Translate

zaterdag 26 november 2022

The Dead Don't Die

Laatst keken we The Dead dont Die (2019) van Jim Jarmusch (Only Lovers Left Alive), die op Netflix verschenen was. In de hoofdrollen zagen we Bill Murray (Ghostbusters, Ghostbusters 2) en Adam Driver (The Last Duel, The BlackkKlansman). In belangrijke bijrollen zagen we ook nog Tilda Swinton (Only Lovers Left Alive, Dr. Strange, David Copperfield) en Chloe Sevigny. En als je goed keek, zag je ook nog Tom Waits (Bram Stokers Dracula), Steve Buscemi (Desperado, Fargo), Danny Glover en Caleb Landry Jones (Get Out!). 


We hebben eerder natuurlijk al Only Lovers Left Alive gezien, en dat smaakte wel naar meer. Vandaar dat we graag ook deze film wilden zien. 

Spoilers

De film open met Hermit Bob (Waits), die alleen woont in de bossen rondom klein dorpje Centerville (wel een zeer nietszeggende naam) en ziet hoe de dieren zich vreemd gedragen. Mompelend in zichzelf voorspelt hij dat dit allemaal verkeerd zal aflopen. Lokale agenten Cliff Robertson (Murray) en Ronnie Peterson (Driver) rijden langs, zij hebben klachten gekregen van boer Frank Miller (Buscemi) dat Hermit Bob kippen steelt. Na een waarschuwing aan Hermit Bob, keren de agenten weer terug naar Centerville. 
De agenten klagen dat het nog lang licht blijft, en het horloge en mobiele telefoon van Ronnie stoppen met werken. Via berichten over de radio en TV wordt duidelijk dat er op de polen wordt gezocht naar gas door middel van Fracking en dat dit heeft gezorgd voor een kanteling van de as van de aarde. En dit zorgt voor alle vreemde effecten rondom het daglicht, electriciteit en gedrag van dieren (hoewel dat de meeste mensen nog niet eens opvalt).
De agenten werken verder nog wat in het dorp en we zien wat andere dorpsbewoners, zoals Zelda Winston (Swinton), de vreemde begrafenisondernemer, collega - agent Mindy (Sevingny) en Hank Thompson (Glover), eigenaar van een gereedschapswinkel. 

Die avond herrijzen er twee doden, die medewerkers van een eetcafe vermoorden en deels opeten. De volgende morgen worden de lichamen gevonden en is er werk aan de winkel voor Cliff en Ronnie. Cliff en Ronnie blijven gek genoeg behoorlijk kalm onder de gruwelijke vondst. Even later vinden zij ook open graven op de lokale begraafplaats. Zonder al te veel discussie trekken ze de conclusie dat de doden herrijzen als moordlustige zombies, en dat dit ongetwijfeld het gevold is van de het Fracken, net als de andere vreemde fenomenen waar ze mee te maken hebben.  

Al snel loopt de situatie uit de hand, aan alle kanten herrijzen zombies, die links en rechts leden van de cast over de kling jagen. En uiteindelijk blijkt het allemaal toch nog iets anders te zitten dan iedereen dacht. 

Conclusie

Deze film was het net niet. De acteurs waren natuurlijk allemaal van een behoorlijk caliber en daarmee helemaal prima. Maar het thema van zombies in een klein stadje is al vaker gedaan. 
Verder heb ik het idee dat Jim Jarmusch een hoop wilde zeggen met deze film, maar zelf ook niet zo goed wist wat precies. Dat zombie - films vaak symbool staan voor misstanden in de maatschappij is al vaker gedaan en dat lijkt hier ook weer te gebeuren. Het is de totale hebzucht van het politiek - economische systeem dat de aarde onleefbaar maakt (door de Polar Fracking) en de normale burgers zijn hier best van op de hoogte (via uitzendingen op radio en televisie), maar doen er niets aan. En als de consequenties komen aankloppen, in de vorm van zombies, kunnen ze uiteindelijk alleen maar sterven en herrijzen in de vorm van nieuwe zombies. 
En van een afstandje zien de mensen die maatschappij achter zich hebben gelaten (Hermit Bob) of de mensen die de volgende generatie zullen zijn (de kinderen in het heropvoedingsoord) hoe de verantwoordelijke volwassenen er een zooitje van hebben gemaakt. 
Een fascinerende film, maar alleen wanneer je erg geïnteresseerd bent in het werk van Jim Jarmusch of één van de acteurs. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten