Translate

zondag 7 mei 2023

De Efteling in het Noordbrabants Museum

De Meivakantie is begonnen en dat betekent dat we de kinderen bezig moeten houden. In het verleden zijn we verschillende keren naar de Efteling gegaan (2012, 2015 en 2018) en heel erg lang geleden hebben we nog een tentoonstelling over Anton Pieck gezien (in 2008). En nu organiseerde het Noord Brabants Museum een tentoonstelling over de Efteling, omdat deze 70 jaar bestaat. En daar moesten wij natuurlijk ook heen!

Op een grote paddenstoel

Er was een hoop te zien over de ontstaansgeschiedenis van de Efteling. Zo wilden verschillende notabelen uit Waalwijk en omgeving iets doen voor de inwoners van de streek. Daarvoor werd er eerst een sportpark gemaakt. Daar kwamen ook verschillende speeltoestellen bij. 
Na WOII werd het park uitgebreid met een groter speelpark, een vijver en meer voorzieningen. Dat werd in 1951 geopend. Nog later werd daar het sprookjesbos, naar voorbeeld uit Eindhoven, aan toegevoegd. 

Sprookjes van Grimm en Anton Pieck

En Anton Pieck werd natuurlijk in een vroeg stadium aangetrokken voor het ontwerp. In de jaren '40 illustreerde hij de Sprookjes van Grimm en een nieuwe uitgave van de verhalen van Duizend en Een Nacht. Hierboven is het boek met de sprookjes van Grimm met de blauw band te zien. Ikzelf heb een versie met een rode band (de vierde druk), gekregen van mijn Oma. 

En er was een hoop te zien over de verschillende attracties, het verhaal erachter en het ontwerp. Allemaal heel erg leuk om te zien. En wij moeten snel weer eens langs bij het leukste pretpark. De tentoonstelling is nog maar kort te zien, als je wel gaan, ga dan snel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten