Translate

zondag 17 maart 2024

Blood and Lace

Blood and Lace (1971) (alternatieve titel The Blood Secret) van Philip Gilbert  is één van de eerste Serie - moordenaarfilms, zelfs nog ouder dan Halloween (1978). In de hoofdrol zien we Melody Patterson, belangrijke rollen zijn er voor Gloria Grahame (It's a Wonderful Life), Milton Selzer, Len Lesser en Victor Tayback


Blood and Lace

Spoilers

De film begint met een man en een vrouw (Sherill), die slapen in één bed. Dan worden zij vermoord door iemand met een hamer (Met een ingenieus Point of View camera effect, waardoor de hamer steeds in beeld is). Deze zet de kamer in de fik. 
Dan blijkt deze nachtelijke moord een nachtmerrie/ herinnering te zijn van Ellie Masters (Patterson). Zij was de enige getuige en overlevende van de moord op haar prostituée moeder Edna en één van haar klanten. Omdat zij minderjarig is, is Sociaal Werker Harold Mullins (Selzer) aan haar toegewezen. Hij zoekt een woonplek voor haar, tot zij 21 is. Ellie wil haar onbekende vader zoeken. Ze loop diezelfde nacht nog weg. Daarbij wordt ze achtervolgd door een enge man. Hij blijkt Agent Carruthers (Tayback) te zijn . Hij brengt haar naar het politiebureau en ondervraagt haar over de moord op haar moeder (Niet in een verhoorruimte of zo, nee gewoon in de hal, waar andere politieagenten, de receptionisten en andere bezoekers alles kunnen horen, go AVG!). Hij wrijft Ellie in dat de moordenaar nog steeds op vrije voeten is en op zoek is naar de enige getuige van de moord. Ellie lijkt daarvan niet onder de indruk. 

Later die avond praten Carruthers en Mullins bij in een cafe. Dan blijkt dat Carruthers een oogje heeft op de MINDERJARIGE Ellie en zou het liefst met haar trouwen! Een buitenkansje voor het weeskind van een prostituee. Mullins gaat hiertegen in, maar niet heel enthousiast. Hij heeft ook wel een oogje op Ellie, maar wil het professioneel houden. 

Ondertussen probeert een jongen weg te lopen uit het weeshuis, waar Ellie de volgende dag heen zal gaan. Hij wordt betrapt door een medewerker Tom (Lesser) van het weeshuis, die hem met een hakmes (fataal!) probeert tegen te houden. Directrice Deere (Grahame) is niet blij met deze ontwikkeling. Morgen komt er een nieuw kind, samen met Mullins, die dan ook meteen een inspectie uit zal voeren. En nu ontbreekt er een kind! Hoe gaan ze dat uitleggen? Ze besluiten een paar dode lichamen uit de koelcel onder het weeshuis te halen en die te presenteren als "zieke" kinderen en zo in ieder geval het goede aantal te kunnen presenteren. De dode kinderen worden daar bewaard voor een of ander experiment. 

Mullins dropt Ellie in het weeshuis. Terwijl zij het weeshuis verkent, doet Mullins zijn inspectieronde. Ellie heeft meteen door dat Directrice Deere een horror - weeshuis runt. In de dagen erna blijkt dat Ellie gelijk had met haar eerste indruk. Directrice Deere beheert het weeshuis door de kinderen hard te laten werken. Bovendien heeft zij een geheim project, waarvoor dode kinderen in een koelcel nodig zijn. Ook komt Agent Carruthers op bezoek. Ellie vertelt hem wat zij weet over het weeshuis. Carruthers begint daarna wel vragen te stellen over het weeshuis, maar onderneemt geen verdere stappen. Die avond heeft Ellie weer een nachtmerrie over een man met een hamer in haar kamer. Loopt er nu werkelijk een moordenaar rond in het weeshuis?

De volgende dag komt Mullins weer terug. Hij wil een grondige inspectie van het weeshuis doen. In de kelder komt het tot een confrontatie tussen Mullins, Ted en directrice Deere. En de man met de hamer duikt ook nog op. Uiteindelijk gaat bijna iedereen dood. 

Ellie weet te vluchten, maar wordt achtervolgd door de man met de hamer. Hij blijkt een masker te dragen. En daaronder zit Agent Carruthers. Hij wilde nader onderzoek doen naar het weeshuis, na de berichten van Ellie, maar dat kon niet. Vandaar dat hij rond ging hangen als een gemaskerde man (waarom dan?). Verder weet hij dat het Ellie was, die haar eigen moeder vermoordde en dat ze daarom steeds nachtmerries heeft over de hamer. En hij kan haar uit de gevangenis houden, als zij belooft met hem te trouwen. Hij vond haar moeder altijd een lekker ding, maar die is nu dood. Ellie zou een goede tweede zijn. Met die woorden realiseert Ellie zich ook dat Agent Carruthers daarmee haar vader is. Met wie ze nu gaat trouwen. En seks hebben. Om uit de gevangenis te blijven. 

Conclusie
Een zeer gemixte film. Aan de ene kant opent de film sterk met het lange shot vanuit het gezichtspunt van de dader, die twee slapende mensen ombrengt. De aanval is erg eng en naargeestig. Dan volgen we Ellie, een onschuldig weesmeisje, dat gemangeld wordt in corrupte bureaucratie en overgeleverd is aan de grillen van incapabele en criminele volwassenen. En dat is ook allemaal erg beklemmend.




Maar dan maakt de film het gewoon te vreemd en er is teveel gaande. Eerst de moord op de prostituee, dan de corruptie van het overheidsapparaat, daarna nog een horrorweeshuis, naast structurele kindermishandeling vinden daar ook nog frankenstein - experimenten plaats, plotseling duikt de dader weer op, en dan uiteindelijk de incest - onthulling. Als het koelcel - plot en incest plot niet gebruikt waren, was de film echt een stuk sterker geweest. 
Verder staat het ook een beetje tegen dat alle kinderen enorm geseksualiseerd worden. Een jongen draagt nooit een shirt, en ander MINDERJARIG meisje paradeert steeds rond in veel te korte kleding (net als Ellie zelf). Verder is iedereen in het weeshuis minstens 16+ en allemaal hebben ze de ruggengraat, het initiatief en de planningsvaardigheden van een demente hamster. Ook Ellie, die nog het meeste initiatief toont, neemt af en toe hele vreemde beslissingen. En het incest - plot komt echt in de laatste minuut om de hoek kijken en is alleen maar toegevoegd voor shock - effect. 

En tot slot, wat was nou helemaal het plan van Agent Carruthers? Hij doet onderzoek naar de moord op prostituee Edna, zijn ex voor ze de prostitutie inging (Onprofessionele belangenverstrengeling). De enige getuige en overlevende is haar 16+ dochter Ellie. Carruthers doet nader onderzoek op de plaats van de misdaad, concludeert dat Ellie de dader is. Dan besluit hij haar psychisch te terroriseren (in plaats van te arresteren voor verhoor), door te doen alsof hij de moordenaar is. Wanneer hij haar eenmaal alleen heeft, onthult hij dat hij weet dat zij een moordenares is, haar een lekker MINDERJARIG ding vindt (net als haar moeder!) en chanteert haar daarmee een huwelijk in. Realiseert hij zich niet dat hij de volgende op haar hitlist zal zijn? Dit is een gezonde, jonge vrouw die geen problemen heeft met succesvolle, brute hamermoord. Haar griezelige stalker over de kling jagen zal geen enkel probleem zijn voor haar.   

In ieder geval, geen hele beste film, maar interessant als een zeer vroege slasher/ exploitation film. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten