Translate

woensdag 6 november 2019

Pendragon LXXIV - Prins Tristan

De ridders zijn weer bijeengekomen. En het blijkt dat de dood van Vrouwe Ygritte ervoor heeft gezorgd dat het Hof der Liefde een enorme boost heeft gekregen. 

Pendragon pagina
Geschiedenis van Logres
Benno van Steeple Langford
Marcus Livius van Broughton
Turquine van het Quinqueroi Forest

Juni 538, Burcombe

Sir Turquine heeft het nog steeds moeilijk met het overlijden van zijn geliefde vrouw Ygritte. Wanneer hij niet actief wordt afgeleid, verzinkt hij in somber gepeins. Terwijl hij daarmee bezig is, komt zijn portier hem laten weten dat er een ridder aan de poorten staat, hij zegt Sir Tristan van Lyonesse te zijn. Sir Turquine laat hem meteen binnen. Hij weet nog goed hoe Sir Tristan een ongelukkig huwelijk sloot met Ysolde met de Witte Handen van Cornouailles (in 537), terwijl hij eigenlijk alleen Vrouwe Ysolde, Koningin van Cornwall liefhad. Door deze schending van de regels van het Hof der Liefde zou het huwelijk met de tweede Ysolde natuurlijk meteen gedoemd zijn.

Sir Tristan,
Prins van Lyonesse

Sir Tristan valt meteen maar met de deur in huis. Hij vertelt dat hij Ysolde met de Witte Handen verlaten heeft. Zij is een lief kind, maar een huwelijk was natuurlijk een schijnvertoning. Hij kon niet uit dankbaarheid voor haar genezende gaven met haar huwen. Wat hem betreft is het huwelijk voorbij. Maar zijn echte liefde is natuurlijk Vrouwe Ysolde, Koningin van Cornwall. Zij wordt nu al bijna twee jaar gevangen gehouden door haar man, Cador, Koning van Cornwall.

Ysolde,
Koningin van Cornwall
Ysolde met de Witte Handen
Vrouwe van Cornouailles






















Een schone dame gevangen houden, dat gaat niet aan natuurlijk. Sir Tristan wil haar bevrijden. Sir Turquine hoeft niet lang na te denken en vraagt alleen: "Wanneer?" (Dat was wel een Intrigue Succes en een Reckless succes). 
Sir Turquine vraagt twee vrienden ook nog of zij naar Cornwall willen gaan, om een Koningin te bevrijden. Sir Marcus zal meegaan om te bewijzen aan zijn Alis dat hij een man van daden is. En dat Vrouwen in Nood op hem kunnen rekenen. Tot zijn totale verrassing is Sir Benno ineens de Stem der Redelijkheid. Hij besluit mee te gaan om een oogje in het zeil te houden. Ondertussen probeert hij ook een band op te bouwen met zijn plots gevonden half-broer, Sir Griogair. En deze besluit mee te gaan, zodat hij wat van Brittannië kan zien. 

Sir Maleagant,
Koning van Somerset

Wanneer de ridders door Somerset trekken, op weg naar Cornwall, valt het hen op dat Sir Maleagant zijn onderdanen opdracht heeft gegeven om zich voor te bereiden op strijd. De ridders vinden het vreemd. Brittannië kent al lange tijd vrede. En Somerset is een klein koninkrijk dat bijna volledig overheerst wordt door het veel grotere Logres. Tegen wie zou Koning Maleagant strijd willen leveren? Maar de Ridders laten zich niet afleiden en trekken verder naar zuidelijk Cornwall, waar in Kasteel Dore Sir Cador zijn vrouw, Ysolde gevangen houdt. 

Het Kasteel Dore is een stevig fort nabij de River Fowey. Wanneer Sir Turquine, Sir Marcus, Sir Benno en Sir Griogair en Sir Tristan aankomen, zien zij dat het kasteel waarschijnlijk niet in te nemen is met slechts vijf ridders. Ze zullen een list moeten gebruiken.

Sir Benno van Steeple Langford rijdt naar het kasteel toe met zijn schildknaap Flannedrius en vraagt om te blijven overnachten. De Portier vraagt naar zijn naam en Sir Benno doet zich voor als Sir Bradwen van Steeple Langford. De Portier vertrouwt het niet. Naar zijn idee is Sir Bradwen al lang dood, gevallen in de Slag bij Eburacum. Maar Sir Benno kletst zich eruit, de stamboom van de Steeple Langfords is groots en complex. En Bradwen is een populaire naam. Hij is een andere Bradwen van Steeple Langford.
De portier laat de valse Sir Bradwen binnen en zorgt ervoor dat hij en zijn schildknaap alle voorzieningen krijgen die past bij hun status. Nu is het zaak om bericht te krijgen bij Vrouwe Ysolde, dat hulp onderweg is. Dat zal nog lastig worden, Koning Cador is duidelijk op zijn hoede. Al zijn ridders zijn in het kasteel, zij zijn alert en zij dragen hun wapens bij zich. Zij verwachten weer een aanval van Sir Tristan.
Sir Benno heeft het idee om zijn schildknaap te verkleden als vrouw, zodat hij zonder de aandacht te trekken de kamer van Vrouwe Ysolde in kan gaan. Flannedrius weigert. Hij vindt het prima om paarden te roskammen, stallen te mesten en harnassen te onderhouden, maar vrouwenkleren aantrekken is niet eervol. Dan besluit Sir Benno maar dat hij langs de muren van het kasteel omhoog moet klimmen, naar de torenkamer waar Vrouwe Ysolde zit.
Sir Benno laat zich inspireren door de diepe vriendschap tussen hem en Sir Turquine, die de regels van het Hof der Liefde instintief lijkt te begrijpen. En dan klimt hij naar boven. Na een lange klim kiepert hij door een raam. Hij is duidelijk in de kamer van een vrouw belandt. Maar het is wel de verkeerde vrouw.
Nu blijkt dat Koning Cador een slimme speler is. Niet alleen laat hij zijn vrouw bewaken door stoere ridders. Hij is ook zo verstandig geweest om haar dienstmeid niet een jong, hormonaal ding te laten zijn, dat gedreven wordt door misplaatste ideeën over romantiek. Nee, dit is een cynische oude dame, die alles weet van mannen en hun plannen (voorschrift 31 van de Evil Overlord List). Zij waarschuwt zonder verdere plichtplegingen de wachters in het kasteel. Sir Benno hoort al de snelle voetstappen van de wachters.

Sir Cador,
Koning van Cornwall

Buiten houden Sir Turquine, Sir Marcus, Sir Griogair en Sir Tristan de wacht. Zij horen het rumoer en zien een voor een de fakkels aangaan in de toren. Zou Sir Benno ontdekt zijn? Sir Turquine schat in dat een frontale aanval op het kasteel nu niets uit zal halen. Sir Benno zal zichzelf moeten redden.

In het Kasteel weet Sir Benno weer door het raam te ontkomen naar zijn eigen slaapkamer. Hij weet tegenover de wachters succesvol te doen alsof hij van niets weet. Aangezien hij een gast is, laten de wachters hem verder met rust. Maar geheel vertrouwen doen zij het nog niet. Het is duidelijk dat Sir Tristan na jaren weer terug is, om zijn geliefde te claimen.

Buiten bedenkt Sir Turquine een plan. Wanneer Sir Griogair de wapenrusting van Sir Tristan aantrekt en samen met Sir Marcus veel heibel gaat maken bij de poort van het kasteel, kan hij kijken met Sir Tristan of zij via de achterkant van het kasteel naar binnen kunnen komen. Sir Griogair trekt de wapenrusting van Sir Tristan aan en Sir Marcus neemt een neutraal schild mee. Bij zonsopgang gaan ze samen voor de kasteelpoort heen en weer rijden en roepen beledigende leuzen naar Koning Cador. Deze is door schade en schande wijs geworden en geeft zijn mannen bevel de poort gesloten te houden. Maar de mannen kunnen het spektakel niet geheel negeren. Zij staan op de muren te kijken naar de ridders, waardoor de achterkant van Kasteel Dore minder goed verdedigd is.

Sir Turquine en Sir Tristan maken daar gretig gebruik van. Zonder al te veel moeite klimmen zij ook tegen de muur van het Kasteel op. Ondertussen maar Sir Benno ook van de verwarring gebruik door gewoon met de trap naar de kamer van Vrouwe Ysolde te gaan. Iedereen treft elkaar in het boudoir van de Koningin van Cornwall. Maar haar oude, cynische bediende is daar ook. Voor zij alarm kan slaan, wordt zij echter uitgeschakeld door Sir Turquine.
Terwijl Sir Tristan en Vrouwe Ysolde overmand door emoties, elkaar de liefde verklaren, zijn Sir Benno en Sir Turquine met praktischer zaken bezig, zoals een definitief vertrek uit het Kasteel Dore. Ze besluiten om zo lang als het gaat via een achteruitgang naar buiten te sluipen. Als dat niet meer gaat, zullen ze geweld moeten gebruiken. 

Wanneer Sir Benno en Sir Turquine een weg naarbuiten zoeken, gevolgd door een elkaar innig omarmende Sir Tristan en Vrouwe Ysolde, vinden zij uiteindelijk een klein achterpoortje. Deze wordt wel bewaakt door twee oude ridders. Deze weten wel alarm te slaan. De ridders bij de poort realiseren zich dat de show van Sir Marcus en Sir Griogair een show is en keren massaal terug naar de andere delen van het kasteel.
Sir Benno, Sir Turquine en Sir Tristan en zijn Vrouwe vluchten het kasteel uit, naar de paarden. Daar stijgen zij snel op en vluchten weg. Ook Sir Marcus en Sir Griogair vluchten weg. De ridders treffen elkaar en gaan in volle galop terug naar Salisbury.

Conrwall

Koning Cador en zijn mannen zetten snel de achtervolging in. Wanneer Sir Tristan verdwaalt in het ruige landschap van Cornwall, komt het tot een confrontatie. Sir Marcus, Sir Griogair, sir Benno en Sir Turquine blijven achter om de ridders van Koning Cador tegen te houden. Sir Tristan en zijn Vrouwe vluchten verder. De Cornish ridders kunnen weinig uitrichten tegen deze overmacht en zij druipen al snel af.

Sir Turquine stelt voor om ver te vluchten, helemaal naar Kent. In Maidstone kunnen ze wel schuilen bij zijn zwager en schoonzus, Cynning Octa en Cwene Guinevere.
Eenmaal aangekomen in Maidstone kan Sir Marcus ook aan Alis uitleggen dat hij al deze dappere daden heeft gedaan in de Naam der Liefde. En daarbij dacht hij alleen aan haar, en wat zij zou willen (Regel 22). Bovendien had Alis hem de opdracht gegeven om met daden aan te geven dat hij haar oprecht liefheeft. Nu heeft hij ervoor gezorgd dat Tristan en Ysolde kunnen leven naar de regels van de Liefde.

Ondertussen zijn Sir Benno en Griogair in overleg. Wanneer Griogair geboren is naar aanleiding van de festiviteiten in het jaar 511. Sir Mordred is geboren op dezelfde dag aan Vrouwe Morgaine. Het ligt dan voor de hand om te vermoeden dat ook hij verwekt is tijdens diezelfde festiviteiten. Maar wie kan dan zijn vader zijn? Welke andere beroemde ridders en edelmannen waren nog aanwezig die dag (Morgaine zou natuurlijk nooit een kind krijgen van een gewone boer)? Een interessant vraagstuk.

Winterphase 538/ 539

Nu Sir Griogair zijn andere familie wat beter leert kennen, valt zijn oog op Messalina Livius van Broughton, een kind van de oude dag van Sir Gaius Secundus Livius van Broughton en daarmee een tante van Sir Marcus. Een huwlijk vindt kort daarna plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten