Translate

zondag 6 juni 2021

Scream Blacula Scream

Het was weer tijd voor een avondje film kijken via Jitsi. En dit keer kozen we voor Scream Blacula Scream (1973) van Bob Kelljan. De belangrijkste rollen waren voor William Marshall en Pam Grier

Deze film is een vervolg op de film Blacula, van een jaar eerder. Dus William Marshall herhaalt zijn rol als Blacula voor deze film. 

Spoilers

De film opent met het overlijden van een oude vrouw, die het hoofd van een voodoo cultus was. Zij wijst haar adoptiedochter Lisa Fortier (Grier) aan als haar opvolger. Haar zoon Willis (Lawson, V for Victory) is het daar niet mee eens, hij had gedacht dat hij de opvolger zou zijn. Bij een andere, oude Voodoo meester koopt hij een stel botten, die hij in een gevaarlijke ceremonie weer tot leven wil wekken. Het blijken de botten van Blacula (Marshall) te zijn, een zwarte vampier. Blacula was ooit een zwarte prins, Mamuwalde, die door de echte Dracula in een vampier werd veranderd. 
En dan blijkt meteen waarom Willis niet de opvolger van de Voodoo priesteres is geworden. Hij is niet zo slim. Blacula bijt hem meteen en zuigt zijn bloed. Willis wordt daarmee zijn eerste vampier - slaaf. 

Ondertussen gaat het leven in de zwarte gemeenschap door. Justin Carter (Mitchell), een ex-politieman doet onderzoek naar de moorden van Blacula. Tijdens een feestje dat Justin geeft, komt Blacula ook langs. Blacula blijkt wel heel veel te weten van zeer oude, zeer obscure Afrikaanse artefacten. Zelfs meer dan de aanwezige professor. 
Blacula treft daar ook Lisa. Hij herkent haar als een machtige voodoopriesteres. Later valt hij ook nog een vriendin van Lisa aan en verandert haar ook in een vampier. Blacula smeekt Lisa om hulp. Als voodoo priesteres kan zij de vervloeking van vampirisme misschien opheffen en kan hij weer leven als een man. 
Lisa besluit te helpen. In het huis waar Blacula woont, voert zij een langdurig ritueel uit dat goed lijkt te werken. Maar Justin heeft zijn vriend bij de politie, Harley Dunlop (Conrad) ervan overtuigd dat er rare zaakjes gebeuren in het huis van Blacula. Ze organiseren een inval. Justin onderbreekt het ritueel en een woedende Blacula gaat in de aanval en doodt links en rechte politiemensen. Lisa wil niets meer met hem te maken hebben en probeert hem dan te doden met haar voodoo magie. 

Conclusie

Deze film was heel wat beter dan ik van te voren had gedacht. Hoewel, nog steeds niet erg goed. Marshall en Grier doen het goed als gekwelde vampier en zelfverzekerde voodoopriesterers. Blacula is te begrijpen als een man, die tegen zijn zin in een vampier is veranderd en nu probeert het beste ervan te maken en een oplossing te vinden voor zijn probleem. 



Verder is de aankleding voor een low-budget film goed gedaan. Alles ademt de sfeer van de seventies. Het haar, de kleding van de mensen, de interieurs van de huizen. Het lijkt een tijdcapsule. 

Aan de andere kant, soms worden er rare keuzes gemaakt. Blacula loopt altijd rond in een zwarte opera-cape. En niemand stelt daar vragen over. Wanneer hij verandert in een vleermuis, zie je de touwtjes zitten. 

Al met al een leuke vampierenfilm, met best wat goede momenten. Kijk vooral eens als je eens iets anders wil met je vampieren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten