Translate

woensdag 21 juni 2023

Destiny

Het was weer tijd voor film, dit keer Destiny van Youssef Chahine (Saladin). Deze film gaat over Averroes en zijn tijd in Andalusië aan het hof van Kalief al Mansur

The Destiny

Spoilers 

De film opent met de executie door verbranding van een Franse wetenschapper. Hij vertaalde de werken van de moslim Averroes en was daarmee een ketter. Zijn zoon Joseph weet te ontkomen en trekt naar Cordoba, waar hij wordt opgenomen in het huishouden van Averroes (El Sherif). 

In Cordoba zijn er ook spanningen. Averroes streeft een wat meer rationele vorm van Islam na, waarbij er ruimte is voor filosofie en wetenschappelijke toetsing. Maar er zijn ook facties, onder leiding van Sheikh Riad (Selim) en een enge sekteleider (Idris) die willen terugkeren naar een Islam waarbij alleen de Koran leidend is en mensen (zeker gewone mensen) niet zelf leren en nadenken. 
De spanningen lopen verder op omdat de tweede zoons van Kalief al Mansur (Hemida), Al Nasser (Nabawy) en Abdallah (Salama) om verschillende redenen niet willen deugen. Al Nasser hangt teveel rond met Averroes en denkt teveel na. En Abdallah denkt alleen maar aan mooie meisjes, gedichten en dansen. En Kalief al Mansur heeft nog meer zorgen, de Christelijke Spanjaarden zijn bezig met de herovering van Andalusië. En de strijd om het Kalifaat van de Almohaden te behouden gaat bij vlagen maar matig. 

Verder spelen Sheikh Riad en de Emir van de Sekte onder één hoedje. Zij willen Kalief al Mansur ten val brengen, door hem te verraden aan de Spanjaarden en dan de niet al te slimme en makkelijk te beïnvloeden Abdallah op de troon te zetten. Averroes en de zijnen zijn zich hier maar matig van bewust, maar met hun pleidooi bij de Kalief om steeds maar het godgegeven verstand te gebruiken, rijden zij Sheikh Riad en de Emir wel steeds in de wielen. 
Uiteindelijk wordt de positie van Averroes onhoudbaar. Maar zijn familie en volgelingen hebben al zijn boeken gekopieerd en verspreiden deze in Europa en Noord Afrika. De ideeën van Averroes zijn niet te stoppen. Maar ondertussen hebben de zonen van Kalief al Mansur ook wat persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt. Zij verraden de plannen van Sheikh Riad en de Emir aan hun vader. En deze laat dan zien dat hij nog altijd een capabel leider is en begint meteen een campagne tegen de Spanjaarden. Maar de boeken van Averroes worden nog steeds verbrand en hij moet vertrekken uit Cordoba. 

Conclusie 

Een beetje een vreemde film, die het midden houdt tussen een historisch drama en een musical. In die zin deed hij me ook denken aan RRR, waarbij de acteurs ook af en toe in zingen (en dansen) uitbarstten. 
Verder is Averroes een wel heel erg nobel karakter, die alleen maar leeft voor zijn wetenschap en filosofie. En de andere karakters werkten af en toe behoorlijk op mijn zenuwen. Jongste zoon van de Kalief, Abdullah is werkelijk een enorm ruggegraatloze nietsnut, die met iedere impuls meewaait. Eerst niet willen deugen, dan een meiske in het ongeluk storten, dan lid worden van een sekte en uiteindelijk (na een musical nummer) weer bij zinnen komen en samen met zijn vader het verzet tegen de Spanjaarden leiden. 

Aan de andere kant was de boodschap voor wetenschap en gezond verstand en tegen het blind volgen van corrupte, godsdienstwaanzinnige leiders wel een heel prettige. En zoals iedere historische film, geeft de maker eigenlijk commentaar op de toestand in de wereld ten tijde van het maken van de film. In 1997 was in Egypte een terroristische groepering  in gewapend verzet gekomen tegen de regering, met als dieptepunt een aanval op toeristen in Luxor. In Algerije was de Burgeroorlog gaande, waar islamistische groepen ook strijd leverden tegen de overheid.
En door Averroes als held af te beelden, die tegen alle tegenstand in, blijft vasthouden aan zijn idealen, is wel duidelijk aan welke kant de maker staat.    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten