Translate

maandag 7 september 2020

Hairspray

Tijdens onze vakantie keken we ook de musical Hairspray (2007) van Adam Shankman met in de hoofdrollen Nikki Blonsky, John Travolta (Pulp Fiction), Christopher Walken (Sleepy Hollow, Pulp Fiction) en Michelle Pfeiffer (Stardust, The Age of Innocence). In kleinere rollen zagen we nog Zac Efron en James Marsden (Westworld). We hadden hem meegekregen van vriend D. 

Het is een uitbundige film.

Hairspray begon ooit als film in 1988, werd toen een theater - musical en is nu dus weer een film

Spoilers

In het Baltimore van 1962 zijn er veel sociale en raciale spanningen. Zwarte mensen eisen meer ruimte op en veel witte mensen zijn daar op tegen. Maar de jonge, dikke Tracy Turnblad (Blonsky) en haar vriendin Penny Pingleton (Bynes) merken daar weinig van. Zij wil alleen maar kijken naar en dansen in de Corny Collins show, van presentator Corny Collins (Marsden).
Tracy, Penny en de dansers in de show gaan ook naar dezelfde middelbare school in Baltimore. De blonde en slanke Amber von Tussle (Snow) en haar vriendje Link Larkin (Efron) zijn de meest prominente dansers van de show en klasgenoten van Tracy en Penny. De moeder van Amber is Velma (Pfeiffer) en zij zorgt ervoor dat het lokale radiostation veel aandacht geeft aan de show en haar dochter. Zij zorgt er ook voor dat de show gesegregeerd blijft en zwarte dansers maar één dag in de maand op de show te zien mogen zijn (achter een koord natuurlijk), op Negro Day. 

Op een goede dag houdt de Corny Collins show een auditie voor een nieuwe danseres en Tracy en Penny besluiten om te spijbelen en mee te doen met de auditie. En hoewel Tracy goed kan dansen, vindt Velma haar te dik en besluit een ander meisje te kiezen. Vanwege het spijbelen moeten Tracy en Penny nablijven en komen zo in contact met de zwarte leerlingen van de school. Zij kunnen ook goed dansen en mogen alleen op Negro Day dansen. 
Tracy maakt met haar nieuwe moves ook indruk op Link, die Amber aan de kant zet voor haar. En Link brengt Tracy onder de aandacht bij Corny Collins, die haar direct een plaatsje in de show geeft. De ouders van Tracy, Wilbur (Walken) en Edna (Travolta) vinden dit maar niks. Zij willen niet dat Tracy de aandacht trekt. Dat loopt maar verkeerd af. 
Via haar nieuwe zwarte vrienden, komt Tracy ook in contact met Motormouth Maybelle (Queen Latifah), de gastvrouw van Negro Day. En Motormouth Maybelle heeft slecht nieuws, Negro Day wordt afgeschaft. Nu hebben zwarte mensen nog minder kansen om op televisie gezien te worden. Tracy stelt voor te protesteren bij de televisie - zender en integratie van de zender te eisen. 

De volgende dag loopt de protestmars uit de hand en de politie arresteert links en rechts mensen. Hier is ook Tracy Turnblad bij. En nu zijn mensen gedwongen om een kant te kiezen. Wie wil er vasthouden aan de racistische status quo en wie wil er werken aan een toekomst waarin zwart en wil op gelijke voet naast elkaar staan. Dit betekent dat Link, Enda en Wilbur nu keuzes moeten maken en dat duidelijk wordt wat voor een vrouw Velma daadwerkelijk ik. 

Conclusie

Dit is een hele leuke, sprankelende musical. Ik ben meestal niet zo een fan van musicals, maar hier werkt het goed. De liedjes zijn leuk en voegen wat toe aan het verhaal. Verder zijn er natuurlijk een aantal topacteurs, die altijd goed zijn. Maar ook Nikki Blonsky in haar eerste rol is fris en sprankelend als een wat hersenloze maar vriendelijke tiener. En er zitten one-liners tussen die me van de bank laten rollen. 

Motormouth Maybelle: Well, love is a gift, a lot of people don't remember that. So, you two better brace yourselves for a whole lotta ugly comin' at you from a neverending parade of stupid.
Penny Pingleton: So, you've met my mom?

Kijk deze film vooral eens wanneer je de kans krijgt en luister zeker eens naar de liedjes. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten