Translate

zaterdag 6 mei 2023

RRR

Laatst zag ik RRR (2022) via Netflix. Deze film van S. S. Rajamouli gooide in 2023 hoge ogen op allerlei filmfestivals. Dus toen hij op Netflix langskwam, wilde ik dat wel even zien. 



De film is een soort alternatieve geschiedenis van de Britse Raj in India. Geen prettige tijd en er was door de lokale bevolking verzet. We volgen twee verzetsmannen, Komaram Bheem en Alluri Sitarama Raju, die beiden wel bestaan hebben, maar de gebeurtenissen in deze film zijn niet waar. 

Spoilers

De film opent in 1920 en Gouveneur Buxton (Stevenson, de Thor Films) en zijn vrouw Catherine (Doody) bezoeken een of ander landelijk geleden dorpje van de Gond. Catherine is erg ingenomen met lokaal meisje Malli en ontvoert haar, zeer tegen de wil van de ouders in. Leider Komaram Bheem (Rama Rao Jr.) verlaat het oerwoud en gaat naar de grote stad, op zoek naar Malli. 

Dan leren we ook Alluri Sitarama Raju (Charan) kennen. Deze is als Indiaase man lid van het Britse leger. Hij doet zijn uiterste best om hogerop te komen en lijkt daarvoor bereid om ook zijn eigen, onderdrukte landgenoten te verraden. Maar misschien zijn er toch diepere gronden? Alluri Sitarama Raju krijgt uiteindelijk de opdracht om in Delhi op zoek te gaan naar de verzetsleider Bheem.

Omdat Bheem en Raju van elkaar niet weten hoe zij er uit zien, treffen zij elkaar wanneer zij samen een jongen uit de rivier redden. Er ontstaat een diepe vriendschap tussen de twee mannen, maar hun geheime identiteiten blijven voor elkaar verborgen. Dat kan natuurlijk niet eeuwig goed gaan, dus dat levert voor de kijker behoorlijk wat spanning op. 

Uiteindelijk probeert Bheem Malli te bevrijden, maar wordt daarbij gevangen genomen. Hij zal publiekelijk gegeseld worden, door zijn (voormalige?) beste vriend Raju! Maar tijdens gruwelijke geseling (echt naar) buigt de standvastige Bheem zijn knieën niet. De geseling en de dapperheid van Bheem maken de lokale bevolking uitzinnig van woede en zij beginnen te rellen. 
Gouveneur Scott, Catherine en de Britse soldaten weten maar net te ontsnappen en Bheem mee te nemen. Raju overtuigt hen ervan dat Bheem het beste in het geheim geëxecuteerd kan worden, om nog meer rellen te voorkomen. Inmiddels heeft Raju zich ook gerealiseerd dat hij eigenlijk aan de verkeerde kant staat. Hij wil de executie van Bheem gebruiken om hem te redden. 

Gouveneur Scott laat zich niet door de plannen van Raju in de luren leggen. Hij wil Bheem laten executeren en bereid zich ook voor op een reddingsmissie. Bheem weet te ontsnappen, Raju wordt betrapt op zijn verraad jegens de Britten en gevangen genomen. Bheem vlucht weg en wordt opgenomen door een nieuwe groep mensen die verzet plegen tegen de Britten, onder leiding van Sita (Bhatt). Deze Sita onthult dat Raju eigenlijk als een mol in het Britse leger is gegaan en zo wapens wil stelen voor het verzet. 

Bheem realiseert zich dat hij zijn vriend ernstig verkeerd beoordeeld heeft en zet een reddingsmissie op touw. Hij weet Raju te bevrijden en zij verstoppen zich in een nabijgelegen bos. Daar ziet Raju een standbeeld van Rama en hij krijgt nieuwe inspiratie om zich te verzetten tegen Scott en de soldaten. Met hun guerillatactieken weten zij de mannen van Gouveneur Scott uit te schakelen. En uiteindelijk zelfs het fort van Scott. Bheem heeft zijn Malli weer terug en Raju heeft de wapens die hij nodig heeft. 

Conclusie

Films over dapper verzet van onderdrukte etnische groepen tegen koloniale overheersers zijn vaker gedaan (Omar Mukhtar: Lion of the Desert, Lawrence of Arabia) en dit is er een in dezelfde lijn. De dappere, eenvoudige mensen komen in opstand tegen de corrupte onderdrukker. De corrupte onderdrukker is wel heel erg corrupt, onderdrukkend en gewelddadig, maar uiteindelijk weten de dappere mensen een overwinning te behalen. 

Verder was iedere acteur in deze film ook volledig over the top. In die zin was dit meer een film als Excalibur of Shaka Zulu. We kijken naar een stukje mythische geschiedenis met archetypische karakters, die het verhaal uitbeelden. 

Desondanks een hele leuke film. Rama Rao Jr. en Charan wisten een leuke mannenvriendschap neer te zetten en je voelt de spanning terwijl beiden steeds dichter bij de waarheid komen. En uiteindelijk kan helemaal niets, zelfs niet de macht van het Keizerrijk waar de zon nooit ondergaat, hun vriendschap of hun missie stoppen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten