Translate

dinsdag 14 november 2023

ECHO - Echo - echo

Voor mijn verjaardag heb ik een horrorboek gekregen, Echo van Thomas Olde Heuvelt. Eerder had ik al eens HEX van hem gelezen (en dat was behoorlijk griezelig). Hoe zou dit uitpakken?


Spoilers

Het verhaal gaat over een jong, fris, mooi, hip, gay stel, de Amerikaanse Sam Avery en de Nederlandse Nick Grevers. Ze wonen samen in Amsterdam en leiden een jong, fris, mooi en hip leven. Nick is een serieus bergbeklimmer en hij gaat met zijn klimmaatje, de Duitse Augustin, in Zwitserland bergen beklimmen. Het gaat gruwelijk mis! Augustin komt te overlijden, Nick wordt halfdood van de berg gered, is gruwelijk verminkt en zegt dat hij zich niet kan herinneren wat er is gebeurd. En Sam mag de brokstukken bij elkaar vegen. 

En dan, tijdens het herstel en revalidatie van Nick blijkt langzaamaan dat een gruwelijk ongeluk op een berg in Zwitserland misschien niet het hele verhaal is. Houdt Nick iets achter? Wat is er werkelijk gebeurd? Wat is er met Nick mee naar beneden gekomen, van de berg af? Sam Avery wil het tot op de bodem uitzoeken. Hoe dieper Sam graaft, hoe meer hij te weten komt. 

Conclusie

Dit is echt een heel erg naar boek, vol Zwitserse Alpenhorror. In die zin deed het wel denken aan Sennentuntschi. Ook hier gaat het sterk over het verschil tussen het Dal, waar de mensen wonen, de beschaving heerst en alles veilig is, versus de Berg, waar de natuur en de geesten heersen, waar mensen verworden tot barbaren en alles gaat over overleven. En als je een Berg opgaat, moet je goed nadenken over wat je weer mee naar beneden neemt.
En net als in Hex gaat het verhaal ook weer over kleine, gesloten gemeenschappen die in een wankel evenwicht met hun omgeving leven. En buitenstaanders, die dat met hun lompe plannen allemaal in de war schoppen en voor een hoop problemen zorgen. 

Zeker de moete waard, vooral meepakken als je de kans krijgt, maar niet voor het slapengaan lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten