Translate

vrijdag 4 september 2020

En Vacances à Arles - Musee de Camargue

Het was natuurlijk niet alleen maar aan het strand liggen tijdens onze vakantie in Arles, we hebben ook nog aan cultuur gedaan. Arles ligt aan de splitsing van de Rhône. En in deze rivierdelta ligt het moerasgebied de Carmargue. De mensen die hier wonen hebben een hele eigen levensstijl ontwikkeld, waarbij de profiteerden van de nabijheid van de zee en het vruchtbare gebied tussen de twee rivierarmen. 

Palmbomen maken het tropisch. 

Aan die levensstijl is het Musee de la Camargue gewijd. We zijn er op een morgen heen gegaan en hebben er wat tijd rondgebracht. Het was een klein, maar interessant museum. Er werd veel aandacht besteed aan de muggen van de Camargue, daar hadden wij ook al kennis mee gemaakt in 2006 en nu weer in 2020. De beten zijn klein, maar blijven dagenlang jeuken. 

Tegen de muggen

Verder is het gebied ingeklemd tussen de Rhône-delta en de Middellandse zee. Dus het gebied overstroomde regelmatig met zout en zoet water (daar weten wij alles van natuurlijk). Dat maakte landbouw in dit gebied moeilijk en de mensen waren arm. Uiteindelijk werden er dijken gebouwd om de invloed van het Rhône-water en de zee te beperken. En na verloop van tijd werden er ook waterpompen gebruik. Toen werd de landbouw betrouwbaarder in het gebied en begon men ook met het telen van rijst en dat leidde uiteindelijk tot het ontstaan van de Rode Rijst van de Camargue, waarvan we ook een zakje gekocht hebben. Erg lekker. 


Een huisje bij een verlaten pompstation

Het Museum is niet groot, maar ook niet duur. Met onze Pass Avantage, waarmee we in Arles ook alle Antieke gebouwen inkonden, konden we ook dit museum in. Dus, dat was zijn geld wel waard. Het Museum ligt midden in de Camargue. Aan het einde van je bezoek, kan je zo een wandeling het moeras in volgen. Dus, niet heel spannend, maar wel leuk om even mee te pakken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten