Translate

zaterdag 19 november 2022

Pendragon CX - Kiss and Tell

Het problemen in Marshfield Manor zijn nog niet opgelost, maar de dappere ridders weten daar wel raad mee. 

Pendragon pagina
Geschiedenis van Logres
Benno van Steeple Langford
Eliot de Jongere van Burcombe (afwezig)
Romulus Livius van Broughton

Marshfield Manor, 560

Sir Benno en Sir Romulus hebben inmiddels uitgevonden dat Sir Barrius een onwettige zoon heeft bij bediende Agatha, die vermoord werd aangetroffen in een voorraad kamer. Inmiddels zijn gesprekken gevoerd met een aantal ridders, met een aantal andere mensen in de bediening en zijn verschillende geheimen aan het licht gekomen. Kennelijk lag niemand in zijn eigen bed in de nacht van de moord. Maar het is nog steeds niet duidelijk waarom Agatha nou dood moest. 
Sir Romulus, die altijd naar alle juridische implicaties kijkt, denkt na over de wettige status van de jonge Tarquin. Waarom heeft Sir Barrius zijn enige zoon nooit erkend?Wat zou er gebeuren wanneer hij Tarquin wel zou erkennen? Zou dit iets betekenen voor de erfenissen van zijn wettige dochters Glorel en Lucilla?
Wilde Agatha wel dat haar zoon erkend werd? Als hij Sir Barrius op zou volgen, zou zij als zijn moeder een belangrijke macht achter de troon kunnen worden. Behoorlijk ambitieus voor een bediende misschien, maar niet ongehoord. 


Sir Endean of Marshfield

Inmiddels zijn de ridders er wel achter dat er die nacht zoveel dates en afspraakjes in Marshfield Manor waren, dat er filevorming in de gangen moet zijn geweest. Ze benaderen ridder Endean, misschien heeft hij gehoord wat er gaande was. Sir Endean is een oudere ridder, al erg lang in dienst bij Sir Barrius. En hij is een pietje precies. Hij kan heel precies en gedetailleerd vertellen over alles wat er die nacht is gebeurd. Maar Sir Romulus en Sir Benno zijn inmiddels ook een dagje ouder en doen niets liever dan een middagje met Sir Endean kouten bij een beter warm bier over wat er allemaal gebeurt in het kasteel. Terwijl de schaduwen lengen, praten de ridders door en door over alles wat er kan gebeuren in een klein, afgelegen en landelijk kasteel in een wat achtergebleven gebied van BrittanniĆ«. 

Sir Barrius of Marshfield

Sir Romulus en Sir Benno besluiten dat het tijd is om hun bevindingen te delen met Sir Barrius. Sir Romulus opent meteen met: "Wat is de jonge Tarquin voor jou?" Waar sir Benno meteen achteraan gooit: "We weten al wat Tarquin is VAN jou." Sir Barrius is enigszins ontdaan van deze botte opening van een gesprek, maar Sir Romulus geeft aan dat hij en Sir Benno geen roddels verspreiden, ze horen ze alleen aan. Iedereen met twee ogen kan zien dat de jonge Tarquin een kind is van Sir Barrius. 
Sir Romulus vraagt waarom Sir Barrius zijn zoon nooit erkend heeft. Sir Barrius heeft hier geen goed antwoord op. Hij vond Agatha niet geschikt als vrouw, en wilde liever niet dat men wist dat hij met een dienstmeid een relatie heeft onderhouden. Sir Romulus zegt dat de huidige situatie zeker veertien jaar geduurd heeft, zonder vraagt wat er de laatste tijd verder nog veranderd is in Marshfield. Sir Barrius en Sir Ortell hebben onlangs een nieuwe kok aangenomen, Bart. Sir Romulus heeft hem al eerder gesproken. Ook hij lag niet in zijn bed, de afgelopen nacht. Hij controleerde of de melk koud stond. 
Sir Romulus en Sir Benno sluiten het onderhoud met Sir Barrius af met de mededeling dat zij deel zullen nemen aan het toernooi van morgen. Op die manier zullen zij wat extra cachet aan de gelegenheid geven. 

Sir Romulus wil de keukenjongens nog eens spreken. Maar nu wordt de maaltijd voorbereid en zijn zij druk in de keuken. Sir Romulus en Sir Benno besluiten om met de dochters van Sir Barrius te gaan praten. Zij hebben misschien ook een frisse blik op de situatie in Marshfield Manor. Wanneer Sir Romulus met Vrouwe Glorel spreekt, realiseert hij zich al snel hoe beschermd zij is opgevoed. Zij is inmiddels een jaar of negentien en kijkt alleen maar uit naar het toernooi. Zij heeft nauwelijks oog voor het feit dat zij een aantrekkelijke huwelijkspartner is, dat een (onverwachte) zoon van haar vader nog wel eens haar vooruitzichten kan benadelen en dat ook wat minder oprechte mannen naar haar hand zouden kunnen dingen. 
Vrouwe Lucilla is zo mogelijk nog dommer. Die heeft helemaal nog nooit nagedacht over andere mensen. Zij vindt de dood van Agatha vreselijk natuurlijk, maar kende haad niet goed. En ze was een oude vrouw natuurlijk. 

Het avondmaal deze tweede avond in Marshfield manor is zo mogelijk nog somberder dan de avond ervoor. Iedereen is bedrukt door de brute, bloederige dood van Agatha, die erg geliefd was onder de ridders en de bedienden. Bovendien is de moordenaar op vrije voeten. Wie lopen er nog meer gevaar? Bovendien is de verdenking jegens Sir Eliot nog steeds niet weggenomen en die verdenkingen stralen ook af op Sir Romulus en Sir Benno. 
En de maaltijd zelf is ook al niet om over naar huis te schrijven. Het eten is karig en saai. Maar het dessert is duidelijk beter. Sir Benno geeft er niet om (indulgent fumble), maar Sir Romulus eet met graagte (indulgent succes). En hij herkent het gerecht aan een de zeer herkenbare en smaakvolle kruiden in het dessert en weet dat dit uit een oud Romeins Kookboek komt, dat is nooit vertaald uit het Latijn. Hoe komt dat dessert terecht in dit achtegebleven gebied? 

Sir Brutus Zonder Genade


Sir Romulus denkt dat Bart de Kok meer is dan hij laat zien momenteel. Hij gaat na het diner weer met de kok spreken. Dit keer lukt het de kok niet om met gladde praatjes Sir Romulus om de tuin te leiden. Sir Romulus en Sir Benno doorzoeken zijn kamer. Daar vinden zij een brief en een mes. De brief is van Sir Brutus Zonder Genade (Het had eigenlijk Sir Turquine moeten zijn, maar die is tegenwoordig een gedeprimeerd, maar eerbaar koning in deGouden Vallei en zou zich nooit bemoeien met lage landadel). De kok Bart was als een spion naar Marshfield Manor gestuurd om te bekijken wat voor schandalen hij kon creĆ«ren om Sir Barrius in een kwaad daglicht te stellen, zodat hij ontvankelijker zou zijn voor verraderlijke aanbiedingen van Sir Brutus Zonder Genade. 

Sir Romulus en Sir Benno nemen hun bevindingen en Bart de Kok mee naar Sir Barrius. Sir Barrius neemt al snel de makkelijke beslissing dat de kok opgehangen moet worden voor moord. Dat hij ook betrokken was bij spionage houdt iedereen voorlopig nog even stil. 
Sir Romulus geeft Sir Barrius meteen ook advies mee. Sir Brutus koos jou uit voor zijn subversieve praktijken, omdat je kwetsbaar bent. Je hebt nauwelijks vrienden onder je buren, je bent niet getrouwd, je hebt je dochters niet uitgehuwelijkt. Zorg dat je een netwerk van collega's, buren en vrienden opbouwt, om minder kwetsbaar te zijn voor dit soort praktijken. In diezelfde lijnt wordt de jonge Tarquin een page voor Sir Romulus. En Sir Eliot zal een lintje van vrouwe Lucilla dragen, tijdens het toernooi, alleen voor de show. Maar dan ziet iedereen dat Sir Barrius en zijn huishouden deel uitmaken van de zesde eeuw. 

Volgende dag, Marshfield Manor

Deze morgen begint met rechtsspraak. Zonder al te veel plichtplegingen wordt Bart de Kok opgehangen. Daarna gaat het toernooi van start. Het is vrij eenvoudig, er is geen eindeloze parade van deelnemers of show van schilden. Er wordt begonnen met een Bohort, waar alle mannen aan deel kunnen nemen en ook gewone mannen prijzen kunnen winnen. De jonge Tarquin laat zich gelden en weet het de losprijs voor een aantal mannen te winnen, toch een leuke spaarpot voor een jongen. 

Sir Ortell van Marshfield

Daarna volgt een melee, waarin de ridders van Marshfield, onder leiding van sir Ortell ten strijde trekken tegen een team van Gasten onder leiding van Sir Benno. Sir Ortell en Sir Benno komen tegenover elkaar te staan en een enorme strijd barst los. De ridders hakken op elkaar in, maar weten elkaar slechts kleine verwondingen toe te brengen. Uiteindelijk geeft Sir Ortell het op, maar zijn naam is gevestigd. Hij heeft het lang volgehouden tegenover een ridder van de Ronde Tafel. 
Sir Romulus komt tegenover Sir Endean te staan. Deze ridder is ernstig teleurgesteld in zijn heer, deze laatste paar dagen (Loyalty Lord Fail), desondanks is deze oude ridder toch erg deskundig en weet een paar harde klappen uit te delen (Criical Lance). Maar uiteindelijk weet Sir Romulus hem toch te verslaan. 

Uiteindelijk weet het team van de Gasten onder leiding van Sir Benno te winnen en hij houdt daar een mooie dolk aan over. Hij is zeer gul, wanneer hij de uitrusting van de verslagen Sir Ortell aan deze ridder teruggeeft. Sir Romulus is iets calculerender en regelt een afbetalingsregeling met de verslagen Sir Endean. 

Sir Benno van Steeple Langford

Het Toernooi sluit af met een spektakel waarbij een Stier en een Beer tegen elkaar zullen strijden. Terwijl dit brute gevecht gaande is, herhaalt een vermoeide Sir Benno zijn oude verhaal over een de Ridders van Steeple Langford, die een vat Bier leeg kunnen drinken, daarna een Maagd kunnen bevechten en tot slot nog de liefde kunnen bedrijven met een Beer. Zijn publiek hoorde dit verhaal nog nooit. Sir Benno gaat verder, en zegt dat hij een stuk stoerder is dan zijn voorvaderen. Hij bedrijft de liefde met een Manticore. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten