Translate

dinsdag 15 september 2020

En vacances à Beaune - Basilique Notre Dame

Een groot voordeel van ouder wordende kinderen is dat je ze af en toe even alleen kan laten en iets kan doen met de man waar het ooit allemaal mee begonnen is. Dus net als in Arles hebben we ook wat dingen zonder kinderen gedaan. Zo zijn we naar de Basiliek van Onze Lieve Vrouwe in Beaune gegaan.  We lieten de kinderen thuis achter, nadat ze helemaal moe gezwommen waren. En wanneer zij tevreden zijn met een beeldschermpje, kunnen wij er even vandoor. En Beaune lag op korte afstand, dus we konden binnen 30 minuten ook weer thuis zijn. En wij vonden het ook wel eens lekker om in een grote mensen tempo door te lopen en een kerkje te kunnen bekijken. 

De Basiliek

De Basiliek bevindt zich, net als het Hospice in het oude stadscentrum van Beaune. Dus het was een kwestie van de auto even buiten het centrum parkeren en dan een korte wandeling door het charmante Beaun maken, tot je uitkomt bij een leuk kerkje. Het was net als één van de weekeindje weg, eigenlijk. 

Het schip van de Basiliek

En de Basiliek van Onze Lieve Vrouwe is erg mooi. De bouw is gestart in de 12e eeuw. Het heeft lang geduurd voor de kerk helemaal af was. En het is bijzonder hoe door die hele bouwperiode heen dezelfde stijl is vastgehouden. Verder is dit één van de laatste Romaanse kerken, die gebouwd is in dit deel van Frankrijk. Daarmee is hij vergelijkbaar met de Kerk van St. Trophime, die ook opgetrokken in Romaanse stijl en ook uit de 12e eeuw is. En net als in Arles was het binnen ook hoog en licht. Geen al te overdadige stijl, daar hou ik wel van. 

Bedankjes van mensen die bijstand hebben ontvangen. 

Naast de kerk was ook een klooster en we hebben nog even door de kloostertuin en de omgang gewandeld. Ook hier was weer veel aandacht besteed aan de pilaren die netjes uitgehakt waren. En toen hadden we al genoeg tijd op onszelf doorgebracht. We wandelden terug door Beaune, we kochten nog wat cadeaus voor de mensen in Nederland die op ons huis en huisdieren pasten en keerden weer terug naar de kinderen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten