunker en spreekt met de Academie en denkt na over de woorden van Wiske. De Academie geeft Achiel opdracht om Dr. Krimson te stimuleren zoveel mogelijk diamanten op te graven. De ontploffende vulkaan interesseert hen niets. Maar Achiel wil niet dat de diamanten naar de Academie gaan, maar naar hemzelf. 
De Academie spreekt zichzelf ook tegen. Aan de ene kant hebben zij voor hun eigen overleving (of die van hun klonen) een gedetailleerd plan opgesteld, waarvan niet afgeweken kan worden. Maar met het oog op de diamanten willen zij dat plan wel wijzigen. 

P6.35 2047 Dag 13 - Lambik arriveert met Theofiel in de kapel bij het Sanatorium. Een bejaarde Sidonia en Barabas zijn heel blij hem te zien, maar schrikken van zijn geamputeerde arm. Lambik schrikt van de staat van Jerom. 
P6.36 2047 Dag 13 - Lambik vat de avonturen tot nu toe samen. Suske en Wiske zijn al meer dan 30 jaar vermist, en Lambik en de rest van de mensheid gaan hard achteruit. Lambik wil actie ondernemen en stuit dan op een foto van Jérusalem. 

P6.37 2047 Dag 3 - Kapitein Hemlock draagt Wiske over aan Suske en Jérusalem, die zich voordoen als gemaskerde bewakers (zie ook P1.47). 
Deze scene is heel wat gewelddadiger dan de eerste keer dat we hem zagen! 

P6.38 2047 Dag 13 - Lambik vertelt over hoe genadeloos Jérusalem is. Barabas begrijpt dat helemaal, want zo heeft hij haar zelf gemaakt. Het was de bedoeling dat zij Suske zou helpen om Dr. Krimson uit de weg te ruimen. Theofiel vraagt zich af of Jérusalem in staat was zichzelf te herprogrammeren. En Sidonia verbaast dat niets, ze zal geen doodswens gehad hebben. Lambik wil opnieuw naar Amoras van 2047 gaan, om Suske en Wiske te redden. Hiervoor hebben ze wel benzine nodig. Gelukkig hebben ze daar nog ruim voldoende van. 
P6.39 2047 Dag 13 - Barabas repareert de teletijdmachine (weer) en Lambik staat er te dicht bij. Wanneer Jerom door de ruimte slingert, duwt Lambik per ongeluk tegen een hendel van de teletijdmachine! En Jerom wordt naar het verleden geflitst en Schanulleke blijft achter.  
Dit is P1.10 en P1.11 all over again! Ook weer een mooie verwijzing trouwens naar de conversatie van Achiel met een medewerker van de Academie op P6.14. Mensen zijn geen onbeschreven blad en wanneer zij met eenzelfde situatie geconfronteerd worden, zullen zij handelen naar hun aard, en keer op keer dezelfde fouten maken. 

P6.40 2047 Dag 3 - Wiske wordt per vrachtwagen vervoert naar de Mijn en Suske en Jérusalem rijden daar achteraan. Suske wil dit keer niet dat Wiske sterft en wil in de stuurcabine zitten. Jérusalem is het daar niet mee eens. 
De scenes op P1.49 en P1.50 worden gerecreëerd en het is goed om de verschillen eens te vergelijken. Jérusalem laat zich niets gelegen liggen aan de wensen van Suske, zij heeft haar eigen missie. 
P6.41 2047 Dag 3 - Suske zet niet in op de redding van Wiske, maar probeert ook bij de stuurcabine te komen. 

2047 Dag 13 - Lambik, Barabas en Sidonia kijken nog steeds verbijsterd naar de lege cabine van de teletijdmachine. Lambik stapt al snel over het verlies van Jerom heen. Hij zegt dat Jerom (in zijn ernstig gehandicapte staat) weinig meer toe te voegen had in het heden. Hijzelf gaat Jerom meteen achterna. 
Lambik blijft Lambik en is een man van (ondoordachte) actie. 
Terwijl Lambik naar het Amoras van 10 dagen geleden gaat, zegt hij nog voor Outer en Heerd, een oud Vlaams strijdlied over de Boerenkrijg, een Vlaams identiteitsdingetje. Hij roept ook In Naam van Oranje, Doe Open die Poort, een lied over de inname van Den Briel (nu Brielle) door de Geuzen, ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog, een Nederlands identiteitsdingetje.  

P6.42 2047 Dag 3 -Lambik landt in een struik boven de weg waar de vrachtwagen met Suske, Wiske en Jérusalem zometeen langs zal komen. Hij is verbaasd dat hij nog steeds zijn arm kwijt is en Jerom nergens kan zien.
P6.43 2047 Dag 3 - Lambik ziet de vrachtwagen en dat deze bestuurd wordt door Jérusalem. Jérusalem herkent hem niet en wil voor hem niet stoppen. Zij krijgt weer rode ogen en geeft gas en botst tegen Lambik, die verpletterd wordt tussen de vrachtwagen en de bergwand.
Natuurlijk weet Jérusalem niet wie hij is, zij ontmoette hem pas op P4.25, op dag 8 in 2047, dat duurt vanuit het oogpunt van Jérusalem nu nog 5 dagen. 
Tijdens de eerste ronde dat Suske en Jérusalem Wiske wilden bevrijden uit de vrachtwagen, botste de vrachtwagen ook, maar dat kwam doordat één wiel over de rand van de rand van de afgrond reed op P1.51
P6.44 2047 Dag 3 - Door de botsing met Lambik wordt de vrachtwagen stuurloos. Jérusalem doet haar uiterste best om te remmen, met de voorwielen over de rand van de afgrond lukt dat maar net.
Vergelijk ook met P1.52
P6.45 2047 Dag 3 - De vrachtwagen hangt over de rand van de afgrond. Jérusalem voelt hoe de vrachtwagen begint te schuiven wanneer zij uit de cabine wil stappen. Zij vraagt Suske om hulp, Suske weigert en redt eerst Wiske, die nog steeds vastgebonden in de achterbak zit. Dan glijdt de vrachtwagen naar beneden en landt ondersteboven in het ravijn. Dat kon niemand overleven.
Redelijke koelbloedig van ons Suske, vergelijk ook met P1.52, waar hij ervoor kiest om Jérusalem eerst te redden, en daarna Wiske met de vrachtwagen naar beneden stort en Suske denkt dat zij dat niet overleefd heeft. 
P6.46 2047 Dag 3 - Lambik is stervende na de botsing met de vrachtwagen.
Net als in Album 1, moet er iemand sterven na de woeste rit met de vrachtwagen.
P6.47 2047 Dag 3 - Suske en Wiske dalen af naar het ravijn. Suske ziet dat Jérusalem nergens remde, alleen maar meer gas gaf, zij wilde de botsing veroorzaken. Aangekomen bij het wrak van de vrachtwagen, ziet Suske dat Jérusalem verdwenen is.
Ik dacht ook niet dat ze dood was hoor. 
P6.48 2047 Dag 3 - In de mijn staat Jef Blaaskop op om de slaven te leiden in een opstand, nu de mijn overstroomt met lava van de vulkaan. Het hoofd van de vulkaan, de naamloze Japanse, voormalige walvisjaagster, belt met Achiel, dat Dr. Krimson nu actie moet ondernemen. Achiel zegt dat Dr. Krimson er niet is en dat de mijn volledig gemijnd moet worden, het maakt niet uit hoeveel mensenlevens het kost. Achiel gaat verder waar hij mee bezig was, het tekenen van het logo van Dr. Krimson. Hij draait het om en het wordt een A, van Achiel? In de mijn gaan de slaven verder met hun opstand.
Heeft de opstand gefaald? Toen we de mijn voor het eerst zagen, op P2.33, was het Dag 5, en waren de slaven gewond en geketend. Een gevolg van de opstand op Dag 3?
Dr. Krimson is zojuist vertrokken naar 2013, om Barabas verder onder druk te zetten om de gekopieerde teletijdmachine verder te repareren, op P1.43 en P1.45.
P6.49 2047 Dag 3 - Suske en Wiske hebben een graf gegraven voor Lambik en rouwen daarbij. Wiske wil graag naar huis, maar Suske legt uit dat zij vastzitten in 2047 en niet terugkunnen naar 2013. Het is nog maar de vraag of er een huis is. Bovendien zitten er sukkelaars vast in de mijn, die kunnen zij niet laten stikken. Dan komt kapitein Hemlock tevoorschijn in de helicopter, die de vrachtwagen achterna zou reizen, wanneer de storm zou stoppen. Suske en Wiske rennen weg.
Er wordt wel heel veel herhaald in deze pagina's! Dit lijkt op de scene van P3.42, wanneer Suske en Jérusalem terugkeren naar wat Suske denkt dat het graf van Wiske is.
Wanneer Suske verslagen bij Wiske zit op P2.1, komt kapitein Hemlock ook met zijn helicopter tevoorschijn.   
P6.50 2047 dag 3 - Suske en Wiske vluchten voor Kapitein Hemlock. Kapitein Hemlock staat op het punt hen te doden met een geweer.
P6.51 2047 dag 3 - Suske en Wiske springen van de rand van een klif de zee in en laten Schanulleke achter op de klif.
P6.52 2047 Dag 3 - Suske en Wiske zijn over de klif de zee in gesprongen, kapitein Hemlock denkt dat hij hen gedood heeft en wil dat aan Dr. Krimson melden. Maar dan verschijnt Jerom ten tonele, met Schanulleke in zijn hand. Hij zag de aanval op Suske en Wiske en werpt zich nu op de helicopter, die ontploft en neerstort.
Schanulleke blijft achter op de klif en wordt gevonden door Jérusalem.
In album 2 splitsen Suske en Jérusalem wanneer zij de helicopter van kapitein Hemlock zien. Jérusalem daagt hen uit, terwijl Suske op de bergwand achterblijft en een steen in de rotor gooit, waardoor de helicopter ook neerstort en ontploft op P2.2 en P2.3.
het verschil tussen het team Suske en Wiske of Suske en Jérusalem wordt wel duidelijk gemaakt. Suske en Wiske blijven altijd samen en Suske heeft duidelijk een mindere band met Jérusalem, waardoor hij kennelijk toch minder effectief is.  
P6.53 2047 Dag 3 - De opstand is uitgebroken in de mijn en terwijl de lava naar binnenstroomt, verzetten de mijnwerkers zich tegen Dr. Krimson, ook al zullen zij sterven in de mijn. Ondertussen belt de medewerker van de academie met Achiel. Bij de laatste aardbeving is het ondergrondse tehuis van de kloonkinderen deels ingestort. Achiel breekt het gesprek af en zegt Cut is the branch that might have grown full straight (een citaat uit Faust). Op de achtergrond wordt Dr. Krimson weer teruggeflitst door Barabas en eindigt in een Egyptische Sarcofaag. Omdat het donker is, weet Dr. Krimson niet waar hij is.
Ok, wat is nog "echt" en wat niet. In de eerste keer dat we rondgingen, wordt de mijn pas overspoeld door lava op dag 8 (P4.7). De Tsunami overspoeld de mijn pas op Dag 5 (P2.38). Dus zijn er deze keer meer dingen anders?
Verder, als het tehuis voor de klonen van de academie al op Dag 3 vernietigd wordt door de aardbevingen, weet Achiel dat dus ook wanneer hij op Dag 10 (P5.16) de Academie vertelt dat ze moeten hopen dat Barabas de tijd terug kan draaien, en dat hij zichzelf er met een brief toe kan zetten om de totale uitputting van de mijn stop te zetten, zoals de Academie hem aanraadde te doen eerder op Dag 3 (P6.14). 
Dr. Krimson teleporteert terug in een Sarcofaag, net als op dag 4 (P2.12)

P6.54 2047 Dag 13 - Barabas en Sidonia wachten bij de teletijdmachine op de terugkeer van Suske en Wiske.

2047 Dag 3 - Achiel hoort Dr. Krimson, maar laat hem niet uit de Sarcofaag. Achiel kiest eindelijk voor zichzelf, de butler heeft het gedaan. Jérusalem is met pop onderweg naar de basis van Dr. Krimson.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten