Translate

woensdag 28 juni 2023

Aardappelsalade

Een tijdje geleden waren we in Keulen en daar hebben we een heerlijke aardappelsalade gegeten. Ik ken aardappelsalades als vrij zware kost met aardappelen en mayonaise. Maar dit was anders, licht, fris en een beetje zuur. Na wat zoeken op internet bleek dat ik een Swabische aardappelsalade heb gehad. Laatst heb ik die zelf ook gemaakt, ik vind het voor herhaling vatbaar. 

aardappel


Benodigdheden
  • 500 gram vastkokende aardappelen
  • 50 gram gerookt mager
  • 1 ui (circa 100 gram)
  • 2 eetlepels witte wijnazijn (of 3 eetlepels gewone azijn)
  • 3 eetlepels zonnebloemolie of doorregen spek
  • 1 volle theelepel grove mosterd (kant en klare uit een potje)
  • 1/2 deciliter (= 5 eetlepels) water
  • Vleesbouillonblokje(s) voor 1/2 liter bouillon
  • (vers gemalen) peper
  • 2 volle eetlepels zeer fijn gesneden peterselie

Bereiding
  • Borstel de aardappelen onder de koude kraan schoon. Doe de aardappelen (met schil) in een pan en giet er water bij tot ze net onder staan. Voeg geen zout toe.
  • Kook de aardappelen met een deksel op de pan in circa 20 minuten gaar. Giet daarna het kookwater van de aardappelen af. Vul de pan met koud water en laat de aardappelen daar in afkoelen tot ze hanteerbaar zijn.
  • Snijd het spek zeer fijn en bak het in een droge koekenpan zachtjes uit (of vervang door de zonnebloemolie).
  • Pel de ui, snipper 'm fijn en doe de uiensnippers bij het spek (of de zonnebloemolie) in de koekenpan. Bak verder tot de uiensnippers glazig (niet bruin) zijn en voeg daarna het water en de bouillonblokjes toe.
  • Roer in de koekenpan tot de bouillonblokjes opgelost zijn en zet daarna de hittebron uit
  • Klop in een kommetje de azijn, olie en mosterd met een vork door elkaar.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in plakken.
  • Leg de (lauw-warme) aardappelplakken in een schaal en bestrooi ze (niet te zuinig) met (vers gemalen) peper.
  • Giet het azijn / olie mengsel bij het spek, de uien en de bouillon in de koekenpan.
  • Maak de inhoud van de koekenpan al roerend lauw-warm en giet het mengsel daarna over de aardappelplakken in de schaal.
  • Dek de schaal af en laat de aardappelsalade circa een uur staan (bij kamertemperatuur is gebruikelijk - maar dat is niet altijd aan te raden. Circa een uur later:
  • Schep de salade voorzichtig om, dek 'm weer af en wacht nog een uur.
En dat leverde een heerlijke, frisse, vullende aardappelsalade op. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten