Translate

zondag 3 maart 2024

Duin II

Dune Part Two (2024) van Denis Villeneuve (Dune, Enemy, Blade Runner 2049) is heet van de naald en samen met Sander ben ik naar een voorpremière geweest in Pathé Nijmegen. Uit de eerste film kwamen weer veel bekende namen terug (Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson (The Kid Who Would Be King), Zendaya (Spiderman: Far from Home), Josh Brolin (Avengers: Infinity War, Deadpool 2), Dave Bautista (The Glass Onion, The Guardians of the Galaxy), Stellan Skarsgård (Thor: The Dark World), Javier Bardem (mother!) en Charlotte Rampling (Benedetta)). Maar er waren ook nieuwe acteurs om te bewonderen, zoals Austin Butler (The Dead Don't Die), Florence Pugh (Black Widow, Midsommar), Christopher Walken (Sleepy Hollow, Hairspray) en Lea Seydoux (Spectre).




Spoilers

Mensen, deze film is echt heet van de naald, alleen verder lezen als je geen probleem hebt met spoilers. 

De film begint bij Prinses Irulan (Pugh), die een verslag maakt van de slag op Arrakis. Het is zelfs haar, dochter van de Padishah, onduidelijk wat er precies gebeurd is op Arrakis, want iedereen is dood en al hun documenten vernietigd. Zij vraagt zich af of er echt niemand meer van Huis Atreides nog in leven is? 

Dan gaat het verhaal verder op Arrakis, waar de vorige film gestopt is. Erfgenaam van Huis Atreides Paul (Chalamet) en zijn zwangere moeder Jessica (Ferguson) vluchtten naar de Fremen. Nu de Fremen weg willen trekken naar hun Sietch (een fort en verblijfplaats), worden zij onderschept door de troepen van Huis Harkonnen, de verraderlijke concurrenten van Huis Atreides. Een hevige strijd barst los, maar de Fremen weten te winnen. Paul en zijn moeder Jessica worden opgenomen in Sietch Tabr.

De enige plek voor Jessica is als Eerwaarde Moeder, een spiritueel leidster van de Sietch. Zowel zij als Paul realiseren zich dat de functie van Eerwaarde Moeder eeuwen geleden is geformuleerd en geïmplementeerd bij de Fremen door de Bene Gesserit, een Orde van Vrouwelijke Heksen, waar Jessica ook deel van uitmaakt. Zij manipuleren de mensheid en willen overal voet aan de grond kunnen krijgen. Maar Jessica maakt daar nu maar graag gebruik van. Om Eerwaarde Moeder te kunnen worden, drinkt zij het giftige Water de Levens. Hiermee krijgt zij inzicht in alle herinneringen van haar voormoeders. Kennis die zij kan gebruiken in de huidige tijd. 
Paul wordt lid van de Fedaykin, de strijders van de Fremen. De Fremen zijn in een guerillastrijd met de Harkonnen verwikkeld. De Harkonnen onderdrukken de Fremen en roven de Spijs - melange die noodzakelijk is voor ruimtereizen. De Fremen laten dat er niet bij zitten en vallen steeds de expedities van de Harkonnen aan. En Paul neemt deel aan de overvallen van de Fremen en wordt door hen opgenomen. Hij begint ook een relatie met Chani (Zendaya). 
Tussen de Fremen onderling is ook een richtingenstrijd gaande. Er zijn de Noordelijke Fremen, die iets wereldser zijn, en actief strijd leveren tegen de Harkonnen overheersing. En de Zuidelijke Fremen zijn iets conservatiever en religieuzer. Zij wachten op de komst van een Buitenwereldse Verlosser (weer een stukje propaganda van de Bene Gesserit). En Paul lijkt wel heel veel op de beloofde Verlosser uit de de voorspellingen. En als hij dat ontkent, is hij ook nog eens ontzettend bescheiden. 

Ondertussen zitten de Harkonnen ook niet stil. Zij willen weer in de gunst komen bij de Padishah Shaddam (Walken). Dus de Spijs productie moet omhoog. De Fremen worden gruwelijk onderdrukt, eerst door Rabban Harkonnen (Bautista) en later door de nog veel engere Feyd Rautha Harkonnen (Butler). Ook de Bene Gesserit willen hun plannen voor de mensheid verder brengen. Zij zijn bang dat met de verdwijning (en vermoedelijke dood) van Paul en Jessica, die bloedlijn voor eeuwig verloren is. Zij sturen een Bene Gesserit Margot Fenring (Seydoux) naar Feyd Rautha om hem te verleiden, zijn psyche te doorgronden en zwanger van hem te raken. 

Paul blijft in het Noorden en blijft meevechten met de Fremen. Hij ontmoet ook weer Gurney Halleck (Brolin), de wapenmeester van zijn vader. Hij heeft de aanval van de Harkonnen overleeft en is nu een smokkelaar. Hij weet waar Leo Atreides de atoomwapens heeft verborgen en laat deze aan Paul zien, als erfgenaam van zijn vader. In Pauls hoofd begint nu het idee post te vatten dat substantiële wraak op de Harkonnen en misschien ook op de Padishah mogelijk is. 
Met de Fremen leider Stilgar (Bardem), de steun van zijn moeder en de fanatieke Fremen, Gurney en de atoomwapens en tot slot de gigantische Zandwormen, wordt een aanval op de Harkonnen basis mogelijk. En dit zal ook de Keizer lokken. En dan kan er misschien een belangrijke slag geslagen worden!

Jessica had dit plan al langer voorzien. Maar Paul verzette zich ertegen. Hij heeft nog steeds visioenen van de toekomst. Als hij een oorlog begint, met de religieuze Fremen aan zijn zijde, zal een niets - ontziende oorlog zich over het heelal verspreiden, hongersnood zal volgen en miljoenen mensen zullen sterven. Iets wat Paul begrijpelijkerwijs ook niet wil. Maar wanneer de misdaden van de Harkonnen steeds gruwelijker worden, ziet Paul geen andere uitweg meer. 

Conclusie

Dit is al net zo een overdonderende film als de eerste verfilming van Dune. De imposante landschappen op Arrakis en Giedi Prime zijn weer terug, net als de imponerende architectuur (Denis Villeneuve is echt een fan van Brutalisme) en dit is overladen met imposante en imponerende muziek. Het was echt een pluspunt om dit in de bioscoop te zien. 
De acteurs zijn ook weer prima (net als in de eerste film) en de paar nieuwelingen zijn ook fantastisch. Vooral Austin Butler is doodeng als psychopathische Feyd Rautha. 
Deze film volgt vrij trouw het verhaal van het tweede deel van Duin van Frank Herbert. De Fremen beginnen een guerilla-oorlog tegen de overheersing van de Harkonnen en het Keizerrijk. Paul neemt deel aan de gevechten met de Fremen en wordt in hun samenleving opgenomen. Hij krijgt status als krijger, krijgt een partner en heeft visioenen van een afgrijselijke toekomst. 

Verder doet de film ook niet subtiel over het conflict. Aan de ene kant de Harkonnen, ronduit doodenge fascisten met enge raciale superioriteitsgevoelens ten aanzien van de Fremen. Hun grootste steunpilaar op de achtergrond, de Padishah, is niet veel beter, hooguit iets beschaafder. 
De Bene Gesserit zijn ook druk bezig met een of ander onduidelijk eugenetisch project, waarbij vrouwen gedwongen worden bepaalde kinderen te baren volgens een of ander onduidelijk schema, maar alle Grote Huizen zijn erbij betrokken en zijn er slachtoffer van. Dit zal op termijn leiden tot een grote leider, die zij volledig zullen beheersen. 
Aan de andere kant hebben we dan de Fremen. Dit zijn dan wel dappere vrijheidsstrijders, maar ook zij worden gedreven door een valse religie en zijn steeds maar dodelijke aanslagen aan het plegen, waarbij burgerdoelen niet geschuwd worden. En zoals we kunnen zien uit de visoenen van Paul, zullen zij hun heilige oorlog te zijner tijd overal brengen. 
En helemaal nergens zien we de stem van het gewone volk vertegenwoordigd. Zij zijn er alleen maar om vermorzeld te worden in de intriges van de machthebbers.  

Het enige minpunt dat ik dan nog heb, is dat er in de film wel heel veel tijdsverdichting werd toegepast. In het boek duurt het een jaar of vijf voor het tot een confrontatie komt tussen Paul en de Fremen en de Harkonnen en de Padishah. Daarmee is het ook redelijk dat de Harkonnen ervan uit gaan dat het Huis Atreides volledig is uitgeroeid. Het geeft Paul ook de tijd om volwassen te worden en op eigen kracht een positie bij de Fremen te verweven.  
In de film duurt het minder dan 9 maanden tussen de overval van de Harkonnen en de confrontatie met de Keizer. Bij het verraad van de Harkonnen is Jessica pril zwanger van de zus van Paul, op het einde van de film is deze nog niet geboren. In minder dan 9 maanden worden Paul en Jessica opgenomen bij de Fremen, leert Paul een Zandworm berijden, beginnen mensen te denken dat hij een Verlosser kan zijn en zet hij een werkbaar plan voor de vernietiging van de de Keizer in werking. Dat is een beetje onwaarschijnlijk kort en Paul krijgt zo wat ongemakkelijke White Saviour trekjes. 

Maar al met al een prachtige film een en prima vervolg op de eerste Dune film. Ga hem vooral in de bioscoop zien, voor een overdonderende ervaring.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten